Zoeken in deze blog

donderdag 21 mei 2015

Opaalku(n)stAan de Opaalkust in Noord Frankrijk gaan we ook naar het strand bij Audresselles en bij Fort Vauban. Deze stranden zijn zo anders dan aan de Noordzeekust. In het water en op land grote rotsen en ook veel keien. Die nodigen uit tot het spelen met het macro-objectief, ook al zeggen we tegen elkaar dat we voor de landschapsfoto's gaan. Blijkbaar kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan.
De rotsen geven weer andere mogelijkheden als de schelpen, slakken en losse voorwerpen in het water. Ze zijn aantrekkelijk door lijnvoering en kleuren.

 
Hoewel die kleuren soms juist niet nodig zijn, omdat de lijnen genoeg zeggingskracht hebben om het beeld te dragen. Denk ik.
 

 

 
 
We richten ons ook op de landschapsopnames. Voor mij nog een vrij nieuwe tak van fotografie. Ik had al een schroefbare bigstopper en heb een set Lee-filters aangeschaft, maar zonder Lee-bigstopper. Dat blijkt niet goed uit te pakken. Loes en Yvonne halen vlot de 20 sec belichtingstijd. Ik krijg bij 2 a 3 sec al problemen. Daar gaan al mijn pogingen om het water mooi te laten vervagen. Gelukkig mag ik de bigstopper van Loes af en toe gebruiken.

 

We gaan op zoek naar de mosselbanken bij Wissant. We hebben prachtige opnames gezien van Bart Heirweg en zoiets willen wij ook. Dat valt nog niet mee. Waar staan die dingen? We worden heel wat heen en weer gestuurd, maar uiteindelijk komen ze bij het terugtrekkende water te voorschijn. Enthousiast gaan we aan de slag, blij ze eindelijk gevonden te hebben.


Eenmaal thuis in ons Franse stulpje zien we dat dit helemaal niet de mooie, oude mosselbanken zijn waarnaar we op zoek waren. Het zijn nieuwe, kale balken, enkel begroeid met wat zeewier. Wat een deceptie en hoe vreemd dat nu pas op te merken.
Droom ik voor het vertrek van kunstwerkjes: mooie zachte opnames met lange sluitertijden waarbij het zeewater vervloeit tot een waas, de realiteit is anders. Ik vind het lastig. Veel opnames zijn onscherp door de golven die tegen het statief rollen. Ook het scherpstelpunt vind ik moeilijk, ik heb gelezen over de hyperfocale afstand, maar dat valt nog niet mee. Daarnaast herken ik in de beelden van een ander de mooie, invoerende lijnen, maar vind ik het in de praktijk zelf toch lastig om ze te zien.


Kortom ik heb nog heel veel te leren. De laatste avond staan we bij zonsondergang op het strand van de Cap Blanc Nez. We hopen op mooi licht op de kaap.
 
 
We staan helemaal klaar op een mooi plekje als een wolk voor de zon schuift. Krijgen we nog een kans? Ja, na een poos wachten kan de zon onder de wolken door haar stralen op de Kaap richten.
Wij maken de afsluitende foto van een heerlijke week Opaalkust. Ook al werd het geen kunst, de week is geslaagd.


Met het motto van Loes in gedachte "Oefening baart kunst" moeten we nog maar meer leuke uitstapjes plannen.

17 opmerkingen:

 1. De macrofoto's zijn geweldig. Ontzettend goed om de schelpen op deze manier met tegenlicht te nemen.
  Ook de lijnen zijn bijzonder goed gelukt. Goed idee om een paar foto's naar z/w om te zetten.
  Van de landschappen vind ik eigenlijk de z/w het mooist. De foto met de palen ook (12), maar daar is de lucht weer een beetje saai. Moet je nog eens terug als er mooie wolken zijn :)
  Bij de laatste drie zijn de wolken juist weer prachtig.
  Alles bij elkaar laat je hier een hele mooie serie foto's zien.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dear Connie
  I love these photos. They are so INTENSE... and DEEP touching...

  JetteMajken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Dan mag het op het gebied van landschapsfotografie nog niet zo lukken als je in je hoofd hebt; je laat hier wel een serie zien om van te smullen. Met de afsluiter als absolute topper: wat een superfoto: een mooie compositie, het licht precies op de rotsen steekt goed af tegen de donkere voorgrond (prachtige ribbels in het zand) en de dreigende lucht. En dat is toch ook een landschapsfoto.
  Foto 8 ziet er heel dramatisch uit - vooral als je deze in de lightbox ziet - dat zet mijn fantasie nogal in werking.
  De beelden van de stenen (4 t/m 7) zijn heel leuk - als toeschouwer heb je geen idee van het formaat.
  En de eerste foto vind ik ook prachtig - helemaal jouw stijl : mooi gespeeld met het licht.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een verrassende serie Gonnie, zo heel anders dan de mijne. Dat laat dan toch maar weer zien hoe oneindig de mogelijkheden van de fotografie zijn.
  Jij hebt toch nog beelden van de maandagochtend! Leuke speelse plaatjes, maar wel wat hard licht. Hoeveel zachter is dan de macro van foto 3.
  Steentjes in z/w doen het goed, zo accentueer je de lijnen.
  Tja, en dan die mosselbanken, mijn oog wordt steeds naar die allernieuwste getrokken, we zijn echt oenen dat we dat niet gezien hebben.
  Foto 11 vind ik heel geslaagd, hier heb je dat mooie mistige water waar je naar zocht, en z/w pakt ook hier goed uit.
  Foto 12 vind ik ook een heerlijke plaats, de kleuren zijn prachtig.
  Nr 13 is een vreemde eend in de bijt, die is m.i. echt te donker, je had hier je grijsverloopfilter moeten gebruiken.
  De laatste 3 komen me bekend voor ;-) Waardige afsluiters van een geslaagd tripje!
  Nr 14 in staand formaat ligt wat minder voor de hand, maar komt zo ook heel goed uit.

  En over nieuwe uitstapjes plannen.... ben ik altijd voor in!!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,
  Wat een gave foto's!! Eens iets heel anders.
  Sommige dingen moet je ook echt zien om te fotograferen lijkt mij, zoals bv die stenen.
  Foto 8 t/m 16 ziijn echt heel erg mooi. Zoals dat stoomachtige water door de lange sluitertijden. Maar ook je opnames met die fantastische wolken, (foto 16) wat veel dynamiek aan deze opnames geeft.
  Echt heel mooi gedaan en ik begrijp dat dit soort uitstapjes voor herhaling vatbaar zijn. Top!!

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een boeiende blog Gonnie, interessant om te zien en te lezen wat je gedaan hebt.
  Ik vind foto 5 en 7 heel geslaagd, ogenschijnlijk zo simpel, maar zo knap je composities gekozen en de omzetting naar zwart/wit maakt ze vind ik nog sterker, heel mooi.
  Ook foto 11 vind ik heel fraai en wederom mooi dat het zwart/wit is.
  En de laatste drie zijn gewoon heerlijke kleurrijke opnamen met prachtig licht.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Gonnie, Altijd met veel interesse kijk ik uit naar je foto's. Ik vind deze serie een genoegen om naar te kijken. Zeer spannend en verrassend.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hooi Gonnie
  wat een geweldige foto's
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi die kunstwerken met het lijnenspel, Gonnie. Ik hou daar wel van. 4 vind ik daarvan de mooiste en 3 als macro. Van het volgende deel is 11 beslist mijn favoriet. Ook je keuze voor z/w spreekt me aan. En je afsluitende foto's zijn prachtig. Lekker ruig en dan dat zonnetje er over heen. Kortom: een prachtige serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou Gonnie,

  Je mag dan niet helemaal tevreden zijn over je landschappen, over je eerste 7 foto's zal je dat denk ik wel zijn. Prachtige verrassende beelden. Hele aparte invalshoeken die uitstekend uitpakken. Erg mooi gedaan.
  Tsja, landschappen......... ik probeer het al niet eens meer. Ik vind dat je er een paar zeer mooie bij hebt. Maar met jouw kunde is dat niet zo raar. Goede keuze om de met wier begroeide paaltjes in z/w te doen.
  Succes met de verdere verbetering van je landschappen. Zal niet lang duren voor je zelf ook meer tevredeen zult zijn.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind dit toch wel heel mooie landschapsfoto's. Zo zou ik ze zelf graag gemaakt hebben.
  De eerste paar macrofoto's vind ik ook erg mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige foto's Gonnie en wat een mooie macro opnamen al mogen de landschappen er ook zijn.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zie dat jullie een prachtige fotoreis hebben gemaakt. Vooral je macro's op het strand vindt ik heel bijzonder en niet alledaags. Mooi scherp en onscherp . En je laatste landschapsfoto is prachtig , mooi gebruik gemaakt van het late avondlicht.

  gr frans

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie,
  De reis heeft weer nieuwe ervaringen en nieuwe ideeën opgeleverd. Als je experimenteert is het niet vreemd dat je niet steeds tevreden bent. Desondanks een mooie serie waarvan ik 9, 12 en 16 heel mooi vind en 8, 11 en 14 de mooiste van allemaal.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind het werkelijk een schitterende serie Gonnie.
  De landschapsfotografie werd toch weer macro maar beide zijn mooi gedaan.
  Ik vind vooral foto 8, 10, 11 en 12 geweldig om te zien. Deze heb je ook vanuit ene heel mooi standpunt gefotografeerd. Echt super. Dit is gewoon genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Gonnie,

  Mooie grafische beelden in het begin van je blogbericht. Maar wat een deceptie als je denkt die bijzondere mosselbanken te hebben gefotografeerd en het blijken niet meer dan een paar balken te zijn. Landschapsfotografie vind ik ook erg moeilijk, je moet op zoveel dingen letten en de compositie moet meteen goed zijn, je hebt nauwelijks mogelijkheden om te croppen en het licht is maar kort heel mooi. Maar jij geeft er blijk van het toch al aardig te beheersen, foto nr 13 en 16 vind ik echt geweldig mooi.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie, al google-end kwam ik op internet z/w foto's van jou tegen. Ik dacht: hé, had ik die al eens gezien? Die van Loes en Yvonne wel. Bij deze ben ik ook op jouw blog terecht gekomen. Mooie detailfoto's c.q. dichtbij foto's heb je! En je z/w omzettingen zijn goed gelukt. Van de, zeg, afgebroken paaltjesfoto ben ik erg weg. En de Y-splitsing spleet, ook erg goed gelukt! Jullie hebben alledrie een paar hele mooie resultaten in jullie reeks Opaalkust. Hartelijke groetjes, Jody

  BeantwoordenVerwijderen