Zoeken in deze blog

zaterdag 25 oktober 2014

Muizenstaartjes.....

 
 

Je gaat een weekendje naar de Veluwe fotograferen, maar er staan nog paddenstoelen klaar. Wat doe je dan? Toch maar eerst de paddenstoelen. Wat voor soort? Van alles wat. Op volgorde waarin ik ze maakte. In september is er bijna geen zwammetje te ontdekken, behalve de muizenstaartjes op dennenappels, die zijn er volop. Ze zijn klein en nog kleiner.
 
Muizenstaartjes
 

 
Maar ook deze taailingen zijn iel. Ik zie ze op ragdunne steeltjes tussen beukenbladeren door hun hoedjes de lucht insteken. Welke soort het is, weet ik niet.

Taailingen
 

 


Ook dit zwammetje is nog te vinden in het bos, een mycena soort denk ik. Het staat bij een klein varentje en samen vormen ze een leuke combinatie.
 


 
Een voor mij onbekende soort. Het is donker en ik heb wat bijgelicht om de steel op te halen.
 


In oktober verschijnen de paddenstoelen weer in grotere getalen. Bij de rand van de sloot in ons park staat een gaaf exemplaar van het eekhoorntjesbrood. Een van de klassiekers onder de paddenstoelen. Ik heb er nog nooit een foto van gemaakt en vind dat het toch wel eens tijd wordt.


Door in de sloot te gaan staan kan ik een laag standpunt krijgen. Al fotograferend verschijnen er een hoop vliegen.En als er dan toch weer meer paddenstoelen te zien zijn, ga ik bij De Molenvelden op zoek naar het rodekoolzwammetje. Een van mijn lievelingszwammen. Wel gemakkelijk bij paddenstoelen is dat je, als je ze eenmaal gevonden hebt, de jaren erna terug kunt gaan naar de vindplaats.


Vind ik bovenstaande zwammetjes al erg klein. Plotseling valt mijn oog op een zwammetje dat uit een beukennapje groeit. Wel een heel bijzonder plekje.


Als laatste nog een muizenstaartje, gezien op de Veluwe. Maar dan van een heel andere soort, namelijk van een bosmuisje.

 
Dit muisje krijgt nog een ...staartje.
 

20 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie
  mooie herfst foto's met die muizenstaartjes en mooi van kleur.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaahaa... ik weet wat voor staartje dat muisje nog krijgt..... de mierenbeten jeuken nog steeds en muisje nog steeds foetsie ;-(

  Maar wat een leuke titel met link naar volgende blog heb je bedacht, toppie!
  Toppie vind ik ook de muizenstaartjes waar je mee begint, de tweede is voor mij de mooiste van deze serie en zonder het vage mosje naast het achterste stoeltje was ie helemaal perfect!
  Mooi is ook nummer 9, mooi subtiel bijgelicht, fraaie compositie en de druppeltjes ( guttatie? ) maken het af.
  Van de rodekoolzwammetjes is 13 mijn favoriet, alhoewel 15 ook wel heel schattig is, net een opgekruld katje.
  En nu op naar de Veluwe.....

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Gonnie,
  fascinating photos, great soft focus and excellent light, like it very much
  greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  Zeer mooie foto's!!
  Ondanks dat het volgens mij wat magertjes was met de hoeveelheid paddenstoelen dit jaar, heb jij toch mooie plekjes gevonden. En wat heb je deze paddenstoelen geweldig weten te fotograferen met hele mooie kleuren en een prachtige lichtval. Ook die lichtvlekken (foto 9) geven een bijzonder effect aan je opname.
  Foto 1, 2 en 9 vind ik de allermooiste van deze reeks.
  Je hebt dat muisje toch niet per ongeluk mee naar huis genomen...hihi...!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent ook heerlijk op stap geweest, en gelukkig nog iets kunnen vinden. Wel hele bijzondere exemplaren, met zeer dunnen steeltje. Knap weten te nemen. En Foetsie ook met zijn staartje, die is wel heel schattig...

  LG Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heb je dat weer bijzonder mooi weten te fotograferen Gonnie.
  Pracht kleuren en scherpteverloop, mooi sfeervol ook.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. geweldig mooi de kijk van je op de manier van paddenstoelen fotograferen het boeit mij steeds meer het laatste muizestaartje komt uit een heel andere hoek dan je verwachten zal.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo wat een mooie serie paddenstoeltjes Gonnie, je hebt je flink uitgeleefd met al die kleine zwammetjes, maar ook het eekhoorntjesbrood vind ik heel mooi, niet zo'n makkelijke soort om een leuke opname van te maken, maar jij laat zien dat het toch mogelijk is.
  foto 2, 9, 11 en 13 zijn mijn favorieten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw, wat een mooie serie, ik weet hoe klein die muizenstaartjes zijn en die heb je er supermooi op.
  Vandaag ben ik zelf met de rodekoolzwammen bezig geweest maar dat viel niet mee, dus ook hiervan kan ik van jouw serie zeggen, top! Het is weer een heerlijke tijd voor de natuurfotograaf.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi Gonnie,
  Wow! These mushrooms are gorgeous! The purple ones are my favorite (#12-13-14 &16). The big one looks delicious... The small ones are so delicate, I love them too. : ) That is what I like about mushrooms, they all are photogenic! ;)
  Have a great week!
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow, wat vind ik dit weer een superserie, Gonnie. Ik heb nou al 3x heen en weer gebladerd in je foto's. Wat heerlijk om je serie te bekijken. 1, 2, 9 en 13 zijn mijn favorieten. Prachtig! Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,

  Een hele mooie paddenstoelenverzameling. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen vind ik nr, 4 van de taailingen de mooiste. Maar... de onbekende soort met de hoed in een bokehring is ook een hele fraaie. Wat je zegt, een groot voordeel van paddenstoelen dat als je eenmaal weet waar ze staan je er ieder jaar op terug kunt komen. Wat dat betreft heb je een voorrecht met je amethist, eveneens schitterende opnames. Ik heb er nog nooit een kunnen vinden.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,
  Niet alleen qua foto's een heel mooi bericht, ook qua taalgebruik :-)
  Je hebt volgens mij een goede balans gevonden tussen scherp en onscherp, waar ik zelf nogal eens mee worstel. Nr 9 en 10 springen er voor mij uit, naast uiteraard de muizenstaartjes waar je mee begon. Ook de rodekoolzwammetjes vind ik heel geslaagd. Ik ben benieuwd wat je van de mijne vindt die binnenkort op mijn blog te zien zijn. Het is inderdaad prettig dat veel paddenstoelen jaar in jaar uit (als het meezit) op zelfde plek weer opduiken.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Gonnie,

  Mooie sprookjesachtige beelden waarbij voor mij nummer 9 er duidelijk bovenuit komt. Maar dat rare kleurverschil in de steel is dan toch wel zonde. Ik heb zo'n idee dat het bijlichten niet echt nodig was.
  Van de rode koolzwammen vind ik de tweede foto het fraaist. Misschien had je een nog mooier herfsttafereel gekregen als je een iets ruimere uitsnede had gemaakt, waardoor er meer herfstbladeren op hadden gestaan. Desalnietemin een hele mooi plaat ook door de drie kleintjes op de achtergrond.

  Groetjes,
  René

  PS: Ontzettende leuke laatste foto. Ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René, Bedankt voor je reactie. Omdat het een tegenlichtopname is werden de hoed en de steel nogal donker. Vandaar het bijlichten. Ik vind het ook een wat vervreemdend effect geven. Het klopt natuurlijk niet meer. Door het bijlichten zijn er geen vlekken ontstaan die er nog niet waren. Ik heb ook getwijfeld, maar de donkere variant vond ik minder.

   Verwijderen
 15. Dat doet het goed: een lichte achtergrond. Fraaie kleuren krijg je zo. En inderdaad zijn die rodekoolzwammetjes buitengewoon fotogeniek. Inspirerende blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Foto 1 vind ik mooi vanwege het verschil tussen de kleine en de grote paddenstoel. Foto 13 springt er voor mij echt uit. Zelf zijn de dagen dat ik paddenstoelen ga fotograferen achteraf de meest teleurstellende. Veel foto's en eenmaal op de computer bekeken, gooi ik de meeste weg. Je moet er echt de tijd voor nemen..

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Echt ontzettend mooi Gonnie. Wat een sfeer en wat mooi met deze zachte achtergronden.
  Foto 9 vind ik echt de mooiste van deze serie maar ook de andere zwammetjes zijn echt geweldig om te zien.
  het is gewoon sprookjesachtig en ik heb echt ontzettend genoten. Een heel dik compliment en ik ben beniwud naar het vervolg van je muizenstaartjes.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig in beeld gebracht. Een mooi gevoel voor detail, compositie. En afwerking?
  Klasse

  Groet,

  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Gonnie,

  prachtbeelden van deze mini's door 98% der fotografen miskend.Je hebt de techniek dit te brengen,top inzicht en klasse.

  Mvg

  BeantwoordenVerwijderen