Zoeken in deze blog

maandag 13 oktober 2014

IJsland: Papegaaiduikers op Heimaey

 
 
In mijn vorige bericht over IJsland schrijf ik dat we de tweede dag niet veel tijd meer hebben om bij het ijsbergenmeer te blijven, omdat we de boot moeten halen. Die boot is de ferry van het vaste land naar de Vestmannaeyjar of Westmaneilanden. Ons volgende adres is het eiland Heimaey.
Als je ergens kunt ervaren dat IJsland een vulkanisch actief gebied is, dan is het hier wel.
 
 
 
In 1973 was er de uitbarsting van de vulkaan Helgafell, waarbij bijna 400 huizen werden verwoest. Het eiland werd meer dan 2,3 km groter en de Eldfell (=Vuurberg) ontstond. Er is een museum gebouwd om de door de lava bedekte huizen heen. Je krijgt er een indringend beeld te zien van de ramp.


Ook op het eiland zelf ervaar je de gevolgen. Op deze steen staat vermeld dat een gebouw 16 meter onder je ligt, bedolven door de lavastroom.

 
Het is een leuke uitdaging om de Eldfell te beklimmen. Boven staat een straffe wind en is het oppassen geblazen dat je niet naar beneden waait.
 
 
Maar wat je ook tegenkomt op Heimaey zijn richtingwijzers in de vorm van puffins. De vogelsoort waar het eiland bekend door is.

 
De puffins of papegaaiduikers wil ik heel graag zien. Gelukkig lukt dat tijdens ons tweedaagse verblijf wel, maar de omstandigheden zijn niet al te best. Het regent en de vogels zitten op een vrij grote afstand. Alle foto's zijn daarom flink gecropt.
 
Als je een poosje zit te kijken, zie je overal plotseling puffins te voorschijn komen. Ze zitten in gangen die ze hebben uitgegraven om hun eieren in te leggen. Het is de tijd van jonge puffins, maar helaas is er nauwelijks aanbod van kleine visjes in de zee. Er zullen hier maar weinig jongen groot worden.

De mooi gekleurde snavel heeft de papegaaiduiker alleen in het broedseizoen.

 
 
 
 
Twee mannetjes maken ruzie om een vrouwtje. Ze trekken elkaar met de snavel aan de borstveren en tuimelen al vechtend de helling af.
 Sorry, lijkt deze papegaaiduiker te zeggen.
Waarvoor? Het slechte gedrag of het slechte weer? Maakt niet uit, we hebben toch wel genoten.


Dit was voor nu het laatste bericht over IJsland, maar ik hoop niet het laatste bezoek aan IJsland. Het is een prachtig land waar ik graag een keer naar terugga.
Bedankt voor jullie reacties.

25 opmerkingen:

 1. Wat moet dat een grote indruk achter gelaten hebben wat een prachtig land met hele mooie papegaaiduikers.o.a.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig Gonnie, wat een aller aardigst vogeltje is de papegaailduiker, mooie beelden van het land ook.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Hele mooie opnames!! Prachtig om te zien hoe dat landschap zich daar in de loop der jaren heeft ontwikkeld zoals te zien is op foto 5. Lijkt me best bijzonder en indrukwekkend om in werkelijkheid te zien.
  Gaaf ook dat je daar die puffins hebt gezien en hebt kunnen fotograferen. Wat een waanzinnig mooie dieren zijn dat toch. Daar kun je volgens mij geen genoeg van krijgen als je daar staat. Hele mooie foto's Gonnie!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De papagaaiduiker vind ik de koddigste vogel die ik tot nu toe heb gezien. Lijken wel knuffels voor op een kinderkamer. Je hebt ze er mooi opstaan (veeeel beter dan ik ze heb). Jammer dat ze op ijsland weer een slecht jaar hebben gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach, die eerste/laatste foto heeft iets ontroerends... erg mooi moment te pakken, regen is dan toch weer ergens goed voor. Verder springt van de papegaaiduikers nr 7 er uit. mooie compo zo met zijn drietjes.
  De lava-foto's imponeren me... wat een bijzonder land is IJsland toch. Ben blij om te lezen dat je nog eens terug wilt, van gezelschap ben je verzekerd ;-)
  Maar nu eerst maar de bossen in...

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar ik vind ze prachtig!!, al werkte het weer e.d. niet mee...

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,
  Als je nog eens papegaaiduikers wilt fotograferen, overweeg dan eens naar de Farne Islands te gaan. Op een uurtje boven Newcastle. Hotelletje in Seahouses. Duizenden puffins op enkeele meters en Noordse Sterns letterlijk binnen handbrreik. Echt fenomenaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zijn het toch mooie vogels. Ook van grote afstand heb je er toch mooie foto's van kunnen maken.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  wat een mooi land je hebt er mooie foto's gemaakt die papegaaiduikers zijn erg mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,
  Heimaey is een indrukwekkend eiland waar wij helaas te kort zijn geweest. Jij hebt een heleboel gezien wat nieuw voor mij is. De puffins zijn echt fotogeniek. Als je er nog eens heen gaat is Bakkagerdi een aanrader. Hoe dan ook, het is leuk om te zien hoe jij het ervaren hebt. Ondanks het croppen zal je toch wel tevreden zijn. Zo niet, dan is er maar één oplossing :-D

  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof dat ik echt niet tevreden ben, dan blijft er maar 1 optie over ;-) Kees

   Verwijderen
 11. Hi Gonnie, What a wonderful place to visit! I would love to see this and to feel the wind along the sea on these piles of volcanic residues... The landscapes are just stunning! Love the puffins and puffin "Sign" so funny... : )
  I hope you are doing well and that this trip is not over yet! ; )
  Best regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een prachtige afsluiting van een heel mooie reeks blogs over IJsland. Ik heb graag met je mee genoten
  van dit bijzondere land. Prachtig ook deze serie over de vulkaan en de puffins jammer dat je geen ideale omstandigheden had, toch heb je ze mooi kunnen vastleggen.
  Ik kan me voorstellen dat je nog lang niet uitgekeken bent op dit fascinerende land.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is genieten daar op IJsland, wat laat je weer mooie beelden zien, elke hoek heeft wel iets moois om van te genieten. En de puffins, wat zijn ze schattig om te zien. Vooral het koppie zo tussen de veren in, dit is 100% genieten.

  LG Von

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie,

  Mooi reisverslag met informatie over IJsland en opgesierd met prachtige foto's. Ik vind de panorama uitsnede bij foto 2 een hele goede keuze. Beetje jammer dat het topje van de grote berg links er niet helemaal op staat, maar het geeft een mooi totaalbeeld van het gebied. Papegaaiduikers zien lijkt me echt genieten, hoop dat ooit ook nog eens mee te maken. Foto 7 vind ik een hele mooie, ze lijken zich af te vragen wie het eerst durft te springen. Interactie tussen de twee mannen op foto 14 is ook heel leuk. Dit moet ondanks het weer echt genieten geweest zijn en ondanks de crops zijn de foto's perfect scherp.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Again....very beautiful pics on your blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Werkelijk prachtig Gonnie,
  ik heb al menig blogs over IJsland gezien maar nimmer iets over de vulkaan Helgafell, waarbij bijna 400 huizen werden verwoest. Voor het eerst zie ik deze beelden en ik denk dat las je dar zelf bij staat het ook heel indrukwekkend moet zijn wat je daar ziet. Die ramp is onuitwisbaar.
  En je papegaaiduikers zijn natuurlijk helemaal geweldig want die staan echt voor IJsland :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Tsja, wat kan ik nou in een reactie schrijven over bovenstaand blogje?
  Schitterende foto's gewoon. Leuk dat de papegaaiduikers er eens iets anders op staan.
  Vooral die laatste drie. Die zijn een beetje voyeuristisch zelfs. Heel erg mooi.
  Ik meen het dat ik erg genoten genoten heb van je schitterende foto's van je IJslandtrip.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Gonnie,
  Ondanks de regen heb je de papegaaiduikers toch wel leuk kunnen observeren en laat je mooie foto's zien. De eerst/laatste vind ik echt top. Prachtige houding. Ook het ruziënde stel op 13 is een aparte.
  Je hebt met je blogs een divers beeld van IJsland laten zien. Ik heb met veel plezier met je meegekeken.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh, wat heerlijk om via jou daar even een kijkje te nemen, Gonnie. Het is een land waar ik zo graag nog eens naar toe wil. Wat een schitterende beelden en dan die papegaaiduikers. Wat zal je genoten hebben. Prachtige serie. En die crop .... nou, je hebt zo'n goede camera dat je dat niet ziet, hoor. Die laatste foto heeft iets ontroerends. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het moet indrukwekkend zijn geweest om huizen te zien die vrijwel onder de as of lava zijn bedolven. Zoals altijd gaat het leven gewoon verder en in jouw geval waren dat de papegaaiduikers. Die staan er fraai op. Het lijkt mij een hele belevenis om tussen deze fraaie vogels te bivakkeren.
  kortom een mooie blog.

  groet,
  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Prachtige serie van je mooie reis Gonnie.
  Mooi om de papegaaiduikers voor de lens te hebben en dan ook nog zulke mooie foto's kunnen maken.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo Gonnie, wat zijn de Papagaaienduikers toch fotogeniek. Hier blijf ik van genieten. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen