Zoeken in deze blog

dinsdag 3 november 2015

Hazenpootjes

 
Het is herfst en je koopt een nieuwe macrolens. Je boekt samen met een vriendin een huisje op de Veluwe. Het is heerlijk weer. Wat krijg je dan? Paddenstoelen!

 
Ik heb herfstvakantie en ga met Loes een paar dagen de herfst fotograferen. We zitten in een huisje op een landgoed en kunnen vanuit de tuin zo een prachtig beukenbos in lopen. Maar voor deze foto's hoeven we niet eens op pad. In ons tuintje groeien hazenpootjes. Die wil ik al heel lang eens van dichtbij bekijken ;-)
Als we op zondag arriveren lijken ze al ver heen te zijn. Maar als we wat beter kijken, zien we aan de voet van een steel kleine kopjes boven de grond uitsteken. De volgende dag staan er volgroeide exemplaren. Wat gaat dat snel.


 
Het is even zoeken op ons gazonnetje naar het mooie licht. Hazenpootjes zijn nog relatief groot en zoals ik vorige keer schreef: Hoe kleiner hoe fijner. Ik heb een nieuwe macrolens gekocht. De Sigma 150mm en ook dat is even wennen. Je moet wat meer afstand houden in vergelijking met een 90 mm.

 
Maar we hebben zeeën van tijd en koffie bij de hand. Het wordt flink stoeien met de scherptediepte. De hazenpootjes staan in het gras en wat kunnen die sprieten hinderlijk in de weg staan.
 
 
Met het zonlicht dat tussen de bomen door op afgevallen beukenblad valt, ontstaat warm licht in de achtergrond.
 
We zijn deze dagen ook bezig geweest met de tussenringen. Onvoorstelbaar wat je dan te zien krijgt.
Bij onderstaande foto heb ik scherp gesteld op het midden van de bovenkant van de hoed van het hazenpootje.
De hoed had een mooie structuur, een beetje viltachtig.
 
 
 
 
Als ik nog dieper inzoom, verschijnt er een prachtig landschapje met mooie kristallen. Ik vond hazenpootjes al mooi, maar op deze manier zijn ze fantastisch.We hebben niet alleen maar paddenstoelen gefotografeerd, maar wel veel. Op de blog van Loes zie je een ander onderwerp: Bekers en bubbels

21 opmerkingen:

 1. Hazepootjes zijn ook één van mijn favoriete paddestoelen. Daar kan ik meestal niet aan voorbij lopen, maar helaas heb ik ze dit jaar nog niet gezien. Dus kijk ik maar naar jouw foto's! Vooral de eerste vind ik erg geslaagd. Je mag het gras dan misschien wel hinderlijk vinden (is ook meestal zo), maar op een aantal plaatjes geeft het toch ook wel een fraai effect, zoals op nr 3, 5 en 6. Wat ik van de foto's met de tussenringen moet vinden, weet ik nog niet zo. De eerste kan me wel bekoren, maar de tweede niet zo. Er zit wel heel erg weinig scherptediepte in...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke zwammetjes zijn het toch, helaas heb ik ze nog nooit kunnen fotograferen. Deze serie is prachtig, zowel de foto's met wat meer omgeving als de close ups. Een heerlijke serie weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende serie heb je gemaakt. Vorig jaar zag ik Hazepootjes voor het eerst. Zo maar op een houtsnipperpad bij het Henschotermeer bij Woudenberg. Eigenlijk vind ik alle foto's erg mooi. De laatste vind ik bijzonder, omdat er op de achtergrond nog van de hele mooie fijne lijntjes te zien zijn. Gr Jody

  BeantwoordenVerwijderen
 4. sehr feine Bilder mit perfektem Licht, tolle Aufnahmen, gefallen mir sehr gut..
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,
  hazenpootjes zijn op zich al mooie, aparte paddenstoelen. Maar zoals jij ze hier laat zien: héééél fraai.
  De laatste is super - daar kan ik naar blijven kijken.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige serie zoals we wel gewend zijn van jou Gonnie.
  Mooi om te zien, stuk voor stuk.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Gonnie, mijn complimenten voor deze prachtige foto's van deze hazepootjes. Heel sfeervol!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,
  Hazenpootjes zijn absoluut fotogeniek, maar het valt niet altijd mee om dat goed in beeld te krijgen. Je bent er overigens wel goed in geslaagd, wat mij betreft vooral met foto 3 t/m 7. De eerste twee spreken mij minder aan. Ook voor wat betreft de laatste twee loop ik er niet warm voor. Misschien moet ik eraan wennen. Het zijn overigens bijzondere beelden, maar ik kan het verband met hazenpootjes niet meer leggen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  Zeer mooie opnames. Heel bijzonder hoe jij ze weer hebt weten te fotograferen.
  Foto's 1, 4 en 9 vind ik heel erg mooi. De kleuren en de contrasten van deze zwammen zijn hier schitterend te zien. Prima gedaan hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het zijn een van mijn lievelings paddo's. Wat hebben jullie geluk zo in jullie eigen tuintje. En met de tussenringen is het helemaal een feest. En ben je tevreden met je nieuwe lens.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Knappe macro's van het hazenpootje. Mooi uitgevoerd met veel geduld en een mooi gevoel voor detail.

  groet,

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 12. O hazenpootjes zijn zo leuk om je mee te vermaken en dat heb jij duidelijk ook gedaan, wat een mooie serie.
  Mijn persoonlijke favoriet is foto 2, heel fraai hoe je hier een mooie schilderachtige sfeer hebt weten te creeren. Maar ook de overige opnamen zijn werkelijk stuk voor stuk prachtig en de laatste opname vind een heel bijzondere opname mooie abstracteopname.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zonder tussenringen al heel mooi Gonnie, vooral de eerste foto is prachtig, maar ook met tegenlicht heb je hele mooie achtergronden weten te creëren. Maar met die tussenringen kom je weer in een hele andere wereld terecht, ik vind het schitterend vooral de laatste, hele mooie compositie ook. Belooft nog wat, ik denk dat je met die tussenringen nog een hele expansie kunt doormaken.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een luxe was dat, Hazenpootjes in eigen tuin! En wat was het verrassend om te zien hoe ze in één nachtje uitgroeien van een klein mutsje tot een echt Hazenpootje.
  Jij hebt je er goed mee geamuseerd, de hele serie is prachtig, maar de eerste en de laatste twee springen er voor mij toch nog extra uit omdat ze zo anders zijn.
  De eerste is een heel sterk beeld, compositie en de plek waar de scherpte ligt zijn heel goed gekozen.
  De een na laatste is sprookjesachtig zacht, complimenten!
  De laatste had ik op je schermpje al gezien, verrassend, en zo mooi hoe die zachte stralenkrans uitwaaiert.
  Misschien lokaal nog iets verscherpen zodat het 'centrum'' er wat meer uitspringt, dan is ie perfect.
  Je lens doet zijn werk goed!

  Groetjes Loes

  I

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een schitterende foto's. Ik ben er al een paar keer doorheen gegaan en wat ik mooi aan allemaal vind is de combinatie van de tere paddenstoel in het dat hele tere licht. Foto 6 en 7 vind ik geloof ik het mooist, maar anders en net zo mooi vind ik de foto's met de tussenringen. Ik hou daar wel van.
  Vorig jaar zag ik voor het eerst hanzenpootjes in levenden lijve - 's ochtends. Maar 's avonds waren ze alweer weg. Ik dacht eerst dat ik niet goed had gekeken. Maar na dag twee drong het tot me door. Het zijn ééndagspaddenstoeltjes. Zo teer en fijn, en daarom zo mooi. Wat heerlijk om die in je 'eigen' tuin te hebben.
  Groet, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Gonnie,

  Altijd leuk een nieuwe lens en inderdaad is het even wennen wanneer je met een andere brandpuntafstand moet werken. Het voordeel is dat je met 150mm meer afstand kunt nemen en dus blijven dieren vaak even wat langer zitten.
  Foto twee van deze serie vind ik de mooiste. Schitterende kleuren heb je daar bij elkaar.
  De éénnalaatste is in principe ook een topper, maar ietsje meer scherptediepte was fijner geweest voor mij.
  Veel plezier met je nieuwe speeltje.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wow........ wat enorm mooi is dit!
  Ik heb even een paar maal van boven naar beneden gescrold,
  want ik zit echt te genieten van deze mooie platen.
  Wat voor macrolens heb je gekocht?
  Foto 1, 3 en dan 8 en 9 zijn werkelijk fantastsich.
  Mijn complimenten,
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zag dat je de Sigma had gekocht.
   Ik heb dus het antwoord al ;-)

   Verwijderen
 18. Ha Gonnie, wat zijn dit toch tot de verbeelding sprekende paddenstoeltjes, schitterend! foto 2, 3, , 6, en 7 spreken mij het meest aan. Je durft! Prachtig!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen