Zoeken in deze blog

zondag 22 november 2015

Heeeel klein

 
 
 
 
Eind oktober plaats ik een blog met de titel Hoe kleiner hoe fijner. Tijdens ons uitstapje naar de Veluwe maken Loes en ik dat waar.
Ik heb nog nooit een beukentaailing gezien en verwonder me over de foto's die ervan verschijnen. Het beukenbos rondom ons huisje is een uitgelezen plek om ernaar op zoek te gaan. Wat blijkt, als je er eenmaal een vindt, heb je de volgende ook snel in de gaten.
 
 

Muizenstaartjes staan er bij ons in het bos veel, maar voor Loes zijn ze vrij nieuw. Dus dat is al een leuk begin. Helemaal als je ze in je eigen tuintje kunt fotograferen.Paarse knoopzwammetjes staan op een berk die we steeds passeren. Ik heb er eerder dit jaar al gefotografeerd, maar het blijft leuk om te kijken of je er iets mee kunt. Net als waterdruppels in een web. Helaas zijn er geen mooie wielwebben.


We blijven zoeken naar kleine onderwerpen en op een stronk van een omgevallen boom zien we een transparant vormpje van 1 a 2 cm groot. Een soort slijmzwam? Geen idee wat het is. Het lukt me niet om hier een goede, sfeervolle opname van te maken. Maar omdat het zo apart is, plaats ik er toch een foto van in mijn blog.


Op dit plekje in het bos blijven we uren hangen, want het kan nog veel kleiner allemaal.
Loes heeft al eens slijmzwammetjes gefotografeerd en die vinden we hier ook. Hiervoor heb je echt tussenringen nodig. Met alleen een macrolens kom je er niet.Maar wat is het lastig om vanaf een rijstzak en met tussenringen de scherpte goed te krijgen. Het kantelbaarschermpje is dan super handig. Helaas past mijn afstandsbediening niet op mijn D750. Met spiegel opklappen en gebruik van de zelfontspanner gaat het nog heel vaak mis. Tja, goede voorbereiding is het halve werk.Vermoedelijk zijn dit draadwatjes. De slijmzwammetjes veranderen van kleur als ze ouder/rijper worden. Nog weer later worden het watjes. Loes heeft foto's van de verschillende stadia: Klein kleiner kleinst
Hier vinden we ook een stukje schors met zeer kleine bolletjes erop. Het lijken wel potloodpuntjes, niet hoger dan 2 mm. Met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Maar het gebruik van tussenringen leidt tot een landschap vol met kleine zwammetjes, een soort stuifzwammen.

 
Pas 's avonds op de laptop zien we hoe prachtig ze zijn en we gaan dan ook terug voor een nieuwe poging.
 


 
Wat voor soort het is weten we niet zeker, maar we denken aan grijswitte kalkkopjes.
 
De laatste ochtend blijven we nog fotograferen in de tuin. Ook daar vinden we wat kleine onderwerpen. Als ik met de tussenringen inzoom op de hoed van een hazenpootje verschijnt er weer een prachtig minilandschap. Het lijkt alsof het ijskristallen zijn.
 


 
 
In de afgevallen herfstbladeren klimt een klein ieniemienie slakje omhoog, tegen een steeltje van een blad op. Zijn slakkenhuisje is prachtig getekend.

 
En daar liggend op de grond valt mijn oog op een beukentaailing. Zo is de cirkel weer rond. 
 
 
 

14 opmerkingen:

 1. hoe klein willen we het hebben, wow, het wordt steeds mooier om naar te kijken, vooral de "ijskristallen" zijn prachtig om te zien.De ienemienie witte ballonnetjes zijn prachtig om te zien, zal een moeilijke opgave zijn geweest. Jammer dat het alweer voorbij is. Had gehoopt dat ik dit jaar ook een keer de beukentaailing op de foto te zetten....blijft dus op het lijstje staan.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie,
  Zeer mooie foto's!! Echt heel bijzonder zo met die kristalletjes.
  Foto 4 heeft ook veel weg van de belletjes in een glas bier. Heel mooi.
  Je laatste foto is ook heel erg mooi. Knap gedaan hoor!!

  Gefeliciteerd ook met je (vlammetjes) foto van de week op de site van Roots. Super!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  klein maar Vijn mooie foto's van dat kleine spul
  witte ballonnetjes zijn prachtig.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die zijn echt allemaal heel klein, maar ook heel mooi gefotografeerd Gonnie.
  Nog bedankt voor je tip (dunnere takjes ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een vakwerk om dit voor elkaar te krijgen, Gonnie.
  De resultaten zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. Zo mooi allemaal.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,
  Niet geheel onverwacht heb je er weer wat moois van gemaakt. Ik gebruik (nog) geen tussenringen dus ik herken de problemen die je krijgt als je ze niet hebt. Afstandbediening en omklapbaar scherm zijn ideaal. Als je dan ook nog extra met een vergroting op je scherm kunt inzoomen en scherp stellen kom je een heel eind.
  Je laat wel zien dat er met tussenringen weer een nieuwere wereld opengaat. Boeiend en onverwacht.
  Ik heb met plezier naar deze knappe serie gekeken.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie, dit was inderdaad allemaal wel heeeeel klein, maar wat was het leuk om ons daarmee bezig te houden, en ook heerlijk dat we nog een keertje terug konden gaan voor en herkansing.
  Vooral die kalkkopjes vind ik erg mooi, spannende minilandschapjes in heerlijke zachte kleurtjes.
  De bovenkantjes van de hazenpootjes zijn kunstwerkjes, zie je wel dat je anders en afwijkend ook in je vingers hebt? ;-)

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tjonge Gonnie, bewondering hoor hoe ook jij dit kleine spul zo fraai hebt weten vast te leggen. Maar het is ook wel heel leuk weet ik uit ervaring om met die ieniemienie-dingetjes aan de slag te gaan.
  Prachtige opnamen heb je gemaakt, stuk voor stuk zeer de moeite waard en ik kan dan ook geen favoriet aanwijzen, het is genieten van de hele serie.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,

  wat gaaf de ieniemienie wereld in beeld
  gebracht...mooie vervaagde achtergronden..super gedaan!
  sommige foto's hebben nog heerlijke warme herfstkleuren!
  erg mooie blog!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeetje mina Gonnie,
  wat een werkelijk prachtige en sfeervolle serie van deze allerkleinste stoeltjes en zwammetjes.
  Een favoriet kan ik niet aanwijzen want ik vind echt al deze foto's p[prachtig om te zien.
  Ik kan me voorstellen dat jullie nog even terug wilde gaan toen je zag hoe mooi deze eruit kwamen na het zien van deze plaatjes. Echt ontzettend mooi. Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Gonnie,

  Erg mooie gedaan hoor. Misschien moet je die foto van het slakje op het steeltje spiegelen. Hahahaha, hij is mooi he, zo? Je serie foto's niet niet alleen mooi, maar gezien de onderwerpen ook nog eens razend knap uitgevoerd. Ik heb daar best bewondering voor, want ik weet hoe klein dat spul is.
  Ik begin er in ieder geval niet eens aan. Super gedaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,

  Wat een ienieminie spul zeg, ik geloof je direct dat het zonder tussenringen, opgeklapte spiegel en zelfontspanner niet te doen is. Dit heb je heel knap gedaan. Ik had de foto's van Loes al gezien dus wist ik ongeveer wat er zou komen. Jij hebt er een eigen, ook hele mooie, invulling aan gegeven. Knap werk.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie
  Prachtige foto van de beukentaailing. Op de eerste foto kun je goed de voor deze paddenstoel zo kenmerkende afstaande haren langs de steel zien. De foto's van de kalkkopjes zijn beeldschoon geworden. Focussen op dat kleine spul vanaf de rijstzak is haast niet te doen. Wel eens een omkeerbaar statief overwogen? Maakt echt een wereld van verschil. Overigens zijn kalkkopjes geen stuifzwammen, maar rijpe slijmzwammen. Mooie fotoserie!
  Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen