Zoeken in deze blog

donderdag 25 juli 2013

In de greep van Zonnedauw


Na de reeën in de mist (mijn vorige bericht) zoeken Loes en ik naar een andere fotolokatie. Omdat het nogal waait kiezen we voor Zanderij Cruijsbergen waar we al eerder Zonnedauw hebben gefotografeerd.
Deze plantjes zijn zo klein dat ze bijna geen last hebben van de wind.


Omdat we andere foto's willen, beginnen we echt in het water. Zonnedauw met reflectie had ik nog niet eerder gemaakt.

 

We denken aan onze Spanje reis in mei en de bokeh bubbels die we er kregen uitgelegd, maar niet konden oefenen. Nu schijnt de zon en kunnen we het gaan uitproberen.

 
De zonnedauwplantjes zijn zo klein dat het heel lastig is, met grotere plantjes gaat het beter.

 

Dan gaan we ons focussen om maar een klein plantje scherp te krijgen. Dat valt niet mee, omdat ze heel dicht op elkaar staan en er zitten heel veel mosjes en grassen tussen.


Een overzichtje van hoe zo'n gebied eruit ziet.

 
Ook de grassen en mosjes zijn mooie onderwerpen en ik kan het niet laten om die ook te fotograferen.
 
 
 
 
 
Het meest speciale aan zonnedauw is toch wel het feit dat het een vleesetend plantje is. Zo plat op mijn buik liggend zie ik plotseling een juffer die de tentakels van de zonnedauw voelt.
 


Aan haar uitgestrekte pootjes zie je dat ze zich probeert los te trekken. De zonnedauw heeft haar vleugels vast.


Met een klein beetje hulp van mijn kant komt ze los en via een takje kan ik haar op een ander plantje zetten, waar ze even bijkomt van haar angstige avontuur. Gelukkig voor haar zijn haar vleugels onbeschadigd en kan ze verder vliegen. De zonnedauw blijft met een hongerig gevoel achter.
Niet alleen het plantje, ook het bloemetje is fotogeniek.


Met een sierlijke krul ontvouwt ze haar bloemknoppen.


Als we al op weg zijn naar de auto, ontdekken we nog een slachtoffertje. Deze juffer is echt niet meer te redden. Hoe ze ook spartelt om los te komen, de zonnedauw heeft haar in een ijzersterke greep.Het is moeilijk om te zien hoe ze vecht voor haar leven. Maar haar vleugels zijn te beschadigd en ook een Zonnedauw plantje moet leven. De natuur moet zijn loop hebben, zeggen ze dan.Na deze laatste beelden verdwijnen de camera's echt in de tas en komt er weer een einde aan een fantastische fotodag. Voor de foto's van Loes klik op de volgende link:
Zon, zon ... Zonnedauw

16 opmerkingen:

 1. Ik weet gewoon niet waar ik het eerste zal kijken in deze serie. Wat mooi, Gonnie, en wat een prachtige kleurschakeringen heb je in je foto's. Een feest om naar je serie te kijken. Als ik heel eerlijk ben vind ik de foto's met de bubbels wel erg druk (4). Mijn favorieten zijn 8, 11 en 12. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tsja, hier zijn bijna geen woorden voor, zo mooi. Mijn favorieten zijn nr. 2 en 3, zo subtiel. En verder krijg ik nu gewoon onwijze zin om de boel de boel te laten en er met de camera op uit te trekken. You've just made my day! Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijke serie,voor mij springt de zonnedauw in het water er helemaal uit dat heb ik nog nooit gezien ,maar dan krijg je wel zulke mooie foto,s.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie
  ik heb genoten van je mooie foto's.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Gonnie,
  Same time same place, maar toch weer heel andere foto's. Jij hebt meer gekozen voor licht en zacht, terwijl ik de kleuren wilde laten knallen. Zonnedauw leent zich fantastisch voor al die variaties.
  Nummer 10 springt er voor mij uit, zacht en zonnig tegelijk.
  De mooi weglopende scherptediepte bij 14 en 15 spreekt me ook erg aan.
  En jouw bokehbubbels zijn gelukt!
  En ook nog eens een heldhaftige reddingsactie ;-)

  Groetjes Loes

  ps ik was er later met Marianne nog even, de maaimachine was net over de rand langs het poeltje gegaan, al onze schuldgevoelens over geplette plantjes dus weggemaaid!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, what magical Pictures you show! Top job!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beautiful pictures; the reflections are stunning but I also love the flower pictures of the sundew plant, gorgeous pictures.
  Have a great weekend,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige serie Gonnie, mooie subtiele foto's.
  Het is genieten van de hele serie en eigenlijk ondoenlijk
  om daar een favoriet uit te pikken.
  Compliment voor dit mooie fotowerk!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  Dit is echt genieten hoor!! Wat een prachtfoto's heb je daar gemaakt!! Die zonnedauw is zo ontzettend mooi met die prachtige kleuren en die glinsterende druppeltjes. Grappig dat je er ook nog een juffertje bij te pakken hebt gekregen.
  Foto 2 en 3 zijn ook best bijzonder, zo in het water. Knap gedaan hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Echt heel mooi Gonnie,
  wat is zonnedauw toch mooi om te fotograferen (zal de mijne ook binnenkort plaatsen).
  Ik vind vooral foto 2 en 3 met die weerspiegelingen werkelijk super mooi! Ook je andere foto's zijn prachtig. De kleuren zijn mooi zacht en toch heel helder.
  Een dik compliment voor deze prachtige reeks.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo Gonnie, dat is wel heel geringe scherptediepte, maar bij de meeste foto's wel heel mooi. Goed idee om de zonnedauw in het water te fotograferen, geeft toch een heel andere dimensie, nr. 2 vind ik wat dat betreft prachtig. Foto nr. 6 geeft een mooi zacht totaalbeeld en nr 13 is mooi door zijn soberheid en kleurharmonie. Ik zou overigens met de scherptediepte niet nog verder teruggaan, bij sommige opnamen vind ik het op het randje.

  Fijn weekend,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Gonnie,
  Ja ik zie het al.... het zonnedauwvirus is ook bij jou terechtgekomen! Wat is het toch een mooi plantje en eigenlijk wel fotogeniek als je creatief omgaat met de natuur! Moeilijk te fotograferen met al die takjes, mosjes, grasjes in de omgeving, maar je hebt er wat prachtigs van gemaakt. Voor mij springen foto's 2-3-4 er zo tussenuit! Ik heb zonnedauw nog nooit in water kunnen vastleggen, altijd was het drassig of droog (de laatste keer bij het huisven). Maar voor mij is de topper nummer 12. De gevangen juffer met de bokeh op de achtergrond. Man wat een gave foto!
  Wanneer komt de workshop?! ;-)
  In ieder geval, weer ongelooflijk genoten van je blog en vooral je foto's, ga zo door!
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hoi gonnie,

  Wat een prachtige blog toch weer.

  Groet, Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige zonnedauwserie, zo sfeervol, en zacht van kleur. Foto 3 en 4 vind ik erg mooi en de voorlaatste met het juffertje. Ook de bloemetjes heb je heel mooi vastgelegd, ik vind het ontzettend moeilijk om dit plantje te fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen