Zoeken in deze blog

zaterdag 10 oktober 2015

Bijzondere planten...van aardbeispinazie en huichelgeilRode Aardbeispinazie
In september ga ik naar Loes, een weekendje naar zee. De camera gaat mee, gezellig samen op pad om te fotograferen. Loes heeft de omgeving al goed verkend en weet een paar leuke planten te staan.
De eerste is alleen al bijzonder door zijn naam: De Rode Aardbeispinazie. Nog nooit van gehoord en zeker nog nooit gezien. Hij blijkt zeldzaam te zijn.
Het is weer eens lastig, maar wanneer is het dat niet ;-) ? De plantjes blijken aangevreten te zijn door loslopende konikpaarden, die houden blijkbaar wel van een gezond menu.

 
Een andere bijzondere soort is de Parnassia. Ook die is zeldzaam al zou je dat niet zeggen als je ziet hoeveel er staan in de duinvallei waar wij ze vinden. Toch staat deze bloem op de Rode lijst en is wettelijk beschermd. De bloeiwijze is apart omdat de meeldraden een voor een rijp worden.
 
 

 
 
Het laatste bloempje is een van de weinige planten uit Noord Europa die scharlakenrode bloemen heeft. Dus ook een bijzondere plant.


Ik ken de bloem niet bij naam, maar Loes wel. Heel trots weet ik thuis te vertellen dat ik het Rode Huichelgeil heb gezien. Bij de gefronste wenkbrauwen die verschijnen begin ik te lachen en zeg dat sommige planten wel echt bijzondere namen hebben.
Als ik het blog van Loes lees, kleur ik zelf rood; Rood Huichelgeil is Rood Guichelheil ;-) ...

 

20 opmerkingen:

 1. Gonnie ,ik moet even iets opbiechten,ik kom niet alleen naar de schoonheid van de manier waarop jij fotografeert maar ik kom ook om van je te leren.want ook deze keer sta ik weer met een mond vol tanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie Gonnie ..Ik wilde eigenlijk schrijven "om geil van te worden" ..
  maar dat gaat me net iets te ver. Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Ook ik probeer toch maar netjes te blijven..haha..!! Kijk want zo leren we nog eens wat met al die "bijzondere" plantennamen...!!
  Maar je hebt wel weer hele mooie opnames gemaakt Gonnie!! Ik vind foto 6 heel erg mooi met de scherpte precies zo op die bloemen. Heel mooi gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  Ik had eerst de bloemen bekeken en vond ze schitterend. Toen ging ik de tekst lezen, en - je voelt het al aankomen - schoot ik in de lach. Huichelgeil! Wanneer zal dat in de Dikke Van Dale komen te staan. En als het zal gebeuren, hoe zal de omschrijving worden? Velen zullen hun fantasie al gebruiken. Waar een fotografie hobby al toe kan leiden :-D De foto's mogen er zijn, en of het zo moet zijn: de laatste twee, die van eh Guichelheil, vind ik de mooiste.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schitterend en zo mooi zacht vastgelegd. Ik vraag me toch af hoe jullie dit doen, wat voor camera instelling je gebruikt om dat softe te krijgen, ik vind het heel erg mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,

  Er zitten een aantal parallellen met de foto's van Loes maar dat is natuurlijk logisch als je samen op pad gaat. Bijzondere plantjes die rode aardbeispinazie en guichelheil, die laatste plant ken ik in de blauwe variat als rotstuinplant. Altijd leuk als je zeldzaamheden kunt fotograferen, maar in jouw blog vind ik toch de parnassia en dan met name nrs. 4 en vooral 6 de mooiste.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oei, ik zag je titel en dacht, ik moet gauw Gonnie bellen want er klopt iets niet ;-)
  En toen las ik je tekst, en moest ik aan het eind écht lachen! wat een giller, maar dat rode kleurtje staat je leuk hoor.
  Het was weer een leuk dagje fotograferen, en jouw resultaten mogen er toch zeker zijn, terwijl je zei dat het allemaal niks was. Van de Parnassia vind ik nr 6 zelfs erg mooi. Bij nr 7 moet ik even wennen aan de gewaagde compositie, maar het bloempje is werkelijk prachtig.
  Zelfs het Rode guichelheil, dat we allebei erg lastig vonden, is heel mooi geworden, zo mooi soft.
  Ben benieuwd of ook je paddenstoelen nog voorbij gaan komen?

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had geschreven dat ik weinig had en dat klopte ook wel. Ik was nog niet klaar met bewerken en dat was ik vergeten. Er zat nog wat bruikbaars tussen.
   Er komen nog paddenstoeltjes ook.

   Verwijderen
 8. Prachtige serie Gonnie,zoals je telkens weer mij verbaast doet staan, je bent echt een top fotografe. Iedere keer weet je het onderwerp weer op een bijzonder manier neer te zetten. Prachtig.
  Groetjes kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een blog om vrolijk van te worden Gonnie. Allereerst vanwege jouw prachtige foto's, wat weer een fraaie verzorgde opnamen, echt een genoegen om te bekijken.
  Ik vind ze allemaal de moeite waard, maar foto 6 springt er voor mij uit, een echte blikvanger.
  Guichelheil kende ik niet, maar na jouw verhaal vergeet ik het vast meer :-)
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hooi Gonnie
  mooi al die bloempjes die Parnassia is wel erg gaaf mooie zachte kleuren.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig zoals jij dit weet te fotograferen Gonnie.
  Pracht foto's met mooie kleuren en scherpteverloop.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Gonnie,
  Tja voor ik op dit niveau ben moet er nog veel water onder de brug doorstromen.
  Ik ben weer onder de indruk van hoe je deze foto's hebt gemaakt. Hoe doe je het!?
  De bloemen op zich zijn prachtig, nooit gezien maar naar ik aan mag nemen specifiek voor de duinen waar je ze hebt gefotografeerd. De 'benaming' maakte dat ik wel even moest gniffelen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Gonnie,

  Tsjonge, je hebt er wel een aantal heel eigengereide uitsnedes tussen zitten. Persoonlijk zie ik ze liever zoals nummer 1, 6 en 8. Dat vind ik gewoon mooier. Bij de andere is het de steel zo abrupt afgesneden.
  Maar ja, dat is een kwestie van smaak en dat wil niet zeggen dat ik de manier waarop je de foto hebt gemaakt niet mooi vind. Mooie scherptediepte en prachtige softfocus. Complimenten voor de belichting en nabewerking dus. Ik zal verder geen grapjes maken over de benamingen, die van jou is toch niet te overtreffen en je bent niet eens blond.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Toch wel een heel mooie serie geworden, Gonnie.
  Heel apart, de rode aardbeispinazie; en dan lijken de rode vruchten (?) op bramen.
  Chique en mooi is de parnassia, vooral die met het miertje. En als ik die scharlakenrode bloemetjes zelf eens tegenkom, weet ik vast nog hoe ze heten. Maar of ik er dan ook zúlke mooie plaatjes van kan schieten???
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Gonnie, wederom geweldig mooie serie. Stuk voor stuk mooie schilderijtjes. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een schitterende serie Gonnie en ook allemaal heel sfeervol vastgelegd.
  Mooie zachte achtergronden, prachtige standpunten en hele mooie kleuren.
  Ik ken alle plantjes behalve de Rode Aardbeispinazie. Daar had ik ook nog nooit van gehoord.
  Super dat je die hebt gevonden en ook op de foto hebt gezet.
  Ik heb werkelijk genoten van deze prachtige en frêle bloemetjes.
  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen