Zoeken in deze blog

dinsdag 31 maart 2015

Lentebode
Net als de blauw kleurende heikikkers en de baltsende futen zijn bosanemonen echte bodes van het nieuwe voorjaar. Heerlijk om die weer te kunnen fotograferen. Op 23 maart, een zonnige maandag, ga ik op zoek en vind ze. Ze vormen nu nog geen tapijt op de bosgrond, maar er zijn al behoorlijk wat bloemetjes die hun roze/witte knoppen openen.De plek waar ik de meeste anemoontjes vind ligt aan het doorgaande pad. Mmm om daar nu in mijn eentje te gaan liggen trekt me niet zo.
Ik installeer me aan de andere kant van de sloot, dieper het bos in, waar een paar kleine bosjes in bloei staan. Niemand die me hier ziet.

Ik zoek en draai en gebruik mijn witte parapluutje om de witte bloemen in de schaduw te houden. Ik ga helemaal op in mijn werk en schrik op als ik iemand heel hard HALLO!!! hoor roepen. Ik kijk op en zie een dame te paard. Door haar hoge zitplaats en ongetwijfeld door mijn witte pluutje heeft ze me ontdekt. O jé, ze vraagt zich vast af wat ik daar doe en of ik hulp nodig heb. Is ze bang een lijk gevonden te hebben?
Ik stel haar gerust en bedank haar waarna ze haar weg vervolgt.
Waarschijnlijk waarschuwt ze een wandelaar die ze tegenkomt, want even later staat iemand mij door een verrekijker te bekijken. Een vreemde vogel zal hij denken.


Ik verplaats me naar het bospad, waar meer bloempjes staan en waar regelmatig mensen passeren. Af en toe een praatje is ook best gezellig.

Twee dames op leeftijd weten me te vertellen dat het nog maar het begin van de bloeiperiode is. Ik beaam dat en zeg dat ik daardoor nog eens terug kan komen.
Helaas slaat het weer om en wordt het regenachtig en vandaag zelfs stormachtig. Ik ben benieuwd hoe die kleine tere bloemetjes deze stormen doorstaan.
Zodra het beter weer wordt, ga ik eens poolshoogte nemen.Ondertussen geniet ik van wat ik al heb gezien en weet dat de lente echt in aantocht is.
 

27 opmerkingen:

 1. Heerlijk, Gonnie, zo'n lenteblogje in zachte tinten. Prachtige foto's.
  De foto van de anemoon nog in knop én in prachtig groen vind ik schitterend.
  Laat de lente maar (terug-)komen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele mooie serie Gonnie! Ik vind het altijd knap als mensen zulke sfeervolle beelden kunnen maken van bloemetjes. Ik vind dat zelf erg lastig. Maar ik geniet daardoor des te meer van jouw foto's. Complimenten!

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele mooie foto's! De 2e is mijn favoriet
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie, ja dat ziet er al mooi uit he, maar helaas ziet het er in werkelijkheid buiten niet zo uit.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,
  Je laat hier weer een aantal heel mooie macro's zien. Stuk voor stuk mooie composities, maar ook perfect passende zachte kleuren. Ook de foto van de knop is heel erg mooi geworden. Het is toch een hele kunst om zulke mooie afbeelden te maken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grinnik. Ik zie het helemaal voor me zoals je je in bochten wringt om de bosanemoon te fotograferen. Zo ben ik ook bezig geweest en zal er nog een paar keer mee bezig zijn want ook hier waren het maar een paar exemplaren die in bloei stonden. De foto's zijn prachtig!
  Fijne dag,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,
  wat een mooie bloemetjes zijn de bosanemoontjes en ja met recht een voorjaarsbode.
  Staan ze vlak bij ons dorp.... dan wil ik wel mee om je parapluutje vast te houden!
  In ieder geval, gaat het herfstweer binnenkort over in voorjaar en dan kun je vast nog meer fotograferen.
  Maar van deze sfeervolle foto's heb ik al genoten!
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,
  Wat ontzettend mooi. Mooie lichtval ook.
  Echt schitterend gedaan en precies de scherpte op de juiste plaats. Foto 1, 2 en 7 vind ik heel erg mooi.
  Ben benieuwd of ze de storm hebben overleefd.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja dit is een van die heerlijke lente-onderwerpen waar ik ook ieder jaar naar uit kijk. Jij laat al een heel fijne serie zien, waarvan foto 3, 7 en 8 mijn favorieten zijn.
  Leuk en tevens herkenbaar ook je beschrijving van de making off waarbij wel duidelijk is dat je zelf ook een
  bezienswaardigheid was :-)
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. je hebt het geluk gehad dat je ze nog op een van de laatste mooie dagen op de kiek hebt weten te zetten, wat is het een prachtig mooi bloempje waarbij je de lente moet voelen.Je hebt ze schilderachtig weten te nemen, mooi hoe de blaadjes zich vormen. En de volgende keer het waarschuwingsbord plaatsen...ik ben ok, ik lig graag op de grond..of zoiets. Reken maar dat sommige mensen echt schrikken...ik hoop met Pasen nog iets met bloempjes te kunnen doen...maar met dit weer zijn ze allemaal plat..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,

  Ja, je hebt wat bekijks als je je zo in je eentje terugtrekt, het komt me bekend voor, je denkt dat je dan onderhand wel uit het zicht bent, maar ze vinden je altijd. Zo heb ik eens met mijn camera bij een groepje sneeuwklokjes gelegen toen er een man aankwam die me begon uit te kafferen. Hij dacht dat ik ze aan het uitsteken was. Pas toen hij dichtbij kwam zag hij mijn canera en wat ik aan het doen was, waarop hij zich verontschuldigde en verder ging.
  Mooie zachte opnames met een fijn bokeh. Ik vind hier vooral de zevende opname van de knop de mooiste.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een goed begin van de lente Gonnie. Komend weekend kan je vol profiteren van mooi weer. (tenminste dat wordt voorspeld). Ik ben dan benieuwd naar je vervolgblog. Dit was al een mooie smaakmaker.

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige foto's heb je er van gemaakt Gonnie.
  Erg mooi om ze zo te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Gonnie,

  Je bent de eerste in mijn kringetje die met bosanemoontjes komt. Erg mooi blogje en met ook nog eens zeer herkenbare teksten. Ze zoeken nog een lijk voor een aflevering van Baantjer. Je mag blij zijn dat jouw bloemetjes niet wegvluchten als iemand even hardop vraagt of het goed gaat of wat er te zien valt. Bij mij vliegen de vogeltjes dan altijd weg. Je eerste en laatste foto van de serie vind ik het mooist. Zo zou ik ze zelf ook graag fotograferen. Prachtig.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ze zijn weer jaloersmakend mooi, Gonnie. Al je foto's hebben een eigen sfeer en ik zou niet weten welke ik het mooiste vind. Ik ga gauw eens kijken of ze hier ook al bloeien. Ja, ik herken dat dat mensen denken dat er iets met je is. Ik heb al eens gedacht om maar een jack te laten bedrukken met groot "fotograaf" of zoiets aan de achterkant. Fijne Paasdagen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi, Gonnie,
  Bosanemoontjes als lenteboden, een mooie serie heb je er van gemaakt en...... er komen nog veel meer lenteboden, zeker nu het weer gaat opknappen. Ik ben benieuwd welke je uitzoekt voor een eventuele nieuwe serie.

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beautiful flowers! I love anemones but I will see them in May only. We still have snow but should get rid of it soon now, I hope!
  Have a wonderful Easter weekend!
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig zijn je foto's van deze mooie bloemetjes Gonnie.
  Ik zie ze ieder jaar op de blogs voorbij komen maar ieder jaar geniet ik weer van ze.
  Pracht- en heel sfeervol vastgelegd. Ik geniet hiervan.
  Heel fijn Paasweekend,
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik weet niet of mijn reactie gelukt is, dus nog maar een keertje..
  Prachtige serie van de anemoontjes Gonnie...
  Heel mooie composities, kleuren en achtergronden...
  ik ben jaloers...het is mij niet gelukt, de anemoontjes
  waar ik altijd foto's van maakt, was niks...3 of 4, moet me maar een ander stekkie op
  zoeken...maar ik geniet dubbel van de jouwe!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Gonnie,
  wat een mooie bloemetjes zijn de bosanemoontjes en je hebt ze erg mooi in beeld gebracht.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Gonnie, je schetst een heel herkenbaar beeld. Ik zoek ook graag de hele rustige plekjes op, maar vaak lukt dat gewoon niet. Tja, dan moet je bezorgdheid en commentaar maar over je heen laten komen, het is niet anders.
  Ben inmiddels ook met anemoontjes bezig geweest, en ik kon er nog niet lekker in komen. We willen natuurlijk ook steeds weer beter of anders, en dat is geen gemakkelijke opgave.
  Jij zet toch wel een paar lekkere sfeerplaatjes neer hoor. Nr 5 en vooral 7 zijn mijn favorieten,

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ja, ook de bosanemonen horen tot de lentebodes, mooie serie. De commentaren van voorbijgangers, herkenbaar, heb ik ook regelmatig mee te maken. Het is blijkbaar toch vreemd om languit op een bospad te gaan liggen :-)
  Dit jaar heb ik de bosanemomen voorbij laten gaan, kwam er gewoon niet van.
  Maar als ik alle series op de blogs zie, gaat het toch wel een beetje kriebelen, misschien kan het nog....
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtig die bosanemoontjes. Je hebt ze er prachtig opstaan met heel mooie zachte transparante kleuren.

  groet,

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo Gonnie,
  Af en toe kijk ik op jouw blog en ik ga je nu maar volgen (niet hinderlijk hoor ;)) want ik vind je macros bijzonder mooi. Dat van dat alleen langs het pad liggen en de blikken en opmerkingen herken ik ook wel. Alles voor een foto, denk ik dan wel eens al vind ik het nog steeds wat genant.
  Ben je nog terug geweest voor de anemoontjes? Het weer zat niet mee maar je had mooi zacht licht!
  Groet, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Las het niet goed... Het was een zonnige dag....

  BeantwoordenVerwijderen