Zoeken in deze blog

zondag 21 juni 2015

Vlinders in de Viroin

Dwergblauwtje
 
 
Landschap vzw uit België en Bob Luijks organiseren in het weekend van 6 en 7 juni wandelingen en workshops in de Viroinvallei. Ze schrijven: Bedauwde vlinders, een unieke kalkflora, meer dan 10 soorten orchideeën, oogverblindend mooie landschappen..... als fotograaf voel je je als een kind in een veel te grote snoepwinkel.
Dat klinkt Yvonne, Loes en mij als muziek in de oren. We schrijven ons snel in en boeken maar meteen een huisje om er weer een lang en gezellig weekend van te maken.
Ik droom van bedauwde Parelmoervlinders en Zilveren Manen. Helaas is het voorjaar te fris en de vrijdag voordat we vertrekken woedt er een flinke onweersbui. Geen gunstige omstandigheden voor tere vlindervleugels.

Dwergblauwtje

Op zaterdagavond verkennen we de plaats waar we de volgende dag verwacht worden. Een paar orchideeën, maar geen vlinders. Zondagochtend toch maar op tijd op pad, hopend op geluk.
Gelukkig vinden we een paar dwergblauwtjes, met dauw. Toch een nieuwe soort voor mij.
We vermaken ons die dag prima met alles wat er groeit en bloeit, maar de vlinders laten het verder afweten.

Boswitje
 
Maandagochtend staan we om half 5 naast ons bed. Van iemand die bekend is in het gebied hebben we een goede vlinder locatie doorgekregen. Maar helaas er is niet één vlinder te zien. We keren terug naar de heuvel van zondag. Daar treffen we én een boswitje én een fotograaf. Hij wijst ons drie zich opwarmende vlinders aan en vertelt ons hoe ze heten. Drie nieuwe soorten nog wel. Blij als dat kind in die veel te grote snoepwinkel vermaken we ons de rest van de ochtend met deze vondsten.
Aardbeivlinder
 
Ik begin met een aardbeivlinder op de kleine pimpernel. Zijn vleugels houdt hij nog dichtgevouwen, maar op het einde van de ochtend als het wat warmer wordt, spreidt hij ze open.
 

Aardbeivlinder
 
 
  
 
Na een poosje wisselen we van stek. Maar soms zitten we even samen heel knus bij een vlindertje:
 
Yvonne (L) en Gonnie (R), gemaakt door Loes

Mijn tweede soort is het Bruinblauwtje. Ik vind het moeilijk om het verschil te zien tussen al die blauwtjes. Deze soort lijkt voor mij wel erg veel op het Icarusblauwtje.
Bruinblauwtje
Bruinblauwtje
 

Zon tegen en zon mee. Spelen met de witbalans. Door de plaats van het vlindertje en plantje is er verder weinig meer van te maken.
Maar de derde soort, het Kalkgraslanddikkopje, zit beter. In de achtergrond staan bomen en dus kunnen we proberen bokeh te krijgen en dat lukt.


Kalkgraslanddikkopje
 
 
Als we de andere kant op fotograferen kunnen we zelfs gaan schilderen en verdubbelen. Het vlindertje vindt alles best en blijft onverstoorbaar zitten. Hij spreidt niet een keer zijn vleugels.
 
 
 

Kalkgraslanddikkopje
 
Helaas geen Parelmoervlinders en Zilveren Manen, maar ook met deze soorten ben ik blij. De foto's van de bloemetjes verschijnen in het volgende blog.


24 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  Een heel bekend verhaal en uiteraard bekende vlinders, maar toch weer heel andere plaatjes dan zoals ik ze gemaakt heb. Dat vind ik toch iedere keer weer zo interessant om te zien, dat we er allemaal onze eigen draai aangeven.
  Alleen die laatste waar we konden schilderen en verdubbelen, die lijkt precies op de mijne. Wat was dat heerlijk om te doen en wat bleef het Kalkgraslanddikkopje mooi braaf zitten.
  Je hebt een prachtige serie neergezet, sfeervol beeld van het Dwergblauwtje, fijne sierlijke plaat van het Boswitje, en wat leuk, de verschillen in opname bij het Bruinblauwtje. Mooie warme kleuren bij de Aardbeivlinder, en ja, niet omdat hij op mijn foto lijkt, maar de laatste is voor mij de winnaar, een schilderstukje in heerlijk zachte kleurtjes!
  Het waren weer geweldige dagen met ons drietjes!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alhoewel kleine vlindertjes is dit toch smullen voor vlinderkenners. Die parelmoervlinders komen nog wel. Ik vind overigens dat het dit jaar magertjes is gesteld met de vlinders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Wat een schitterende opnames. Echt heel mooi gedaan.
  Je achtergronden zijn ook bijzonder mooi met die lichtvlekken. Dit maakt het geheel van deze opnames helemaal compleet.
  Foto 2, 3 en 9 vind ik de allermooiste van deze reeks. Een puike serie hoor en mooi dat het jullie daar zo goed bevallen is met zijn drietjes.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na de blog van Loes, kom ik die van jou bekijken en jouw verhaal van jullie bezoekje aan de vlindervallei lezen. Ook een mooie serie, goed de bokeh in de achtergrond gebruikt, vind ik altijd mooi, prachtige lage standpunten ook. De tweede foto van de aardbeivlinder en de allerlaatste foto vind ik de mooiste uit de serie
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind de aarbeivlinders prachtig Gonnie, heerlijk geplaat! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk Gonnie, spannend zo'n onderneming. Je wilt natuurlijk met mooie foto's thuis komen, nou dat is zeker gelukt, Stuk voor stuk plaatjes!! Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's Gonnie!
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,prachtige serie over mooie vlindertjes, van de meeste had ik nog nooit gehoord. Dank je we.
  Groetjes kees.l

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Gonnie, wat een prachtig resultaat van jullie weekend in het zuiden van België. Ondanks het koude weer heb je de vlinders mooi kunnen vastleggen. De aardbeivlinder heb ik nog nooit gezien.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtige foto's, en wat een geluk dat de vlinders zo fijn bleven zitten. Ik vind het altijd een hele toer met die vlinders. De aardbeivlinder kende ik ook nog niet. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Gonnie,
  I love these butterflies, love the compositions especially # 10,11 & 13. Beautiful light!
  It must be nice to go on a photo shoot with friends...
  I a lovely week and my best regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,
  Jullie hebben dan misschien niet zo veel vlinders gezien, het resultaat mag er zijn. Misschien maar goed dat er niet zo veel waren, want degene die er wel waren hebben jullie mogelijkheden genoeg gegeven. Heel mooi gedaan, met prachtige achtergronden. Wel lekker als de vlinders zo kalm blijven. Nr's 3, 9,10 en 13 vind ik het mooist.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,
  Wat een schitterende opnames. Echt heel mooi gedaan mooi die achtergrond.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Schitterende vlinderserie Gonnie, met enkele soorten waar menig vlinderliefhebber (gezond) jaloers op zal zijn. Het eerste bedauwde dwergblauwtje is al prachtig, maar bij de laatste foto kloppen de kleuren van het onderwerp en de achtergrond helemaal. Ik vind dat dan ook de mooiste. Die parelmoervlinders en halve manen komen hopelijk nog wel, maar hier mag je toch ook al heel blij mee zijn.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie serie, Gonnie. Het maken van lichtbubbels is toch wel een specialiteit van jou. Toch vind ik jouw eerste foto ook de mooiste, omdat er een paar mooie lijnen in zitten. Leuk verhaal, ook! Hartelijke groetjes, Jody

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een prachtige serie Gonnie waarbij er, wellicht niet bewust, voor mij het idee is dat de foto's steeds mooier worden naar het eind. Hoewel ik ze allemaal zeer kan waarderen, vind ik de laatste twee echt de allermooiste. Prachtig van kleur en compositie.
  Een mooie oogst van jullie weekendje in Viroin.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Pracht foto's en allemaal weer zo mooi sfeervol gefotografeerd.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat heerlijk om allemaal soorten te vinden die je hier niet tegenkomt. Op zichzelf al geweldig. En dan ook nog prachtige foto's. Geen Zilveren Manen, ja dat is jammer. Maar dan heb je nog een aanleiding om terug te gaan. Overigens schijnen die hier bij de Nieuwkoopse Plassen ook te zitten, maar ik heb ze er nog nooit gezien. 1, 2, 9 en 10 vind ik het mooiste. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Gonnie,
  jammer dat de snoepwinkel niet zó gevuld was als je had verwacht, maar jullie hebben toch bijzondere onderwerpen kunnen vinden. Mooie vlinderserie heb je kunnen schieten.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hai Gonnie,

  Leuk dat jullie aldoor van die speciale uitstapjes maken. Jij hebt hier ook weer zo'n heerlijk reeks foto's neergezet, waarbij ook hier de achtergronden zo mooi aansluiten bij het onderwerp. Vooral die laatste foto is daar zo'n mooi voorbeeld van. Prachtige vlinderplaten, waarbij ik de ruimte die de aardbeivlinder heeft gekregen ook wel mooi vind. Op naar het volgende uitstapje!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heel mooi om deze vlinders te zien en ook heel mooi gefotografeerd.
  De aardbeivlinder vind ik echt super. Deze heb ik zelf nog nooit gezien.
  Jullie zitten samen ook even maar beide met een regenpak aan. Was het dan ook slecht weer die dag?
  Volgens mij toch echt heel zonnig. Werkelijk hele mooi foto's van al deze vlindertjes.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 's Ochtends vroeg als alles onder de dauw zit, word je nat als je plat op je buik ligt te fotograferen Helma. Vandaar

   Verwijderen
 22. Wat laat je weer prachtige foto's zien, we zeggen daar dat het niets is geworden, maar gelukkig zitten er altijd wel een paar goede tussen. Heel verstandig om het in meerdere delen te doen, we hebben zoveel gezien, ik kan de foto's niet weg doen, heb er nog veel te veel over. Je hebt een mooie collectie weten samen te stellen. En wat een geluk dat die lieve meneer ons de vlindertjes heeft aangegeven waar ze zaten. Jij had er wel oog voor, nu konden we wisselen van vlindertje en even de tijd nemen. Kijk uit naar de bloempjes...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen