Zoeken in deze blog

zaterdag 31 december 2016

Top 12 met bonus

 

 
Een jaaroverzicht maken is inmiddels een traditie onder de bloggers en Yvonne Vergouwe van Incanto Images roept  elk jaar iedereen tijdig op hieraan mee te doen. Het is altijd heerlijk om die mooiste foto's van iedereen nog eens voorbij te zien komen.
Dus ook ik ben in mijn archief gedoken.

 

 
In januari wilde het niet echt winteren en ik was blij met het beetje rijp dat er op een ochtend lag. Vooral het zachte licht in de foto en de bokeh maken deze foto voor mij een van de favorieten.

 


In februari ging ik met Loes naar zee. Op het einde van de dag lagen we plat op het natte zand om bij ondergaande zon drieteentjes te fotograferen. Maar eerder op de dag lagen we tussen de krokussen. Hoewel het niet wilde niet vlotten en ik er nooit een blog over geplaatst heb, was ik wel blij met deze foto. Daarom een bonus beeld erbij.

 
Bosanemoontjes zijn voor mij echte lentebodes. Zodra die bloeien moet ik op pad, ook al heb ik ze al zo vaak gefotografeerd. Dit donkere beeld vind ik een wat mystieke sfeer uitstralen.


Een van de dingen die ik graag nog eens wilde zien en vastleggen waren de bollenvelden. Samen gingen Loes en ik op de o zo koude Koningsdag op zoek naar velden vol kleur. 
Op het Lowlands Photo Festival bezocht ik de stand van Glenn Vermeersch en boekte een sessie in de drijvende vogelhut. Een ideale manier om watervogels te knippen met een laag standpunt. De eerste afspraak kon vanwege te veel wind niet doorgaan. Maar in mei ging ik te water. Een leuke ervaring al moest ik helaas tevreden zijn met een enkele meerkoet.
 

 
In mei werden op Facebook de prachtigste foto's van steenuiltjes geplaatst. Die maakten de mensen bij Hans Menop. Na een telefoontje was er snel een afspraak gepland. Het was inmiddels juni en de vraag was of ze er nog zouden zijn. Ja dus, ze bleven uiteindelijk de hele zomer. Wat een idyllisch plekje.
 

Ook op het Lowlands Photo Festival boekten Yvonne, Loes en ik een workshop Heliosfotografie bij Loulou Beavers. Tijdens deze dag maakten we kennis met het helioslensje, een oud Russisch manueel objectief met een prachtig bokeh. Ik werd er helemaal verliefd op. In combinatie met tussenringen kun je er heerlijk mee spelen. Ik heb hem uitgeprobeerd op de zonnedauw. De onderste helft van de foto vind ik een onderwaterwereld worden.

 
Ook met spinnenwebben is de Helios goed te gebruiken. In augustus richtte ik hem op een web in de bloeiende heide. Bij deze foto zie je het effect vooral goed in de hoeken van het beeld.

 
In september ging ik bij gebrek aan paddenstoelen aan de slag met paardenbloempluisjes en wederom met de Helios.Eindelijk eind oktober verschenen de paddenstoelen. Loes wist een omgevallen beuk te liggen die helemaal vol stond met porseleinzwammen. Urenlang hebben we ons hier vermaakt. Ik maakte voor het eerst ook foto's van vliegenzwammen waar ik tevreden over was, maar ja mijn bonus heb ik al gebruikt ;-)

 
Ook in oktober boekte ik een vogelhut bij Glenn Vermeersch in Kalmthout. Omdat ik in november niet heb gefotografeerd mag deze sperwer dus het plaatsje van november invullen. Fotograferen in vogelhutten heeft zo zijn voors en zijn tegens. Maar de beleving om een prooi etende buizerd en een badderende sperwer te zien is toch wel super.


En toen werd het december en had ik weer geen beeld. Totdat het in de laatste week mistig wordt en er rijp ligt. Een mooie sfeer ontstaat en ik wijd me zelfs aan een landschapsfoto. Die zat er nog geen in.
Zo is het jaar rond. Van rijp tot rijp. Iedereen die mijn blogs bezoekt en misschien ook wel een reactie achterlaat, wil ik van harte bedanken! Dat maakt het bloggen leuk.

Tot slot wil ik jullie allemaal een gezond, gelukkig en fotogeniek 2017 toewensen.
55 opmerkingen:

 1. Schitterend, Gonnie. Je uiltje, wow, wat mooi. Maar ook al die anderen zijn stuk voor stuk juweeltjes. Ook voor jullie een heel goed 2017 met veel fotografisch creatieve momenten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hello Gonnie,
  Those are all very nice pictures I would almost say it are profi admissions ... I would not decide for a favoriet ...
  All the best for the New Year
  Greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Gonnie,

  Allereerst de allerbeste wensen voor jou en je partner in het nieuwe jaar.

  Beetje jammer dat je afgelopen jaar niet zoveel blogjes hebt geplaatst, want je maakt prachtige foto's. Dan is 18 blogjes natuurlijk een beetje weinig. Een mooi voornemen voor 2017 vind ik ;-)
  Je heliosfoto's zijn erg fraai. Ik vond ze niet allemaal even super, maar met de drie hierboven laat je toch kunst zien. Vooral het pluisje is schitterend. Dat is voor mij de topfoto uit je overzicht. Maar het uiltje en de sperwer zijn foto's die ik graag gemaakt had. Een prachtige selectie foto's voor 2016, dat 2017 maar net zo kunstig mag zijn!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha René, had ik eindelijk geen voornemens gemaakt en dan kom jij met deze opmerking. Vooruit dan, ik ga het doen! Me voornemen om meer te bloggen en meer te reageren op andere blogs. Kijken of het er ook van komt ;-)
   Dank voor je reactie

   Verwijderen
 4. Lieve Gonnie, ik wens jou en Appie alle goeds voor het nieuwe jaar!
  En dat we maar weer veel gezellige foto-uitstapjes mogen maken, want ik kijk met veel plezier terug op al onze gezamenlijke avonturen.
  Mooi om in je jaaroverzicht alsnog je krokussen en tulpen te zien, en ook de sperwer komt nu toch eindelijk aan bod, en terecht! Volgens mij houd jij nog steeds veel mooie beelden voor ons verborgen, dus ik ga met René me: toch maar vaker een blogje maken ;-) Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik zelf ook steeds minder blog en ook bij mij is er veel op de harde schijf blijven staan. Voor het nieuwe jaar spreek ik dan ook nóg een wens uit: vooral wel blijven bloggen en niet alles laten overnemen door het vluchtige Facebook.
  Jij hebt de Helios aardig in je vingers gekregen, het spinnenweb en pluisje zijn prachtige kunstwerkjes geworden.
  De porseleinzwammetjes horen ook tot mijn favorieten met de heerlijke zachte kleuren.
  Met het steenuiltje ben je er in geslaagd een onderscheidend beeld te maken, top!

  Lieve groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Loes, Ja dan heb ik nu toch een goed voornemen voor 2017, zie reactie bij René. Wat ik niet eens heb voorgenomen maar zeker ga doen is doorgaan met de gezellige uitstapjes.
   Na het plaatsen van dit blog viel het me op dat ik er geen vlinders en libellen bij heb zitten en ik was nog wel zo blij met mijn Eifelvlinders. Dank voor je lieve reactie, Gonnie

   Verwijderen
 5. Hoi Gonnie,

  Het is zonder voor aankoniging een heel goed gewoonte geworden
  om eventjes langs onze foto te gaan en een top 12 samen te stellen!

  Je hebt een mooie top 12, fantastische foto's, de ene nog mooier dan de andere, maar ben zwaar onder de indruk van je helios opnames! super!!

  Complimenten voor je beste 12.

  Ik wens je/jullie alle goeds voor 2017!
  met veel fotogenieke en creatieve momenten!!

  groetjes Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nieske,
   Yvonne had nog wel een reminder geplaatst, al heel veel weken geleden. Die denkt er altijd op tijd aan. Het is inderdaad een leuke gewoonte geworden. Dank voor je complimenten en leuk nu het gezicht bij je naam te weten ;-)

   Verwijderen
 6. Lieve Gonnie, aller eerst de beste wensen voor jou en Appie.

  Wat laat je een mooie serie foto's zien, vooral die gemaakt zijn met het Helios speeltje, de spinnenweb en het paardenbloempluisje, wow, prachtig gemaakt.

  De hutjes hebben ook mooie beelden opgeleverd, vooral bij het uiltje, zo mooi om te zien, een prachtig plekje. En het zitten, of beter gezegd drijven in de waterhut, schitterende uitdaging, jammer dat je alleen meerkoetjes bent tegen gekomen.

  Voor 2017 zullen er vast weer van dit soort uitstapjes staan, en als één van de Picture Girl's hoop ik weer gezellig van onze uitstapjes mee te genieten.

  Dikke knuf Von

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Vonnie, dank dank voor je lovende woorden. Zo'n drijfhut zou nog wat zijn voor jou voor je deur. Hoewel het moet ondiep water zijn. Laten we hopen en uitgaan van nog heel veel gezellige uitjes samen. het eerste staat al op de planning!
   Lieve groeten, Gonnie

   Verwijderen
 7. Hoi Gonnie,
  Ik heb net een aantal jaaroverzichten van bloggers bekeken en ben toch wel onder de indruk van al het moois dat er passeert. Jouw beelden horen hier zeker ook bij, ze zijn - hoewel het niet makkelijk uit te leggen is - weer anders dan ik bij anderen gezien heb. Schitterend macrowerk, en toch weer niet te abstract. Maar ook de rest vind ik heel mooi. Een plezier om te bekijken.
  Ik wens jullie alle goeds toe voor 2017. Bij deze ook bedankt voor het bezoeken van mijn blog en voor de reacties die je er van tijd tot tijd op achter laat.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kees,
   Dank voor je complimenten. Bloggen is eigenlijk ook wel een leuke manier om iets met je foto's te doen. Het wordt meer een verhaal in vergelijking met de losse flodders op Facebook.
   Groeten, Gonnie

   Verwijderen
 8. Hallo Gonnie,
  Ook hier zie ik weer een prachtig jaaroverzicht voorbijkomen, met vooral veel mooie macro's, waarbij die van het pluisje en de porseleinzwammetjes er vooral uitspringen. Maar ook de foto van een simpele meerkoet vind ik erg geslaagd, hoor. Opvallend is overigens wel dat - hoewel je vaak met twee andere bekende 'bloggerbabes' op stap gaat - jij weer een hele andere eigen sfeer in je foto's weet te leggen.
  Voor 2017 uiteraard nog de beste wensen met weer veel mooie fotomomenten.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Dick. Fijn om te lezen dat ik een eigen sfeer in mijn foto's weet te leggen. Dat is natuurlijk wel de bedoeling. Ook voor jou veel mooie fotomomenten en dan kan ik daar ook weer van meegenieten.
   Groeten, Gonnie

   Verwijderen
 9. Een heelmooi overzicht,ook veel macro maar ook dat leuke drieteenstrandlopertje, die foto vind ik misschien wel de mooiste, samen met het spinnenweb en de paardenbloempluis.
  je laat zien dat je erg goed bent in macrofotografie, hoewel ik jouw foto van het steenuiltje met wat meer omgeving erbij ook heel goed gezien vind. Prachtig resultaat zo.
  Alle goeds voor 2017 en weer veel fotoplezier komend jaar
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,
   Ja 12 of 13 van een heel jaar dan mogen ze wel mooi zijn natuurlijk;-)
   Dank je voor je reactie en voor het compliment. Jij ook veel fotoplezier en wie weet komen we elkaar wel een keer tegen, dat is inmiddels wel lang geleden.
   groeten, Gonnie

   Verwijderen
 10. Ha Gonnie,
  heerlijk om het jaar door te lopen aan de hand van jouw mooiste foto's. Met ook nog wat "nieuwe' beelden, waarvan ik de paardenbloempluis top vind. Maar ook zo'n heel ander onderwerp als de badderende sperwer leg je heel mooi vast.
  Voor 2017 wens ik je alle goeds en vooral veel mooie fotomomenten.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,
   Na zo'n overzicht wil ik toch wel weer meer gaan bloggen. Dank je voor je lieve reactie
   groeten, Gonnie

   Verwijderen
 11. Jee Gonnie. Wat prachtig allemaal. Ik val voor je februarifoto aan het strand maar vooral voor de passie die ervan af straalt. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Yolanda, wat leuk hier een reactie van jou te lezen. Ik heb er nog meer van die dag, kies maar ;-)

   Verwijderen
 12. Hi Gonnie,
  Wat een mooi fotografisch jaar heb jij gehad zeg....! Leuk om te zien hoe je uit je boox durft te stappen en nieuwe dingen probeert. En......die steenuilenfoto.....wat mij betreft één van de mooiere die ik uit die hoek voorbij heb zien komen....:D

  Alle goeds en veel fotoplezier voor 2017 gewenst!
  Roeselien

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,

  Wow....dat was het eerste wat in me opkwam toen ik dit jaaroverzicht van jou bekeek. Wat een prachtige gevarieerde foto's heb je toch wel weer gemaakt afgelopen jaar. Stiekem ben ik daar wel een beetje jaloers op. Ik blijf meestal toch wel steken bij de vogels. Zelfs de opnames met vogels staan er prachtig op. Je Steenuil foto, Meerkoet foto.....allemaal juweeltjes! En dan heb ik het nog niet over je macro opnames. Wat ben jij vooruit gegaan met je foto's en je creativiteit.

  Ga vooral zo door in 2017....dan kunnen wij wéér meegenieten van al het moois wat je vastgelegd.

  Groeten en beste (foto)wensen voor 2017

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie, wat een prachtige en bijzondere foto's! Echt hele sfeervolle foto's
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hele mooie foto's! Kan me voorstellen dat een keuze maken moeilijk is, en je altijd wat pareltjes vergeet.. Wat een lieve en leuke reacties op je bericht. Ga vooral door met foto's maken, en ze plaatsen! Liefs Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie beelden en fijne blog heb je geschoten/geschreven Gonnie! Ook voor jou een magnifiek 2017 gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie, allereerst natuurlijk een heel mooi en gezond 2017 gewenst. En compliment voor jouw mooiste 12, ze zijn ook echt super mooi. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Allereerst de beste wensen voor een gezond en creatief jaar. Dat laatste gaat zeker lukken. Wat een prachtige foto's. Alles wat de natuur biedt (bijna alles) zie ik voorbij komen en prachtig vastgelegd. Ook de uitdaging met het Helioslensje ben je succesvol aangegaan. Kortom chapeau! Blijven genieten.......en een dikke 👍

  BeantwoordenVerwijderen
 19. hoi, Gonnie,

  Al heb ik het altijd druk en te weinig tijd voor mijn blog, maar als ik even tijd heb is het altijd genieten van jouw foto's.
  Natuurlijk wens ik je ook al het goeds en een goede gezondheid voor 2017.

  Groet,
  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Ubel. Ach druk zijn/hebben is een goed teken, dan gaat het goed met je ;-)

   Verwijderen
 20. Prachtige foto's tante Gonnie! Ontzettend mooi!! Leuk om zo van elke maand een foto te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Gonnie,
  een prachtig overzicht van afgelopen jaar.
  Het zijn dan ook hele fraaie foto's die prachtig bewerkt zijn met mooie zachte kleuren.
  Ook voor jou en je dierbaren alle goeds en moois voor dit nieuwe aangevangen jaar. Dat je weer van vele mooie (natuur) momenten kan en mag genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooie en gevoelige beelden, bewonderenswaardig. Groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Gonnie,

  Ook jij en je dierbaren een goed 2017 met vee mooie natuur- en fotomomenten.
  Je beelden kenmerken zich over het algemeen door een enorme zachtheid en ik vind het prachtig. Dat helios-lensje past wat dat betreft perfect bij jouw manier van fotograferen. De zonnedauw en vooral de paardenbloempluis vind ik de mooiste, maar leuk dat je er enkele vogels bij gedaan hebt, met die sperwer als heerlijk toetje.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ad. Ik wist wel dat je de vogels erbij kon waarderen ;-)

   Verwijderen
 24. Geweldig om zo'n jaaroverzicht te maken. Jouw verhaal erbij is ook er leuk. Ik wens jou ook een heel goed 2017 en hoop nog veel te genieten van jouw prachtige foto's. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heel divers met vele mooie klassefoto's. Genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hallo Gonnie,
  Jij hebt een fantastische serie uitgekozen voor dit mooie overzicht. Geweldige foto's en mooi gevarieerd qua stijl!!
  Foto's 10, 11 en 12 vind ik helemaal te gek. Mooi dat pluisje, heel bijzonder gefotografeerd. Ook die porseleinzwammetjes zijn heel apart en ja, die sperwer valt uiteraard bij mij in de smaak. Top!!

  Tevens wil ik je alle geluk en gezondheid toewensen voor 2017!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Marco. Als echte dierenfotograaf valt de sperwer jou natuurlijk op.

   Verwijderen
 27. Ondanks de pauzes in het fotograferen heb je, zo te zien, een superjaar gemaakt!

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Fantastische serie! Sprookjesachtig, sfeervol en vooral razend knap! En die sperwer....pffft erg mooi ook!
  Het is een mooi fotojaar voor je geweest. Ben benieuwd wat 2017 voor je gaat opleveren, ik wens je veel mooie fotomomenten in 2017!
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie en voor je goede wensen Maria. Ik ga mijn best doen ;-)

   Verwijderen