Zoeken in deze blog

dinsdag 3 maart 2015

Buitenspelen


Vaak zeggen we dat we heerlijk gaan buitenspelen als we met de camera op stap gaan. Een poosje terug was dat echt zo. Bij een paar graden onder nul stap ik 's morgens naar buiten met een bellenblaas in mijn handen. Als de zeepbellen even willen gaan liggen en het is koud genoeg, dan bevriezen ze tot een prachtige ijsbal. Dit idee heb ik van Anne-Marie van Alem, op haar site heeft ze ook foto's staan.De eerste bellen die ik blaas spatten uiteen, maar dan blijft er een hangen aan een dakpan die in de tuin ligt. Zo'n tere bel aan dat scherpe, grove materiaal? Als dat maar goed gaat, maar het lukt. Hij blijft heel.
De zeepbel bevriest van onderaf en bovenin blijft nog een poosje een soort van wak dat in beweging is.

 
 
De volgende bellen blaas ik richting het mos dat net een dun laagje rijp heeft. Dit is wel erg leuk om te doen. Het blijft spannend of de bel heel blijft of voortijdig het loodje legt.
 
 
 
 

Ik heb er lol in en blaas een heleboel bellen, klein en groot en wacht af welke willen bevriezen. Daarvan kies ik de bel uit die het mooiste ligt. Ik blaas de bellen boven de violen, het paars lijkt me wel mooi om in de achtergrond terug te zien.
Bij de volgende 4 foto's zie je de bel langzaam bevriezen. De kleurige glans verdwijnt en verandert in een melkachtige, ondoorzichtige laag.


 


 
Een kleine bel blijft liggen op de kelkblaadjes van het viooltje. Het lijkt alsof er een nieuw plantje is ontstaan.
 
  


Op het steeltje lijkt de bevroren bel in delicaat evenwicht, alsof hij er als een knikker zo vanaf kan rollen.
Liggend op de grond, op de steeltjes van bladeren krijg je het idee dat een zeepbel wordt opgepakt met chopsticks.

 
 
 
 
Net als ik denk, leuk de zon komt door, kijken wat ik daarmee kan, blijken de bellen gewoon zeepbellen te blijven. Prachtig van kleur, dat wel. Maar zelfs op het berijpte mos is het niet koud genoeg meer.

 
Helaas was dat ook de laatste ochtend dat het echt vroor. Rijp is niet voldoende, het moet echt onder het vriespunt zijn. Het wordt zeer waarschijnlijk een klein jaartje wachten om hiermee door te gaan.
Voorlopig ben ik uitgespeeld.

19 opmerkingen:

 1. Ha Gonnie, wat 'n leuk idee was dat, je moet er maar opkimen. Ja dat is echt buiten spelen.
  Groetjes kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat je dit aandurft, bellenblazen in een natuurfoto! Een gewaagd experiment waarbij ik het aanvriezen van de bel echt bijzonder vind. Daar is nog heel veel uit te halen.
  In combinatie met de natuurlijke begroeiing vind ik de bel eigenlijk een dissonant. Maar 100 punten voor je durf en originaliteit. Daardoor is het toch een vermakelijk en boeiend blog geworden.

  gr Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig om te zien en knap gedaan Gonnie.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is echt heel prachtig, je hebt meteen je kerstkaart voor volgend jaar. Ik zou het niet verzonnen hebben maar ga het wel even onthouden. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoals altijd prachtig foto werk Gonie.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt prachtig! Wat een mooie foto's heb je gemaakt.
  Ik zag dit jaar voor het eerst bevroren bellenblaas voorbijkomen op internet en wilde het zelf ook graag proberen. Helaas niet meer aan toe gekomen en inmiddels vriest het niet meer. Volgend jaar toch zekers eens proberen.
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een fantastisch idee. De foto's zijn super. Heel erg mooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. je moet er maar opkomen, het is dan ook zeker de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat gaaf is dit! dit is écht leuk buiten spelen en lekker bellen blazen.
  Volgend jaar winter is vast alle bellenblaas uitverkocht, want dit wil iedereen toch proberen?
  Overigens kochten wij dat vroeger niet, je maakte het gewoon zelf.
  Knap in beeld gebracht, en mooi hoe je de hele voortgang laat zien.
  Lijkt me echt superleuk om ook eens te proberen!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O, dit vind ik echt leuk. Net iets voor mij. Ik hou daar wel van. Wat een prachtig resultaat, Gonnie. Die bellen zijn toch kleine kunstwerkjes. Wat zal je genoten hebben. 't Is haast jammer dat het nu lente wordt. 4, 5, 10 en 11 vind ik het mooiste. Prachtige composities. Klaar om aan de wand te hangen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Gonnie,
  This is something I have been wanting to do too since last year! I saw pictures from a young mother in the USA. She said that she was playing with her young son on a cold day and they were making some bubbles and she noticed that they were freezing on the ground and she made beautiful pictures of them.
  I just love your pictures! The fact that they are sitting on the frosted plants and flowers is just great. Very nice compostions... Love # 9 & 10, they are my favorite ones.
  Thanks for sharing these.
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,
  Wat een ontzettend leuk idee om te doen. Geeft echt hele bijzondere foto's.
  Want ik moet je eerlijk zeggen dat mijn eerste indruk was, van wat is dit nu...?! Maar na het lezen van je tekst is dit natuurlijk ontzettend leuk en grappig om te doen. Mooie foto's geworden ook.
  Och zo zie je maar, een mens is nooit te oud om buiten te spelen..hihi...!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie....

  Het kind in je kwam weer helemaal boven zie ik...:-)
  fantastisch effect, prachtige creatieve manier van macro-en!!
  complimenten, wat prachtige composities, scherpte en kleuren!!
  hier kan ik van genieten!!

  gr.Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een verrassend idee Gonnie. Je moet er maar op komen. Ik kan mij voorstellen dat het leuk experimenteren is en om te zien welke veranderingen te zien zijn bij een bevriezende bal. Je kan nog even naar een wintersportland om verder te experimenteren :-)
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ohh wat is dit leuk, ik weet zeker dat ik hier heel veel lol aan zou hebben. Maar ja, de winter is voorbij, dus dit idee ga ik bewaren voor volgend jaar ( wel eerst een bellenblaas kopen). Ik vind jouw serie heel mooi en ook het verhaal erbij.....welke bel heel blijft en hoe ze uiteindelijk hun doorzichtigheid kwijtraken als ze bevriezen.
  Leuk
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuk experiment Gonnie, je moet er maar op komen. Ik vind de bevroren bollen heel mooi, maar met die kleurtjes erin is ook prachtig. Dit experiment zal ongetwijfeld navolging krijgen, volgende winter iedereen terug naar de kindertijd. Ik vind nr. 9 heel bijzonder, doet me denken aan een nieuwe soort orchidee. Maar balancerend op dat steeltje is ook heel apart.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wow..... wat een supergave serie Gonnie!
  Hier zou ik dus echt nooit opgekomen zijn dus ik ga de bellenblaas ook aanschaffen voor volgend jaar hihi... Ik probeerde op de site van Annemarie te komen maar dat lukte niet. Later nog eens geprobeerd maar hij blijft maar "draaien". Wat ik hier zie is werkelijk fantastisch. Prachtige bellen en zo mooi gedaan. Mijn welgemeende complimenten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wow wat mooi Gonnie, ik had al eens dergelijke foto's gezien en was daar toen ook al zo enthousiast over.
  Heel mooi dat jij dit nu ook gedaan hebt en leuk te lezen hoe je het hebt aangepakt.
  Het stond al op mijn lijstje van dingen die ik nog eens zou willen doen en ik zal er nu een uitroepteken bij achter zetten.
  Een prachtige serie heb je weten te maken de hele serie is boeiend om te zien, een buitengewoon inspirerend blog, heel knap gedaan!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hai Gonnie,

  Ik heb je blog nu een paar keer bekeken en iedere keer zie ik weer nieuwe dingen in je foto's. Niet iedere foto is even mooi, maar dat komt ook omdat de geluksfactor toch wel groot is. Je moet gewoon mazzel hebben, dat zo'n belletje op de juiste plek terecht komt. Maar als dat dan ook gebeurt, dan heb je meteen een prachtplaat. Het lijkt af en toe wel een pareltje, als dat belletje bevroren is. Een erg inspirerend blog en heel mooi qua uitvoering. Super gedaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen