Zoeken in deze blog

zaterdag 21 januari 2017

Echte winter


Vorig jaar is de boeken in gegaan als het jaar zonder noemsenswaardige winter. Bij verschillende lezingen komen dan toch adembenemende sneeuwfoto's voorbij die o.a. gemaakt zijn in IJsland en in de Hoge Venen. Ligt de eerste bestemming niet zo maar binnen handbereik, de tweede doet dat wel.
Maar... sneeuw betekent ook gladde wegen en dat in een totaal onbekend gebied. Dat durf ik niet aan.Dan verschijnt er een berichtje op Facebook dat er wegens annulering een plekje vrij is bij een foto- workshop in de Hoge Venen, georganiseerd door Nordic Vision, onder leiding van Theo Bosboom. Dat klinkt veel belovend en ik reageer meteen. Ik kan mee, maar moet wel eerst langs de garage voor winterbanden.De voorspellingen zijn goed, dat wil zeggen dat er sneeuw voorspeld wordt. Die sneeuw valt met dikke vlokken, bijna 50 cm hoog. Nog niet eerder is er in een dag zo veel gevallen.


Op zaterdag gaan we fotograferen bij Baraque Michel. Had ik vooraf het idee naar een woest, door iedereen verlaten gebied te gaan, de werkelijkheid is anders. De parkeerplaatsen staan bomvol auto's en ook langs de wegen staan ze kilometers lang. De Hoge Venen is een geliefd langlaufgebied.
 

 
Theo heeft ons goed voorbereid en we gaan voor "Keep it simple" en "Show the emptiness". Nou als we even bezig zijn, denken we dat dat wel goed gaat komen. De mist wordt steeds sterker en we zien de bomen nog maar nauwelijks. Maar het is prachtig. Alle fijne takjes zijn bedekt met een laagje sneeuw en alle storende takken en grassen op de grond liggen verstopt onder het dikke witte sneeuwdek.
 
 
Theo moedigt ons aan behalve weidse landschappen, ook intieme landschappen, details en structuren te fotograferen.
 
 
Het pad is smal en een pas vooruit voor een beter beeld betekent dat je tot over je knieën wegzakt in de sneeuw. Een stevige workout om weer op het pad terug te keren.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Veel te snel is het tijd om terug te keren voor de lunch. In de middag moet het programma aangepast worden door de drukte op de verschillende plaatsen. Na een poosje zoeken, vinden we pas aan de rand van het bos een plekje voor de auto's . Wat maakt het uit, het is overal mooi op dit moment.
 
 
Tegen het einde van de middag gaat het even sneeuwen en ook dat proberen we vast te leggen.
 
 
 
's Avonds bekijken en bespreken we een aantal foto's van elkaar. Leuk om te zien wat iedereen ervan gemaakt heeft. Een dag voorbij en nog een dag te gaan. Dat betekent nog een blogje in het vooruitzicht.
 
 

17 opmerkingen:

 1. Wat 'n mooie serie Gonnie, je heeft geen spijt te hebben van dat buitenkansje. Sommige foto's zijn net tekening, mooi.
  Groetjes kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie,
  Mooie winterse beelden. Knap gefotografeerd zo in die koude en mistige omgeving.
  Foto 6 vind ik erg mooi als geheel.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  dit is wel even iets meer dan een paar bomen met rijp. Stoere onderneming; maar wel top dat jullie echt zo'n fiks pak verse sneeuw hadden. Want daar ging je toch voor.
  Heel mooie serie laat je hier zien, van fijne "stille" beelden. De eerste vind ik direct al top. Deze wil niet meedoen in de slideshow; dan wordt de nummering wat lastig. Bij nr. 10 (gebogen stengels in de sneeuw) vind ik het top dat je linksonder en rechtsboven zo'n heel klein stengeltje hebt. Dat maakt de foto. Super gezien. In je laatste foto is het beetje blauw en dan sneeuwvlokken! wel heel erg leuk.
  Al met al supermooie resultaten ... en dan nog een dag te gan...

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 2,3,5,7 en 8 zijn voor mij de mooiste plaatjes uit deze serie. Vraag echter niet waarom. Gewoon omdat ze me op het eerste gezicht meteen aanspreken, denk ik. Ik zou zelf niet zo gauw iets dergelijks ondernemen. Ik vind sneeuwlandschappen prachtig, maar de reis ernaartoe houdt me tegen. Ik ben dan ook geen wintersporter en de Hoge Venen (en de rest van de Ardennen) ken ik alleen van wat mountainbiketochtjes in het voorjaar of de herfst. Dan is het er overigens wél rustig.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie
  Dit is echt winter mooie beelden.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,

  Samen met je vernieuwde lettertype een heel verfrissend blogje. Heel minimalistisch, maar ook heel mooi deze high-key beelden. Een aantal ervan zou zo aan de muur kunnen en dan bedoel ik met name de nrs. 5 en 7 (de eerste niet meegerekend). De moeite om er naar toe te rijden en de kosten van winterbanden en de workshop zijn niet voor niets geweest.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi, Gonnie,
  Wat een mooie ijskoude serie en wat een lef om zo ineens af te reizen naar de Fagne! Die twee uiteen wijkende berken vind ik erg grappig en dan die arme sprietjes in de sneeuw, erg mooi.

  Groet,
  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,
  Winterse beelden vast leggen is een hele kunst. Persoonlijke voorkeur speelt dan uiteraard ook een grote rol. De nr's 1, 2, 4 en 7 van de slideshow spreken mij het meest aan. Door de sneeuw heb je de nadruk goed op de essentie kunnen leggen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat is dit mooi om te zien, alle foto's zijn om te genieten, en dat je dit gedurfd hebt, super woman, en Theo heeft een goede begeleiding gegeven, ook de kleine details ben je niet vergeten te maken. Kom maar op met deel 2...ik kan niet wachten. Nu hopen wat we hier ook nog een beetje krijgen..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hello Gonnie
  A nice series of winter pictures, here you can see that the winter also has very nice sides. This is something you like to look at ...
  Greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is nog eens winter! Wat een pak sneeuw. Lijkt me reuze moeilijk om in die grote witte vlakte je foto's te maken en je onderwerpen en composities te kiezen. Ik vind 2, 5, 7 en 8 de mooiste foto's, die spreken mij erg aan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooi om te zien. Er zitten tenminste prachtige platen tussen.
  De witte wereld vind ik sowieso prachtig om te zien maar vastleggen is een tweede.
  Jij hebt hier echt hele fraaie foto's tussen staan. Heel mooi gedaan.
  Super dat er nog ene plekje voor je was en dat je gegaan bent.
  Groetjes, helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Haj Gonnie,

  Prachtige serene foto's waar sneeuw ook meestal echt wit is. Heel knap werk.
  Foto 5 is voor mij de fijnste in de serie. Met al dat wit in een foto krijg je al snel dat het plat lijkt. Het kleine struikje/boompje in de voorgrond bij foto 5 maakt dat er weer diepte in komt. Mooi.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Pracht foto's Gonnie, wat fijn dat je nog mee kon.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een koude winterse serie in een nieuw blogjasje in voorjaarsstijl, lekker fris dat geel met wit, maar aan je lettertype moet ik even wennen, vind het niet zo heel prettig lezen.
  Maar dan de winter! wow wat een sneeuw en wat stoer dat je het hebt aangedurfd om te gaan rijden, maar de moeite waard!
  Mooie minimalistische beelden, geteld volgens de diashow-nummering spreken 4-5-6 me erg aan, en niet te vergeten nr 10, deze compositie is zo mooi in evenwicht.
  De sneeuwvlokken komen mooi uit, heb je daar ingeflitst?

  Heerlijk dat het een geslaagde trip was en ik kijk uiteraard uit naar je deel 2, maar eerst iets anders vermoed ik? ;-)

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Maar goed dat je de kans hebt gegrepen om te gaan want ze zijn supermooi geworden, wat een prachtige foto's !! Zelf zou ik zoiets niet snel doen en geniet daarom destemeer van je wonderschone blog, ben heel benieuwd naar het vervolg, groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen