Zoeken in deze blog

woensdag 1 juni 2016

Watervogels


Het is eind april en Loes en ik hebben vakantie, dus maken we leuke fotoplannen. De weersvooruitzichten zijn ronduit slecht, maar ons geplande uitstapje naar vogelkijkhut Balgzandpolder bij Den Helder laten we doorgaan. Al is het koud, we zitten in elk geval droog.
Bij deze hut heb je kans water- en wadvogels te zien in hun natuurlijke omgeving. Er is niets aangepast en er wordt niet gevoerd. Dat klinkt goed, maar dat betekent ook dat het echt tegen kan vallen. In het logboek schrijft iemand dat de opbrengst van die dag bestaat uit één enkele meerkoet.


De dag begint droog! Dat is al iets. Bij het binnengaan van de hut zien we in de hoeken ijs liggen. Hoezo koud?
We installeren ons en zien al vrij snel een tureluur door het water waden, lekker in tegenlicht.


Maar er zijn meer soorten, zoals twee visdiefjes die vlak voor onze neus op het schelpenstrandje gaan zitten.

Ook komt er een slobeend voorbij, maar meer als een registrerend plaatje krijg ik er niet van. Met het paartje Wintertalingen dat voorbij komt, lukt het beter. Wat een prachtige eenden soort is dit.


 

De hut heeft geen glas, maar is open. Daardoor kunnen we onze lenzen wat verder naar voren steken en deze oeverloper fotograferen. Hij loopt, zoals zijn naam al doet vermoeden, steeds links en rechts van de hut op de oever. Met grote poten om niet weg te zakken in de modder, maar daardoor ook veel slik mee omhoog trekkend.

 
 
 
 
 

Om half drie besluiten we even naar een dorpje te rijden om ons lekker op te warmen in een cafeetje.
Daarna slaat het weer om en begint het toch echt te hozen. Dat betekent vogels in de regen.

De kluten laten zich de hele dag door goed zien. Zelfs zo vaak dat we op een gegeven moment verzuchten: alweer een kluut. Toch blijven we knippen en ze krijgen binnenkort een apart blogje.

De buien zijn van korte duur en daarna klaart het weer aardig op. Op het einde van de dag zien we een steltloper, maar wat voor een?

 
 

Het is een vrouwtje Rosse Grutto, waarmee we onze vogelrijke dag afsluiten. Rond 19.30 uur verlaten we tevreden de hut.
 

16 opmerkingen:

 1. Net als Loes heb jij ook een fraaie serie weten te schieten. De Scholekster in de regen is gaaf. Anders dan wat je normaal ziet. Lijkt me een leuk stekkie om eens een dagje door te brengen. Maar als ik dan kan kiezen, liever met iets warmer weer.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. sehr schöne Bilder, ich stelle mir gerade deine entspannte Haltung vor die du beim Fotografieren hattes ...;-)
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Gonnie,

  Ik neem waarnemingen van anderen vaak met een korreltje zout, want je weet nooit hoe ze zich gedragen in zo'n hut. Als je te druk bent, komt er ook geen vogel in de buurt natuurlijk. Zonde dat jullie niet het gehoopte weer hadden, want met foto 17 laat je wel zien wat er mogelijk is in deze hut. Mooi licht daar en dat maakt direct een wereld van verschil. Een prachtige foto. Maar met de slechte omstandigheden heb je met foto 14 ook een prachtige opname gemaakt. Die foto spreekt mij ontzettend aan en met een iets lichtsterkere lens, had je waarschijnlijk nog meer uit dat beeld kunnen halen.
  Mooi blogje.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat hebben jullie een geluk gehad met de aantal verschillende soorten vogels. Jammer dat het zo koud was in die periode maar even goed zijn het mooie beelden geworden. Duidelijk te zien wanneer de bui overkomt. En wat staan ze mooi vol in beeld...vooral de afsluiter, een plaatje.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,
  Wat een bikkels zijn jullie om ondanks die kou en die heftige regen daar te blijven zitten.
  Maar je bent wel beloond met deze fantastische foto's!! Het zijn toch unieke beelden. Erg mooi die vissendief en ook die oeverloper is prachtig om te zien. Je laatste foto met die Grutto vind ik schitterend met die mooie en vooral "warme" kleuren.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te zien dat we toch met verschillende foto's zijn thuisgekomen. Zo heb ik de lichtbubbeltjes bij de tureluur helemaal niet, terwijl ik op dat moment wel gefotografeerd heb. Tijdens die stevige bui ben ik gestopt geloof ik, en dat had ik niet moeten doen, want zo krijg je toch wel weer heel andere foto's, ik vind ze wel 'karakter' hebben. Slecht weer is zo slecht nog niet ;-)
  De opvliegende Wintertaling is ook super met die mooie blauwe kleuren.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ik heb dan weer niet de actiemomenten tussen kluut en slobeend Loes. Maar goed dat er toch wat verschil in zit, het verhaal lijkt al zo op elkaar :-)

   Verwijderen
 7. Hoi Gonnie,
  ook jij hebt een heel mooie serie kunnen schieten. Heel duidelijk hoe het weer (licht) veranderde op deze dag. De vliegende scholekster in de regen is super. Met de wintertaling die net uit het water opstijgt, heb je ook zo'n mooi moment te pakken. Maar het is duidelijk dat je met de tureluur en de visdiefjes beter licht had - prachtige foto's zijn dat.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie hut zeg! En mooie platen uiteraard! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hooi Gonnie
  Wat een gaafe foto's zijn dit mooi met dat tegen licht.
  Groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,

  Moi wadvogelblog, ben zelf net weer terug van een weekje Texel en heb op dat gebied mijn hart ook weer kunnen ophalen. Navenant jullie voorganger maar een hele magere opbrengst had ik die hut mogen jullie beslist niet mopperen met deze soorten. Je kunt natuurlijk gaan balen als het dan zo'n slecht, regenachtig weer wordt, maar ik vind je scholekster in de regen de mooiste en meest sfeervolle van de serie.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  deze hut is echt een leuke hut mits de vogels tenmisnte willen komen.
  Mooie lage standpunten hier en dat is altijd mooier om te fotograferen.
  Je foto's van de eenden in de regen vind ik echt heel knap "geschoten" maar ik zie toch liever de andere hihi.... Je laatste foto van de Rosse grutto is echt heel erg mooi.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie serie heb je hier staan Gonnie.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,
  De natuur is grillig, het weer ook. Gelukkig zijn jullie niet voor niets geweest. De oeverloper met 'slikpootje"vind ik een voltreffer, net als de laatste van de rosse grutto. Over het geheel genomen een mooie serie met heel wisselende condities.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige serie, wat een mooie vogelhut is dit. Staat al een tijdje op mijn lijstje maar ik ben er nog niet geweest. de tureluur heb je geweldig mooi, ook de oeverloper en de laatste foto van de rosse grutto vind ik top
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het zal best dat mensen verschillende ervaringen hebben in die hut, maar jij laat hier een fraaie serie zien ondanks het niet optimale weer. Mooie opnamen van de visdiefjes en het oeverlopertje, maar ook de vogels in de regen heb je toch knap weten vast te leggen en zijn leuke niet-alledaagse opnamen. Maar mijn favoriet is toch welde allerlaatste van de rosse grutto, prachtige opname met heerlijk licht.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen