Zoeken in deze blog

zaterdag 3 oktober 2015

Macro over de grensIn juni plaatst Landschap VZW een aankondiging voor een macroworkshop Libellen en Waterjuffers fotograferen met de Belgische fotograaf Danny Laps. De workshops stromen razendsnel vol en ik kan een plaatsje reserveren voor 5 juli.
Bij slecht weer wordt de workshop geannuleerd. Tja, wat blijkt,  het wordt te mooi weer ;-)
De nachttemperatuur daalt niet verder dan 19 graden en mooie dauwdruppels kun je dan wel op je buik schrijven.

vuurvlinder

Danny besluit te annuleren en biedt verschillende andere opties. Ik kies voor 29 augustus. Als ik die dag al vroeg naar België rijd, belooft het weer een mooie dag te worden. Maar omdat het nu 's nachts wel afkoelde, is er volop dauw aanwezig. Danny weet een prachtig plekje met vennetjes, hei en bos.
 


strekspin
 
 Libellen laten zich nog niet zien, maar spinnen en webben zijn er des te meer. Daar ga ik even mee aan de slag. Maar niet lang genoeg, ik kom tenslotte voor de insecten. Thuis zie ik dat er wel meer uit te halen was geweest. Maar daar moet ik in de herfst dan maar een keer voor op pad gaan.


tijgerspin

Mijn Tamron lens is inmiddels een oudje en ik overweeg een nieuwe macrolens aan te schaffen. Danny fotografeert ook met Nikon en ik mag zijn 200mm macrolens F4.0 uitproberen. Ik ben erg benieuwd hoe die me gaat bevallen. De foto's hierboven maakte ik met mijn eigen lens, hieronder de foto's met Danny's Nikon.


Danny geeft me een tip om een langpootmug in tegenlicht te fotograferen. Zo zie je mooi alle druppels. Dan vind ik eindelijk een libel. Helaas ook meteen de enige van deze ochtend.

 
De ochtend verstrijkt. De vuurvlinder met dauw die in het begin van het blog staat, heeft al lang zijn vleugels uitgeslagen, net als de juffers en libellen. Ik stort me nog even op wat mosjes, maar kan de rust niet meer vinden om er echt goed mee aan de slag te gaan.
 
 
aangepast met tip van Loes


Ik geef met enige tegenzin Danny zijn lens terug. Helemaal overtuigd ben ik toch nog niet. De noodzaak om te werken vanaf statief staat me tegen. Ik werk liever vanuit de hand om meer vrijheid te hebben in het zoeken naar het goede licht en compositie.
Met tips en ruimte voor vragen sluit Danny de goed verzorgde workshop af met heerlijke, verse koffiekoeken van de warme bakker. Dat kan dan weer in België, daar zijn op zondagochtend de bakkers open.
 

16 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  Even weer de grens over geweest..?! Leuk om ook eens een andere lens te proberen.
  Mooie opnames!! Bijzonder om die libel zo te zien drogen met al die dauwdruppeltjes op zijn vleugels. Foto 8 vind ik daarvan erg mooi.
  Ook die vuurvlinder heb je erg mooi gefotografeerd.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het spinnetje vindt ik prachtig, jammer dat je maar een libelle hebt gezien maar ik hoop dat je alle tips hebt opgeslagen in je bolletje :)
  Tip Sigma HSM Macro 150 mm 2,8 (sinterklaas) :)

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. fantastische Bilder, sehr schöne Motive und Farben dazu noch super Schärfe... klasse
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Gonnie, Heel geslaagde foto's. De mug in het tegenlicht spreekt mij wel aan zo ook de libellen met dauwdruppels. Foto nr5 vind ik een hoog artistiek gehalte hebben.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie opnamen heb je gemaakt, waarbij foto 1, 4 en 5 mijn favorieten zijn. Leuk dat je eens even kon experimenteren met een andere lens, een lastige afweging als je een nieuw macrolens wilt hebben. Ben benieuwd wat je uiteindelijk zult nemen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, 'over de grens' klinkt ver weg en exotisch, terwijl het voor jou helemaal niet zo ver weg is.
  Jullie troffen een geweldig mooie ochtend, echt mazzel!
  Foto 5 vind ik heel bijzonder, er is geen onderwerp, maar toch is het een heel boeiend plaatje, mooi gedaan!
  De langpootmug vind ik ook heel spannend met die donkere achtergrond. De workshop heeft je duidelijk geïnspireerd om eens wat anders te proberen, en dat pakt goed uit.
  De libel van 1 en 8 is prachtig van scherpte, de vraag is nu of dat door de lens komt of het gebruik van statief ;-)
  De laatste foto van het mos is sfeervol en schilderachtig, je hebt daar goed gebruik gemaakt van het licht, Op het mosje valt net iets teveel licht vnd ik, dat zou je in de nabewerking wellicht nog wat kunnen temperen,

  Al met al een mooie en boeiende serie!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Loes, dank voor je reactie. Klinkt toch goed: over de grens ;-) Scherpte zeker mede door statief en achtergrond door lens? Mosje heb ik aangepast en wordt beter. Zal hem eronder zetten. Bedankt voor de tip.
   Groetjes, Gonnie

   Verwijderen
 7. Hallo Gonnie,mooie serie over dit kleine natuurvolkje.
  Groetjes Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,
  Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, foto's 1, 7 en 8 hebben duidelijk mijn voorkeur, Als de lichtomstandigheden ongunstig zijn is het toch veel makkelijker om bij macrofotografie een statief te gebruiken dan uit de losse hand te fotograferen? Ik heb erg gauw last van onscherpe beelden als ik uit de losse hand fotografeer bij weinig licht. Eerst uit de hand zoeken naar de juiste positie en dan pas het statief gebruiken heeft mijn voorkeur. De flexibiliteit heeft natuurlijk ook te maken met het onderwerp. Als het niet beweegt, zoals een paddenstoel of opdrogende libel, is het natuurlijk anders dan wanneer je beweeglijke insecten fotografeert.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Gonnie,

  Als ik zoiets bekijk en lees, vraag ik mij altijd direct af of je als gevorderde fotograaf ook iets geleerd hebt.
  Heb je het idee dat je door deze workshop betere macro's gaat maken?
  Ik gebruik al heel lang een sigma 100mm macro-lens en ben daar zeer tevreden over. Lekker licht en goed mee uit de hand te werken. Dat ding maakt alleen enorm veel lawaai en is de nieuwe HSM versie er eentje die ik op mijn verlanglijstje heb staan. Ook nog eens een stuk goedkoper dan merk-eigen lenzen. Foto 5 van de serie hierboven is een hele mooie. De rest van je serie is ook erg fraai, maar zijn toch foto's die ik vaker zie. Ik doe het je niet na en vind zo mooi hoor.
  Maar die 5 is zeer apart en verrassend.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,
  die langpootmug vind ik super zo, silhouet in druppels tegen een donkere achtergrond.
  De druppels doen het op dit blog sowieso goed. Op 5 staan ze heel mooi, in verschillende mate glans, mooi ook van kleur. Foto 3 intrigeert me (misschien omdat ik iet kan zien wat 't is); en bij de strekspin zijn het ook de druppels die de plaat zo mooi maken.
  Zonder druppels vind ik je vuurvlinder met geopende vleugels ook mooi.
  Helemaal "over de grens" voor libelles en er dan maar eentje zien. Misschien maakten de druppels veel goed? Creatieve, mooie foto's heb je gemaakt.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie serie heb je kunnen schieten met dauwdruppels en al Gonnie.
  Erg mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik dacht eerste even dat je naar een een of ander luxe oord was vertrokken hahahahaha..... maar België is inderdaad ook over de grens :_) Ondanks dat je zelf wat meer uit je foto's had willen halen zijn deze foto's echt heel erg mooi. Dauwdruppels zijn ook altijd een uitdaging om te fotograferen en zeker als ze ook op insecten of bloemen of in spinnenwebben zitten.
  Een andere lens aanschaffen is ook een moeilijke keuze maar je hebt deze in ieder geval even kunnen proberen. Ik heb van je foto's genoten en foto 5 is mijn absolute topper.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. prachtige serie Gonnie!! Je kunt hieruit eigenlijk geen favoriet uit kiezen zo mooi! Maar als het echt zou moeten dan koos ik voor foto 5, 9, 10 en 11. wat een beauty's.
  Nog gefeliciteerd trouwens...ik kwam je mooie pimpeltje tegen in de ROOTS.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je hebt die Nikon lens kunnen uitproberen Gonnie, maar ik zie niet waarom je oude vertrouwde Tamron, als het tenminste de 90 mm., f2.8 is, niet meer goed zou zijn. Enige voordeel zie ik dat je verder van je onderwerp kunt blijven. Ik vind je bedauwde libelle en de langpootmug in tegenlicht er uit springen, maar ben ervan overtuigd dat je die ook met de Tamron had kunnen maken.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen