Zoeken in deze blog

zondag 15 november 2015

Door de bladeren het bos niet meer zien


 
In oktober ga ik naar Landgoed De Baest om paddenstoelen te fotograferen. Eenmaal buiten het dorp blijkt het mistig te zijn en ik hoop op mist in het bos. Dat valt een beetje tegen, maar er is genoeg om wat sfeer te krijgen. Door het landgoed stromen de Grote en de Kleine Beerze. Ik vind het er altijd prachtig tussen de beuken. Het is 18 oktober en de bladeren zijn nog groen.
 
 

 
Een weekje later ga ik met Loes een paar dagen naar de Veluwe. In mijn vorige blog schreef ik over de hazenpootjes die we daar zagen. Ook daar zaten we bij een beukenbos. Vanaf ons huisje konden we zo het bos in lopen.
 
 
 
Op een ochtend zijn we op pad met de macrolens, als er zonneharpen tussen de bomen door vallen. Prachtig natuurlijk. Met de macro heb je dan niet de meest ideale lens bij de hand. Maar met een macro kun je nog wel iets meer dan alleen plat op de grond werken.


 
 
 
Tijd voor een "paddenstoel in het bos" plaatje. Aan de voet van een oude boom staat deze bundel zwammen. Ik dacht aan honingzwammen, maar daar ben ik helemaal niet meer zeker van. Wie het weet mag het zeggen.
 
 
Een paar meter verderop valt het zonlicht prachtig tussen de bomen door, door de bladeren heen die al behoorlijk aan het verkleuren zijn.


We blijven eigenlijk veel te lang bezig met grote en kleine zwammen en komen tijd te kort voor het spelen met de bladeren dat ook nog op ons lijstje stond. We vinden alles veel te leuk.
Maar iets hebben we wel gedaan. Loes ontdekt mooie randjes rondom afgevallen blad in een plas. De reflectie van de lucht in het water geeft het beeld iets extra's.


Tot slot blaadjes aan een tak. Nog helemaal groen zie ik nu pas. Dom dat je dat op dat moment niet ziet. Volgend jaar opnieuw proberen. Over de laatste ben ik zelf wel tevreden. Hoewel ook hier mogen de blaadjes geler zijn en misschien een enkel takje, maar vooruit de achtergrond is mooi.


 

20 opmerkingen:

 1. Goede avond Gonnie!!
  Hele mooie opnames zo vanuit het bos.
  Vooral foto 6 en 8 vind ik erg mooi zo met dat licht door de bomen. Mooi hoe je dit licht hebt gevangen in je foto's!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo
  die Lichtstimmung ist perfekt und passt sehr gut zu den Pilzen..
  tolle Serie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sfeervolle serie, Gonnie. De mist op de eerste foto's maakt dat je het stille bos bijna kunt voelen.
  Leuk dat het bos met zonnestralen ook mooi uitkomt met je macrolens. Bij de blaadjes in de plas heb je het licht heel mooi gevangen - prachtige foto.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik keek natuurlijk vol verwachting uit naar jouw Veluwe-blog, en toen zag ik de Baest......
  Maar dat was geen straf, want wat een mooie beelden, vooral 1 t/m 3 vind ik prachtig, heerlijke sfeer en goed gekozen composities.
  En toen verscheen toch het beukenbos van de Veluwe. Wat was het mooi die ochtend, en gelukkig bleek de macrolens ook geschikt. Bij foto 5 heb jij de dezelfde kromme dansende boom als ik, en in heerlijk licht!
  Zoals jij bij mij al schreef hadden we voor de beukenblaadjes in de plas meer tijd moeten nemen, 't is toch niet te geloven, zijn we er drie dagen en komen we nog tijd te kort ;-)
  Je laatste foto is een verrassende afsluiter, heel zacht, heel mooi.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Gonnie, prachtige serie, herfst in het bos. De foto's met de zonnestraaltjes door de bomen zijn geweldig.
  Groetjes Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Gonnie, je laat hier prachtig zien hoe mooi en sfeervol de herfst kan zijn... Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt de sfeer in het bos heel mooi weer kunnen geven Gonnie. Het licht en de verstilling. Heel fraai. Moet ook erg leuk zijn om met gelijkgestemde vriendinnen op stap te zijn en elkaar te stimuleren en te genieten van de natuur.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige foto's die daar maakte Gonnie, mooi sfeertje heb je ook te pakken.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Erg mooie serie Gonnie
  zo met die mist en dat licht en de herfst tinten natuurlijk mooi gedaan.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,
  Wat een mooie composities. Bij deze beelden passen de geuren van het bos, de stilte, de variatie aan kleuren en natuurlijk de paddenstoelen. Mist en zonneharpen brengen duidelijk wat extra's. De sfeer kan je bij wijze van spreken proeven en voelen. Ook de blaadjes in een plas zijn een vondst. Heel mooi gedaan.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is een heel fraaie serie Gonnie, prachtig hoe je alles zo mooi doordacht hebt belicht en mooie composities hebt gezocht. Een heel mooie variatie en eigenlijk kan ik niet echt een favoriet aanwijzen, ik vind de opnames allemaal zeer de moeite waard. Prachtig de lichtharpen maar ook heel fraai de opnamen met de blaadjes.
  De laatste foto vind ik ook heel mooi met die fraaie wazige achtergrond, knap gedaan.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Gonnie,

  Wat leuk toch dat jullie elkaar via internet gevonden hebben en het zo goed met elkaar kunnen vinden.
  Een prachtige serie beelden heb je over gehouden aan je uitstapje. Je eerste foto is super, maar je moet hem wel in de vergroting zien. Dan krijgt het pas de magische sfeer, die je toch een beetje mist in de kleine versie. Raar fenomeen is dat toch. Verder heb ik genoten van de foto's waarin de zonnestralen zo mooi gevangen zijn. Prachtig gedaan. Ik moet daar ook maar eens de tijd voor nemen en eens goed gaan oefenen. Maar dat neem ik mij wel vaker voor en dan hoor ik weer een vogeltje fluiten en huppel ik daar weer achteraan ;-)

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach René en daar genieten wij dan weer van, want daar maak jij weer prachtige foto's van

   Verwijderen
 13. Wat is het toch prachtig om de harpen in het bos tegen te komen, en mist,alles heb je gehad dit jaar. Alleen de gekleurde bladeren staan voor volgend jaar op het lijstje. Gaat vast goed komen, het is een geweldig plekje wat jullie hadden in het bos. De zon tussen de bomen door, nr 8, die kan zo aan de muur. Prachtig weten te nemen. Het was mee genieten...nu eerst winteren en er komt vast weer een herfst...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie serie Gonnie...
  begeef me ook weer eens op het blogpad!
  poosje weggeweest, was er even klaar mee, maar nu weer met frisse moed..
  Mooie opnames...leuk hè om samen op pad te gaan..
  toch nog mooie harpfoto weten te maken! prachtig ook de blaadjes foto's..
  en net wat Yvonne zegt...er komt vast wel weer een nieuwe herfst!

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk gedaan met die panoramafoto als openingsfoto :-)
  Ik zie hier echt hele mooie foto's ondanks hete feit dat je eigenlijk voor de paddenstoelen kwam.
  Het licht in sommige foto's is echt heel mooi waaronder in foto 8.
  De laatste 2 foto's zijn echt heel mooi om te zien.
  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige beelden, ik vind vooral de eerste foto's met de mist erg sfeervol.
  De zonneharpen zijn ook geweldig en ook de detailfoto's van de bladeren, mooie zachte tinten.
  Het was een mooie herfst, had in die periode iets meer ervan moeten genieten ( = meer dagen vrij nemen in die periode) want voor je het weet is het voorbij.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie,

  Lekkere mysterieuze platen met die mist in het bos. Ik vind vooral foto nr. 4 heel mooi. Ik ken de Baest als een prachtig gebied, heb er enkele jaren geleden een lange wandeling gemaakt, maar ik herinner me nog dat het er wemelde van de muggen. Die lichtorgels of zonneharpen zijn ook altijd prachtig, vooral in foto nr. 8 komt de lichtval prachtig tot uiting. Mooie keuze ook voor een panorama bij de eerste foto.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen