Zoeken in deze blog

zondag 14 juli 2013

Op zoek naar boomkikkers

 
Het Landschap VZW organiseerde in het weekend na ons Ardennen avontuur (zie mijn vorige blogberichten) een dagje boomkikkers zoeken in Nederlands Limburg. Om verstoring te vermijden wordt de exacte afspraakplaats pas op het laatste moment bekend gemaakt. Er wordt ons gevraagd om die niet verder te verspreiden en daar houden we ons natuurlijk aan.

We (Loes, Yvonne en ik) zijn ruim op tijd aanwezig en gaan zelf al even op pad. Omdat boomkikkertjes op braamstruiken vertoeven, struinen we alle gunstig gelegen struiken af. Yvonne blijkt een prima speurder te zijn en vindt enkele kikkertjes. Helaas krijg ik ze niet op de foto voordat ze weer verdwenen zijn, maar we komen ook allerlei andere beestjes en mooie bloemetjes tegen.Gevlekte smalbok

Hieronder eentje snoepend van het stuifmeel op een bloemetje van de braam.

Ik zie een plantje en denk dat het hop is, maar het blijkt heggenrank te zijn. Met zijn ranken hecht hij zich vast aan alles wat om hem heen staat. Het is een snelle groeier.

Heggenrank
Als de zon schijnt lukt het om een opname te maken van een paars bloemetje met bokehbubbels.

Beemdooievaarsbek
 
Dan is het tijd om te verzamelen en gaan we met een grote groep op pad. Een vrijwilligster legt uit dat de omstandigheden om boomkikkers te treffen niet ideaal zijn: wind, te koud, geen zon. Maar omdat we er zelf al een paar gevonden hebben, gaan we vol vertrouwen op pad.
We wandelen langs een watertje en door een bos en uiteindelijk arriveren we bij een weiland.
Daar staan veel braamstruiken en heel veel brandnetels. Na goed speuren blijken er inderdaad kikkertjes te zitten. Niet veel, maar ze zijn er wel.

 
boomkikkertje op een braamstruik
 
Loes in actie tussen de brandnetels


De kikkertjes zitten vaak diep in de struiken en het valt niet mee om ze een beetje vrij op de foto te krijgen. Zodra ze in beweging komen, verdwijnen ze dieper de struiken in.
De leuke pootjes met zuignapjes krijgen we niet te zien.
 

 
Vooraf bedenk je je hoe je ze mooi in beeld wilt krijgen, maar dat lukt dus niet. Hieronder zie je er eentje in een standaard houding: plat op de buik met de pootjes onder zich gevouwen.
Het groen steekt wel mooi af tegen de paarse tak van de braamstruik. Nu zie je ook goed hoe klein ze zijn.
 
 


 
De groep wandelt verder maar Loes en ik blijven in het weiland. Er bloeien veel bloemen, de zon schijnt en er vliegen ontzettend veel vlinders rond. Heerlijk is het hier.
 
Bruin zandoogje
 
Yvonne zoekt ons na afloop van de wandeling weer op en we blijven de rest van de middag heerlijk stoeien met de steeds maar weg vliegende vlinders.
 

Love is in the air


Groot dikkopje
Er bloeit een mooi plantje dat ik nog niet eerder gezien had. Het gaat om Kraailook.
 
Kraailook

Een grappig donkerrood bloemetje met groene sprieten.

 
Het blad van bitterzoet blijkt een mooie paarse rand te hebben. De knoppen zijn diep paars.


 

We vermaken ons prima met het zoeken naar boomkikkertjes, het achtervolgen van weg fladderende vlinders en het proberen vast te leggen van juffers, hommels, bijen en sprinkhanen.
 
 
 
Met volle geheugenkaarten keren we huiswaarts na  een heerlijke zonnige zondag in Limburg.


14 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  wat is dat kraailook leuk en fotogeniek spul! ik had er snel een plaatje van geschoten, was niks dus, en heb nu wel spijt dat ik er niet meer mee heb gedaan, heel mooi om hier zo mee te spelen met de scherptediepte, idem het bitterzoet.
  Wat waren de boomkikkertjes lastig te vinden, en nog lastiger om mooi te fotograferen, deze foto's zijn zeker niet verkeerd, maar we hadden het graag anders gedaan, gaan we gewoon weer een keertje terug?
  De sprinkhaan heb je prachtig vrijzittend, super!
  De vlindertjes waren erg fladderig, maar je hebt er toch een paar prima plaatjes van weten te maken.
  Was weer een erg gezellig dagje!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk jullie hebben zo wie zo een heerlijke zondag gehad en dan ook nog met zo.n serie thuis komen is toch niet verkeerd.als jullie nou nog een keer terug gaan wachten wij op de foto,s want het is weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie blog Gonnie, jammer dat de Boomkikkertjes niet zo vast te leggen
  waren dan je in je hoofd had, maar ik zou met deze foto's ook reuzeblij zijn.
  Vooral foto 6 en 8 vind ik heel fraai.
  Maar ook je bijvangst is de moeite waard, leuk dat je de Heggenrank laat zien,
  ik zag hem bij mij in de tuin verschijnen via de schutting met de buren en wist
  niet wat het was, nu wel :-)
  Mooie foto's van de vlinders en de sprinkhaan en heel leuk en de Kraailook, die
  kom je ook niet zo vaak tegen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Coby, pas maar op met de heggenrank, het schijnt een verwoed groeier en klimmer te zijn en hecht zich overal aan vast.

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit zijn weer hele mooie foto's, jullie hebben je goed vermaakt. Ik blijf er bij, de natuur is zo boeiend door de macrolens, dat blijkt maar weer uit dit blog. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is altijd weer gokken of je iets tegen zult komen en met boomkikkers lijkt me dat helemaal zo. Maar het was wel de moeite waard van het zoeken, want wat heb je een prachtige foto's van ze, Gonnie. Ik kan me niet herinneren de heggenrank ooit bewust gezien te hebben. Je foto ervan is heel mooi geworden en ik ga er toch eens naar zoeken. Foto 1, 6, 8 en 18 zijn mijn favorieten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonny
  mooi die boom kikker staat bij mijn op me verlang lijst
  het is een mooie serie foto's
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonny,
  Ik vind dat altijd prachtige beestjes, en het lijkt me ook heel leuk om ze ook eens te fotograferen. Maar dat komt nog wel een keer. Ik heb nu genoten van jou mooie foto's.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik weet precies waar je deze kikkertjes hebt gefotografeerd Gonnie, want daar zijn wij ook een keer geweest. We moesten in het dorpje daar nog wel even vragen maar we werden ook naar de bosjes langs de waterkant 9en dijk) gestuurd.
  Prachtige foto's heb je ervan gemaakt :-) Wat zijn ze klein hé. Ook je andere foto's van je vlindertjes, bloemen en insecten vind ik mooi, maar je kikkertjes winnen het.
  Echt supermooi!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie. En wat gaaf dat je de boomkikkers hebt gezien en hebt kunnen fotograferen. Ik hoop later in dit jaar ook deze schatjes op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen. En wat is Landschap een leuk blad he ... mooie uitstapjes en mooie verhalen en dito foto's in hun blad. Een aanrader inderdaad! Groetjes, Miranda
  www.mirandabos.com

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk die plek ook te weten Gonnie, althans ik heb in Limburg al heel wat keren boomkikkers gefotografeerd. Foto nr. 6 en 8 zijn heel aardig gelukt. Het kraailook is voor mij ook nieuw, mooi plantje en je hebt het leuk gefotografeerd.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een mooie macroserie, toch een paar prachtige boomkikkerfoto's. De andere macro's zijn ook super, vooral de sprinkjaan. Lijkt mij ook wel leuk om eens een dagje boomkikkers te fotograferen.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen