Zoeken in deze blog

woensdag 1 oktober 2014

Afzien bij de bronst


Ook in het Weerterbos is de edelhertenbronst aangebroken en begin september ga ik er vroeg in de ochtend heen. Het oude plaatshert staat alleen met zijn hinden op redelijke afstand, maar het blijft erg rustig. Er is amper een burltje te horen.
In die week lees ik op het internet dat dit plaatshert een gevecht met de dood heeft moeten bekopen. Dat is wat vermoed wordt.

 

Ik keer er nog een keer terug in de vroege avond. Het zonlicht komt dan van de andere kant en geeft heel andere kleuren. Mijn voorkeur gaat uit naar het ochtendlicht.
Ik kies bewust een avond waarop geen excursie gepland staat in de hoop dat het dan rustig is. Want ook hier wordt het elk jaar drukker. Vanaf de wildtoren heb je in 3 niveaus een mooi uitzicht over het gebied. Maar de toren is niet stabiel. Zodra er mensen lopen voel je een lichte beweging. Funest bij het fotograferen. Helaas is het erg druk en fotograferen met telelens is bijna onmogelijk.Daarna krijg ik een berichtje van Michel Verhoeven of ik ook zin heb in de edelhertenbronst. Hij gaat met een paar leden van zijn fotowerkgroep KieknouLaarbeek op pad. Dit wordt het derde jaar dat ik meega, dus al bijna een (gezellige) traditie. Afgelopen zondagochtend sta ik dus weer op de toren.
Het is een prachtige ochtend, met een mooie lucht.
Van zulke ochtenden droom je, helaas is er geen edelhert te zien. Pas na zonsopkomst komt er een beetje leven in de brouwerij.


Beter als dit wordt het bij de toren niet. Ik wil eigenlijk al teruglopen naar de auto, maar besluit nog even het bospad in te gaan. Daar is het bijzonder druk. Vanaf het pad kun je het nieuwe plaatshert af en toe het bos uit zien komen lopen. Hij moet de andere herten op afstand houden en de hinden in het bos zien te houden. Hij heeft het er maar druk mee.


De leden van KieknouLaarbeek zijn bezig met zwartwit fotografie en daarom heb ik onderstaande foto ook omgezet.


Ik eindig met een soort van zoekplaatje: Een uitgeteld hert in het veld. Waarschijnlijk heeft hij een zware nacht gehad. Het is afzien voor de herten. Maar ook ik vond het niet gemakkelijk ;-)


 

20 opmerkingen:

 1. Dat zwart-witte thema is zo gek nog niet. Die foto vind ik het krachtigst overkomen. Volgend jaar doen we het allemaal nog eens dunnetjes over want het blijft alleen al magnifiek om te horen, dat burlen.

  groeten

  jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch een hele mooie serie geworden op onze jaarlijkse meeting met de herten, Marcel, Paul, Arjan, Jowan en ikke. Foto nummer 10 verdiend dit ook net als de zwart wit foto goed gelukt.
  Wel raar om het overleden hert te zien, mijn winnaar van de Roots vorig jaar :( maar gelukkig hebben we de foto`s nog !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Gonnie,
  Dat afzien slaat vast op het vroege opstaan ;-) Dat is je in elk geval dan toch een paar keer gelukt, maar ja, vroeg is op dit moment natuurlijk niet meer zo héél vroeg.
  Het lijkt me geen gemakkelijke locatie om de herten mooi te fotograferen, maar ik geloof dat ik dit wel liever zie dan het massagedoe op de Wildbaan.
  Je eerste twee foto's lijken haast wel schilderingen, heel mooi. Het avondlicht is inderdaad heel anders, maar ook niet verkeerd, vooral het grote hert met de kleine hinde is super.
  De gekleurde lucht met de vogels heb je goed gezien, maar in de vergroting is hij een pietsje ruizig.
  Foto 10 is schitterend met al die schitterende spinnenwebjes en de omzetting naar Z/W heb je prima gedaan.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gekleurde lucht is met iso 6400 gemaakt. Dus een ietsie pietsie ruis of wat meer is daarmee verklaard Loes.

   Verwijderen
 4. Nou Gonnie je hebt er in iedergeval al heel veel voor over gehad,maar de sfeer laat je hier heel mooi zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zag de zwart wit foto al voorbij komen en dat was al een foto met een wow effect, maar nummer 9 heeft het voor mij ook wel. Het blijft een mooi avontuur, en vooral wanneer het heel gezellig is. Op naar volgend jaar..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie
  wat een mooie foto's en wat een zweer beelden erg mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad mooie sfeeropnames waarbij foto 10 er, althans voor mij, bovenuit springt met dat licht en de webben in de begroeiing. De drukte neemt inderdaad ieder jaar toe maar heeft gelukkig nog niet de uitwassen van de hoge Veluwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou, is mijn reactie weer niet doorgekomen.
  Prachtige locatie, minder kunstmatig als op de veluwe. Foto 5, 6 en 10 vind ik de mooiste.
  En bij de zwartwit foto ben ik toch erg benieuwd naar de kleur-versie.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  Foto 5 geeft de verhoudingen duidelijk weet. De hinde zal het niet makkelijk hebben met zo'n reusachtig hert. Foto 1, 2 en 10 vind ik prachtige platen die de sfeer mooi weergeven. Zwart-wit heeft zeker wat, maar ik vind bij foto 11 de contrasten tussen licht en donker wat te groot. Het komt harder over dan ik mooi vind,maar smaken verschillen natuurlijk.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,
  Hele mooie opnames van deze herten. Mooi zo op deze verschillende momenten van de dag. Prachtige kleuren van de lucht ook.
  Wat een hoeveelheid aan spinnenwebben zo in dat veld. Mooi om in foto 10 daar dat hert zo bij te zien. Foto 11 vind ik als totaal plaatje heel erg mooi!!

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,

  Het is inderdaad afzien daar in het Weerterbos, ik was er vorige week ook een ochtend en behoudens dat het een heel gesjouw is met een zware lens en dito statief vanaf de parkeerplaats naar de wildtoren ben ik die ochtend werkelijk lek gestoken door de duizenden muffen die er zitten. En als je dan als beloning slechts 1 hert te zien krijgt valt dat toch wat tegen. Jij hebt er in elk geval nog een heel roedel gezien. En ook leuke foto's aan overgehouden, vooral nr 10 vind ik een prachtige met dat spinnenweb ervoor. Het toeval wil dat ik net mijn hertenfoto's heb zitten bewerken en zonder dat ik die van jou gezien had, heb ik ook enkele foto's in zwart/wit omgezet en het resultaat vind ik best acceptabel. Ja, die wiebeltoren is best lastig om op te fotograferen, maar ik je hebt er toch een leuke serie aan overgehouden.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Altijd spannend deze uitstapjes!
  Foto 2 vind ik echt heel mooi, spreekt me enorm aan.
  H groet, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een gevarieerde hertenblog Gonnie, je hebt er wel heel wat voor ondernomen om deze serie te kunnen maken. Mooi om te zien hoe verschillend de sfeer is op de diverse tijdstippen van de dag. De eerste twee vind ik erg mooi, maar de foto's genomen vanaf de toren zijn ook fraai met de warme kleuren en een niet alledaags standpunt. Ook geslaagd het experiment met omzetten naar zwart/wit. Mijn favoriete foto is echte foto 10, prachtig dat imposante dier tussen de spinnenwebben.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige foto's Gonnie, zijn ook niet anders gewend van jou.
  Kan bijna niet kiezen welke ik het mooiste vind, maar nr. 9 springt er voor mij uit.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,
  de eerste foto vind ik wel héél mooi. Prachtig, die tere tinten in de mist. Het hert staat er zo stoer bij, triest om dan te lezen dat hij inmiddels de strijd verloren heeft. De avond geeft dan een heel andere sfeer, maar ik vind foto 3 ook prachtig, vooral vanwege de kleur van de herten. De zwart-wit plaat vind ik top zo.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De edelhertenbronst heb ik nog nooit meegemaakt maar wel de damhertenbronst.
  Je hebt er toch wel een paar mooie plaatjes van gemaakt al kan ik de bronst er niet echt in ontdekken.
  Verschillende kleuren waarvan ik de eerste 2 foto's heel mooi vind. Ook foto 6 is een plaatje om te zien.
  De zwart/wit afbeelding in foto 11 is echt heel erg mooi, maar ook foto 12 vind ik heel apart en erg leuk om te zien.
  Groejtes, Helmna

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bij mij gaat de adrenaline ook sneller stromen als ik het woord Bronst hoor..
  dit keer 4x naar de wildbaan geweest!! een heus gevecht gezien, maar nauwelijks foto van kunnen maken..Het blijft een spektakel..Jij hebt weer totaal andere foto...mooi moet zeggen!! prachtige serie!! je moet een beetje mazzel hebben, de 3de van onderen vind ik wel erg super, complimenten!!

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Gonnie,

  Zoals ik al eerder op FB schreef, vind ik die eerste twee foto's net die Rien Poortvliet tekeningen.
  Ik neem aan dat het geen HDR-opname is. Ik heb het vermoeden dat je net de juiste omstandigheden had voor zo'n soort foto. Magnifieke plaat, echt waar. Voor de rest een aantal hele mooie sfeerplaten, stuk voor stuk erg fraai, maar ze vallen voor mij in het niet bij die eerste twee. Eigenlijk heb je de rest tekort gedaan om ze in een zelfde blog te plaatsen. Super.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi, Gonnie,

  Net weer terug van een mooie tijd op Texel ben ik maar weer es de blogwereld ingedoken. Mooie series heb je in die tijd gemaakt. Ook deze laatste is weer top. Wel een herrie schoppers he die grote kerels.

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen