Zoeken in deze blog

woensdag 18 maart 2015

Blauw, maar niet van de kou

 
Het  is begin maart en er komt een onrust over me: Zijn de heikikkers al actief? Ik houd waarneming.nl in de gaten, maar kijk bij de zeldzame soorten en mis dus de meldingen. Gelukkig geeft Jowan ook dit jaar weer een seintje. Helaas moet ik werken en is zaterdag de eerste dag dat we allemaal kunnen: Loes, Yvonne, Elly Kruyff en ik.
Zullen ze dan nog blauw zijn??? Het weer slaat om, het weekend is koud en dan laten ze zich echt niet zien. Ze houden niet van de kou. De hormonen houden zich dan rustig en de kikkers ook. We stellen het uit naar maandag. Het zal erom hangen of we succes zullen hebben.
 

Maandag is een heerlijke dag, aangename temperatuur en lekker zonnig. En ja hoor er zijn nog genoeg blauwe kikkertjes.
Wat zijn ze klein en wat hebben ze een mooie ogen, maar wat staan er weer veel sprieten in de weg. Hoe krijg ik daar rust in?
 
 
Tegen de tijd dat we ons geïnstalleerd hebben is er natuurlijk geen kikker meer te zien. Daar zijn ze veel te schuw voor. Half 12 blijkt veel te vroeg te zijn. Pas vanaf twee uur krijgen we ze weer beter te zien.
 

Af en toe komt er een 'n beetje dichterbij. Met hulp van het zonnetje krijgen we mooie reflecties.

 
Het lijkt wel of ze al die sprieten opzoeken om zich achter te verschuilen.
 
 
 
 
Een kikker alleen is leuk, maar met z'n tweeën is natuurlijk leuker. Boven twee mannetjes, onder een mannetje en een vrouwtje. Dat zijn dus 8 van die fraaie ogen.
 Het is zonnig en het pijpenstrootje zorgt voor een warme kleur. Wat doe je met je witbalans? Als ik hem op zonnig zet krijg ik inderdaad een warme foto. Ik mis een beetje het koude blauwe van de kikker, bijna dezelfde opname maar met de witbalans op bewolkt.


Omdat het ven voor mij redelijk in de buurt ligt, kan ik op dinsdag nog even teruggaan. Ik besluit om recht tegen het licht in te gaan fotograferen. De kikkers zijn schuwer en blijven op grotere afstand en zitten echt tussen het riet. Het geeft wel veel bling bling.Als de zon bijna achter de bomen is verdwenen draai ik me om en kan deze laatste opname nog maken. Heikikker in zijn natuurlijke omgeving. Het is een zoekplaatje en dan is hij al gecropt.


Tja, hebben de heikikkers het niet op de kou. Wij ook niet. Vorig jaar lagen we te bibberen in het  ven door het water wat in onze laarzen en broeken was gelopen. We zagen net zo blauw als de kikkers. Dit jaar pakten we het anders aan. Met een fijn waadpak blijven we helemaal droog. Elly zette ons op de kiek: Loes-Yvonne-Gonnie.


En wat die kikkers van ons vonden? Kijk zelf maar:
 

24 opmerkingen:

 1. Tjonge Gonnie, wat ben je lekker vlot met je blog.
  Heel veel foto's herken ik, maar bij jou zijn ze toch weer anders. Ontzettend leuk om te zien.
  Alles bij elkaar hadden we veel geluk dat we ze nog zo mooi hebben kunnen fotograferen.
  Jouw bling bling foto's zijn ook heel mooi. Jammer dat de kikkers toen zo schuw waren, maar het resultaat mag er zijn.
  Heel erg fraaie serie.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, die laatste twee vormen een geweldige uitsmijter!
  Jij bent snel met je blog, leuk, want het is natuurlijk erg leuk om onze avonturen door jouw ogen te bekijken. Prima serie, en dat is knap, want de kikkertjes maakten het ons erg lastig.
  Dilemma kleur/witbalans komt me bekend voor,maar beide varianten vind ik geslaagd.
  Dat tegen het licht in fotograferen wilde ik ook zo graag, maar maandag zaten daar geen kikkers ;-(
  Vind je bling bling wel een beetje onrustig eerlijk gezegd.
  't Was een heerlijke en gezellige dag!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is ook onrustig, is er nog een hoop weggesneden. Was ook wel erg fel licht. Ik zag niets, moest wachten op beweging van een kikker. Maar in de serie mochten ze van mij erbij ;-)

   Verwijderen
 3. Erg leuk blog over de heikikkers. Die laatste is humor. Leuk om te zien wat voor moeite jullie doen om deze prachtige foto's te maken. En mooi zijn ze!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  Wat leuk om deze kikkers zo te fotograferen. Inderdaad best lastig met al die rietstengels.
  Maar wat zijn ze grappig met die grote ogen zo boven dat water uit. Met je laatste foto heb je ook echt een geweldig moment te pakken. Lijkt wel of hij aan het watertrappelen is.
  Overigens op foto 14 staan ook een gezellig stel kwakertjes..hihi...!! Geweldig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige mooie serie is dit Gonnie.
  Dik verdiend, als ik zie wat je er voor over hebt.
  Prachtig vooral de laatste, zo leuk.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie van de heikikkers Gonnie, blijft bijzi=onder die blauw gekleurde kikkertjes en hoop ze zelf ook altijd weer vast te leggen. Jij laat er hier alvast een fraaie serie van zien met 4 en 5 als mijn favorieten, mooie rustige foto's, knap gemaakt. En natuurlijk heel leuk de foto van de making off en die grappige zwaaiende kikker. De foto's met tegenlicht vind ik wat minder geslaagd, wat erg donker en ik vind het jammer dat je de blauwe kleur dan niet kunt zien.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hele mooie serie met name opname 2. Ben gisteren geweest en er zaten nog blauwe meneren bij. Op de Klotterpeel waren ze schuw want er stonden ook 16 grote zilverreigers met als menu heikikker waarbij ze bij de vrouwtjes heikikkers alleen de poten afbeten (4 vrouwtjes zo gevonden).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Gonnie, prachtige serie. Wat een stoere meiden om er zoveel voorover te hebben om dit soort foto's te maken!!! Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je er een mooie serie van weten te maken, en zo snel al klaar. De kikkertjes zijn voor jou zo nu en dan toch even achter de pijpenstrootjes vandaan gekomen, de warme tinten heeft voor mij de voorkeur, maar in de koude tinten worden de kikkertjes wel iets blauwer. De blingbling zijn de blingertjes een beetje klein, voor erbij heel leuk. En de laatste is wel een toppertje ..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oei, Gonnie,
  Da's mooi zeg! En die laatste geweldig je zal het maar treffen.
  Helaas ben ik bang dat ik te laat kom, druk, druk, enzo.

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Zo te zien zijn de inspanningen niet voor niets geweest. Ik begrijp dat je flink wat geduld moet hebben, en dat in een niet erg comfortabele houding. Goed idee die waadpakken, zorgt ook voor een mooi plaatje :-)
  De foto's met bling bling vind ik minder mooi, de "koude"heidekikker ook. Verder vind ik de rietstengels op jouw foto's niet storend. Ze horen bij de leefomgeving en overheersen niet op de foto's. Maar wat zijn ze klein, geen wonder dat ze zich goed kunnen verschuilen.
  Ik vind dat je best tevreden mag zijn met deze serie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. mooi serie van een heel mooi kikkertje. Het koste wat moeite, lees ik, maar het resultaat mag er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Gonnie, je heb er 'n mooi spektakel van gemaakt. Mooi. de wereld van de kikker.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Gonnie
  Na het lezen van de blog van Loes, wilde ik natuurlijk gelijk jouw blog bekijken. Wat een gezellige dag hebben jullie gehad. Foto 1 erg mooi, foto 5 mooi zo bij het riet.foto 7 dat duo met spiegeling erg leuk ook door het dril op rechts geeft de foto extra body. foto 8, ja zo wil je ze zien zo met die oogjes, prachtig foto 9 zo mooi klein gehouden vind ik een toppertje, maar foto 11 en 12 zijn echt sprookjesachtige platen. foto 14 gezellig! en de afsluiter is hilarisch!
  Fijn weekend,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ohhh, bij jou ook al zo'n mooie serie, ik baal er toch wel een beetje van dat het voor mij niet lukte ivm mijn werk, en eerder op vrijdag was ik voor niets geweest, toen was het ineens te koud en was er geen kikker te bekennen. Maar goed, jou serie is ook prachtig, de laatste foto vind ik het allerleukst, de foto met heel veel kikkers tussen het riet vind ik ook heel mooi. Wat een verschil trouwens als je de witbalans op zonnig zet. De kleur van de omgeving vind ik dan mooier maar de kikker is inderdaad minder blauw op die foto.
  hele leuke serie en ik hoop het volgend jaar ook mee te kunnen maken.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Gonnie,
  Leuk dat het jullie toch gelukt is om op een zonnige dag gezamenlijk een bezoek te brengen aan de blauwe kikkers. Goed voorbereid zo, met die handige waadpakken. En super, de resultaten.
  Heel leuk vind ik de foto vol met kikkers (2) en die met z'n tweeën (7). Helemaal in gouden gloed (9) is ook prachtig. De laatste is een fantastische uitsmijter. Al met al een prachtig blog. Dat mag ook wel, jullie hebben er heel wat voor over.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zie dat je er heel wat voor over hebt gehad om ze op de foto te krijgen, maar het resultaat is dan ook schitterend. Je laatste foto is hilarisch; alsof ie aan het watertrappelen is....
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel erg mooi en wat een leuke kleuren.
  De heikikkers zijn maar een klein tijdje blauw en dan moet je er ook wel bij zijn.
  Ik heb ze zelf nog nooit op de foto gezet maar ik vind ze schitterend.
  Die waadpakken zijn een goed idee :-)
  Voor mijn zijn foto 4, 6, 7, 8 en 9 de mooiste.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hai Gonnie,

  Oei, maar goed dat daar geen BOA langskwam, want dan hadden jullie een hele dikke boete gekregen.
  Een prachtige serie van de kleine kikkertjes en jullie geduld heeft z'n vruchten afgeworpen. Ook ik vind de tegenlicht opnames niet zo heel mooi, maar de rest maakt het meer dan goed. Prachtige rustige opnames met mooie speigelingen. Ik vind de koelere kleuren beter bij de kikkertjes passen. Goed dat je daat mee bezig geweest bent. Dat tekent wel hoe ver gevorderd je bent.
  Mooi hoor.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je moet inderdaad erg oppassen met die BOA's als je zo tussen deze toch vrij zeldzame kikkertjes ligt. Met het fotograferen van een grauwe klauwier heb ik ook eens een aanvaring met zo'n gezagsdrager gehad.
  Mooie blauwbekjes op een mooi plekje in Helmond (ik vermoed hier het Kamerven). Ik was dit jaar helaas te laat i.v.m. een vakantie (volgend jaar maar beter plannen), maar Texel heeft dat meer dan goedgemaakt. Die witbalans is inderdaad een dilemma, heb daar ook al enkele jaren mee gestoeid. Maar ik vind beide opties erg mooi. Waadpak is voor dit werk inderdaad een uitkomst.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Gonnie,
  weer eens sinds tijden op je blog aan het rondsnuffelen....geweldig! zulke mooie foto's!
  en ook leuk dat Jelle ze gebruikt als bureaublad, geniet er dagelijks van *_~
  tot gauw, Mia

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Leuke serie! Over je witbalans: ik ben zelf uitermate tevreden met een handmatige instelling op meestal 5600K. Dat geeft met mijn combinatie vrijwel altijd een prima resultaat.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat geweldig mooi weer, Gonnie. Dat moet toch behoorlijk frustrerend zijn als je uren op de kikkers moet wachten. Compliment voor jullie uithoudingsvermogen, hoor. Maar ja, dan heb je ook wat als ik zo naar deze prachtige serie kijk. De foto van jullie 3-en is hartstikke leuk. Goed geslaagd, hoor. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen