Zoeken in deze blog

vrijdag 23 oktober 2015

Hoe kleiner hoe fijner

 
 
Als er één seizoen uitnodigt om met macro aan de slag te gaan, is dat de herfst wel. Overal vind je paddenstoelen en zwammen. Om een beetje sfeer te krijgen is het motto voor mij: Hoe kleiner hoe fijner. Van die grote boleten is het moeilijk iets meer te maken dan een registratie.
 
Porseleinzwammen vind je vooral bij oude beuken. In het oosten van Noord Brabant zie je ze zelden. Ik was dan ook blij dat ik op Landgoed De Baest een tak vond met deze mooie witte zwammetjes.
 
 


Door er een week later nog eens heen te gaan kreeg ik kans om met verschillend licht en nieuwere exemplaren te werken.


Had ik twee jaar geleden nog nooit van Rodekoolzwammetjes gehoord. Nu kom ik ze overal tegen. In begin oktober zijn ze prachtig paars. Een week later is er (door het mooie weer?) niets meer van die intense kleur terug te vinden. Grauwe, vaalbruinige paddenstoeltjes is alles wat ik tegenkom. Maar dan volgt er regen, heel veel regen. En kijk daar komen de paarse hoedjes weer te voorschijn.Ook mycena's zijn klein. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Welke dit zijn, weet ik niet. Maar je kunt je er heerlijk op uitleven.Nog kleiner zijn de paarse knoopzwammen. Op een oude, afgezaagde boomstronk vind ik er een heel stel bij elkaar.
Wat een verschil of je op een grauwe, mistige dag of op een zonnige dag op pad gaat.
Op diezelfde stronk staan in de schors geweizwammetjes. Nou zijn die al klein. Maar deze waren echt erg klein. Net als ik me geïnstalleerd heb vallen er een paar spetters. Of die voor de druppeltjes zorgen of dat het guttatiedruppels zijn weet ik niet. Ze voegen echter zeker wat toe aan het beeld.


Meestal probeer ik af te wisselen in mijn onderwerpen, maar nu heb ik toch twee paddenstoelenblogjes achter elkaar geplaatst. En ik kan niet beloven dat er niet nog een komt ;-)

16 opmerkingen:

 1. erg indrukwekkende serie gonnie! vooral de rodekoolzwammetjes vind ik er heel mooi op staan.
  groetjes senna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie,
  Ja..het is er tenslotte de tijd voor ..en voor je het weet is het weer over..
  Je hebt weer een geweldige serie weten neer te zetten ..Ik zou zeggen ..
  Nog een blog met paddenstoelen is meer dan welkom.
  Groetjes Henk Bos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk eens aan, echte Brabantse porseleinzwammetjes, toch gevonden!
  Mooie gave exemplaren en nr 4 staat wel héél erg mooi in de spotlights.
  Fijne herfstkleuren/sferen bij de rodekoolzwammetjes en de mycena;s,
  maar de topper is voor mij de tweede foto van de paarse knoopzwammetjes, wat een prachtige contrasterende kleuren! Vraag me af of je die allerkleinste links er niet beter af kunt halen? Hij zit zo dicht tegen de rand, volgens mij heb ze zonder dat kleintje een evenwichtiger beeld.
  En o ja, de geweizwammetjes zijn ook een heerlijk plaatje, die druppeltjes zijn toch echt een meerwaarde.

  En nu maar zien wat het weekend gaat brengen..... doe maar eens wild ;-)

  Groetjes Loes  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip. Veel beter zonder dat frummeltje links. Dat ik dat niet gezien heb!

   Verwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  Heel mooi hoe je al deze prachtige en bijzondere paddenstoelen hebt gefotografeerd.
  Foto 3 vind ik heel erg mooi.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,
  klein maar fijn hele mooie serie.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super de super, je weet ze wel te maken Gonnie.
  Prachtige foto's, mijn complimenten
  Groetjes Tinie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fraaie serie! Die knoopzwammetjes zijn echt heel mooi. Ik ben het met je eens. Met kleine zwammetjes kun je veel meer dan met die grote joekels.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,
  Met macro's kan je nu prima uitleven, inderdaad in het bijzonder met de kleintjes. Je kan blijven variëren en experimenteren met scherptediepte en belichting. Leuk dat je porseleinzwammetjes gevonden hebt. Voor mij zijn ze al bijna gewoon. Ik zie ze vaak, maar fotograferen blijft leuk. De paarse knoopzwam heb jij ook gevonden. Een bijzondere soort die je prachtig op de foto hebt gekregen. De geweizwammetjes zijn een fraaie afsluiter. Met druppels net iets mooier. Prachtige herfstimpressie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  een heel mooie serie van dat kleine, fijne spul.
  Ik vind de geweizwammetjes de mooiste: prachtig "stille" foto, met de druppels als glanzend extraatje.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi dat je die porseleinzwammetjes hier in Brabant gevonden hebt Gonnie, ik vind de tweede de mooiste. Die amethisten heb je heel mooi vastgelegd met de herhaling in de achtergrond en van de knoopzwammetjes vind ik de eerste de mooiste zowel qua compositie als achtergrondkleur. Prachtig plaatje van de geweizwammetjes, ik vind het de mooiste van de serie, mooie achtergrond qua kleur en zachtheid en de druppeltjes als bonus.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Gonnie, je laat hier weer een prachtige sprookjesachtige wereld zien!!! Zeer mooi en artistiek gemaakt. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige serie heb je gemaakt Gonnie. Heel mooi de porseleinzwammen, waarvan ik de eerste de mooiste vind. Heel mooi ook de foto's 8 en 9 zowel de compositie als ook de prachtige gouden kleuren. Leuk het verschil te zien tussen een bewolkte en zonnige dag bij de knoopzwammetjes.
  Ik heb genoten van al jouw mooie foto's en geen enkel bezwaar tegen nog een paddenstoelenblogje!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Echt heel mooi Gonnie,
  die paarse knoopzwammen heb je dan ook heel mooi vereeuwigd.
  Mooie zachte achtergrond en ook de zwam zelf loopt mooi over naar soft.
  Deze tijd is inderdaad zo mooi met al die zwammetjes en piepkleine paddenstoeltjes.
  Heel mooi en sfeervol naar buiten gebracht.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nou Gonnie, het onderwerp maakt mij bij jouw foto's niet zo heel veel uit hoor. Jouw manier van fotograferen mag ik gewoon erg graag bekijken. Toch vind ik de foto's waar net iets meer scherptediepte inzit de mooiste van de serie. Grappig vind ik de 4de foto. Dat lijkt net een kwalletje. Erg fraai zo met dat randje er omheen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een mooie serie en ik ben met je eens: hoe kleiner hoe fijner. De grote jongens kun je bijna alleen maar registrerend vastleggen, maar ook dat is een kunst. Het was mij ook al opgevallen dat de rodekoolzwammen nu allemaal erg vaal van kleur zijn terwijl ze een paar weken geleden nog mooi paars waren. Komt idd door vochtgebrek, hygrofaan heet dat geloof ik...Maar je paarse knoopzwammen (tweede foto m.n.) zijn in ieder geval wel mooi op kleur.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen