Zoeken in deze blog

donderdag 19 mei 2016

Waterviolier


Halverwege april tijdens een wandeling waarbij ik op zoek ben naar oranjetipjes, ontdek ik waterviolier in een sloot.

 
 
De violier begint pas te bloeien, want er is nog maar een krans bloemen per stengel open. Maar wat zijn ze mooi. Heel zacht lila, bijna wit, met een geel hartje. In de week daarna ga ik terug en er zijn inmiddels veel meer bloemen open.
 
Ik probeer wat orde in de chaos te scheppen door scherp te stellen op één plantje en de voor- en achtergrond te laten vervagen.

 
Door de zon ontstaat bokeh en mijn witte parapluutje biedt uitkomst bij het felle licht op de witte bloemblaadjes. Als er dan een vlieg plaatsneemt wordt het een mooi plaatje.Even iets geks proberen met een heleboel blingbling.

 
 
 
 
Eindelijk denk ik er eens aan om meervoudige belichting toe te passen. Ik geniet van de locatie en wil graag een dromerig beeld maken. Bij onderstaande foto heb ik de eerste foto van de waterviolier gemaakt en de tweede van de lucht met wolken.
 
 
Bij de laatste foto heb ik in de nabewerking gewerkt met color efex pro van de Nik Collection. Een beetje blur en pastel zorgen voor een zacht geheel.
 

Na 2 weken blijken de violieren nog verder in bloei te staan. De hele sloot staat vol met bloemen. Prachtig. Iets om te onthouden tot volgend jaar.


18 opmerkingen:

 1. Ha Gonnie, Wat 'n leuke waterplant is dit, ik heb nooit geweten dat dit de Waterviolier is, ook al komt het bij ons in de polder veel voor. De sloten zijn er soms mee dicht gegroeid.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie, wat een mooie serie. Ik vind de dromerige foto´s met double exposure prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Wat weet jij van dit soort bloemen toch weer fantastische opnames te maken. Je moet er echt een oogje voor hebben, want ik zou hier gewoon aan voorbij lopen. Mooi ook met die lichtvlekken. Foto 5 en 10 zijn echt geweldig. Knap gedaan hoor, puike serie!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  ontzettend leuk om zo'n sloot vol prachtige bloemetjes te ontdekken. Je hebt je er lekker creatief op uit kunnen leven en de bloemen op verschillende manieren benaderd. Prachtige foto's zijn het geworden. Die met de lichtbolletjes op de achtergrond vind ik heel mooi (5, 6 en 8). Maar je laatste foto steelt echt de show. Mooi zacht van kleur, de voorste bloem zacht, maar toch haarscherp, prachtig de herhalingen, die steeds meer vervagen. Super!
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alweer zo een mooie blog, ik word blij als ik naar je foto's kijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige serie zo, Gonnie. Inspirerend hoe je van iets ogenschijnlijk simpels zoiets moois weet te maken.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,

  Heerlijke bokeh's bij foto 5, 6 en 8 met de vlieg en het slakje als bonus. Leuk experiment met die meervoudige belichting, vaak wordt je in het veld zo in beslag genomen door alles wat je ziet dat je er simpelweg geen erg meer in hebt om eens wat uit te proberen buiten de gebaande paden. Laatste is ook heel fraai, het effect van de Nik-filter is niet zo zichtbaar, je hebt het blijkbaar heel subtiel toegepast.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 8. beautiful, romantic photos,
  I admire each photo!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige sfeervolle foto's Gonnie.
  Erg mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heeeel mooi Gonnie. Mijn complimenten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Gonnie,

  Ik ken de plantjes, maar heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan om ze op de foto te zetten. Ach, zo fraai als jij dat doet lukt mij toch niet, dus ik focus mij wel op andere dingen. Als ik zo'n serie zie, dan begint het toch wel altijd een beetje bij mij te kriebelen. Dus, een prachtige en inspirerende serie foto's weer.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh, volgend jaar moet ik toch echt een keer met je mee gaan, lijkt me wel een leuke uitdaging, maar ook een moeilijke, als ik op foto 2 zie hoe de waterviolieren groeien ;-(
  Maar jij bent deze uitdaging met succes aangegaan. Foto's 5, 6 en 8 vind ik beeldschoon, foto 7 is leuk geprobeerd, maar toch wel erg druk.
  Goed dat je aan de meervoudige belichting dacht, en ik vind hem mooi!
  De laatste is ook heel fijntjes.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tjonge Gonnie, ik kijk met bewondering naar jouw mooie serie van de waterviolier. Toevallig kwam ik ze vorige week ook tegen en wist eigenlijk niet goed hoe ik er iets fraais van moest maken, ik ben dan ook blijven steken bij wat registratieplaatjes.
  Jouw blog is nu een mooie bron van inspiratie om het nog eens een keer weer te proberen.
  Mijn favorieten zijn foto 5, 8 en 10, maar ik heb genoten an de hele serie, compliment!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Gonnie, ja je bent echt een topper wat betreft macrofotografie. Dat bewijs te telkens weer. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,
  Van alle beelden die je hier laat zien vind ik degene met een rustige achtergrond het mooist: 5, 6, 8 en 10. De andere vind ik persoonlijk wat te druk. Het lijkt mij niet simpel om uit het grote aantal bloemetjes een goede keuze te maken, maar wat mij betreft heb je het heel mooi gedaan.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Gonnie,
  ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord!
  Maar als ik die sloot zo zie dan heb ik ze vast wel eens gezien ;-)
  Echt hele mooie foto's heb je gemaakt van deze toch wel moeilijk te footgraferen bloem/plant.
  Foto 1, 6, 9 en 10 vind ik echt geweldig mooi.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi Gonnie,
  These flowers are gorgeous. I love the different effects you chose to do with them especially #7 & #10, very nice.
  Hope you are well, greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen