Zoeken in deze blog

dinsdag 20 oktober 2015

De eerste van het jaar....
De eerste van het jaar.... groene blaadjes, kieviten, bloesem, nieuwe haring, asperges. Het kan van alles zijn. Maar in de herfst zijn het voor natuurfotografen natuurlijk paddenstoelen. En voor mij geldt dan meestal hoe kleiner hoe fijner.
Als ik in september bij Loes aan zee ben, zie mijn vorig blogje, dan willen we eigenlijk nog wat genieten van de nazomer. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo liggen we de tweede dag languit in de bossen van Landgoed Elswout om de eerste zwammetjes te fotograferen.
In het begin valt het niet mee om ze te vinden. Eindelijk zie ik deze kleine mycena moederziel alleen in het mos staan.

 
Na geruime tijd gaan we toch maar verder in de hoop nog iets tegen te komen. Blijkbaar komen we in een ouder deel van het bos want nu zien we echt veel meer paddenstoelen staan en in allerlei soorten.
 
 
 
Als we proberen een storende dikke tak te verleggen, breekt die open en verschijnen deze kleine zwammetjes. Ik denk aan knotszwammen maar het schijnen gewone paddenstoeltjes te zijn waarvan de hoed nog dicht is.
Op weer een andere plek staan porseleinzwammen. Die zie je in Brabant heel weinig. Die kan ik dus niet zo maar voorbij lopen.
 


Leuk om te zien dat de achtergrond helemaal verandert als je een ander standpunt inneemt.

 
 
Ik wring me in allerlei bochten om maar zo'n laag mogelijk standpunt te krijgen, zodat je nog iets te zien krijgt van het licht wat door de hoed heen schijnt en de mooie lamellen. Ik richt me even op om te kijken of ik niets beschadig en dan zie ik stekeltjes die ik niet kan thuis brengen.
 
 

 
Het is het sparrenveertje. Loes heeft het eens eerder gefotografeerd en weet de naam. Bij Soortenbank.nl staat hij als zeldzaam genoteerd, maar NMV verspreidingsatlas geeft aan dat hij matig algemeen voorkomt en hoort bij de knots- en koraalzwammen. Ik vind het een grappige vorm voor een zwam en weer eens wat anders dan een steel en een hoed.
 

Wij zijn niet de enigen die genieten van de paddenstoelen op het Landgoed. Op deze zwammen zitten veel vliegen.
De laatste paddenstoel is voor mij weer een nieuwe soort: de kleine poederparasol. De hoedjes zijn een beetje wollig en zijn getooid met een mooi rafelrandje. 
 
Zo dat waren mijn eerste van deze herfst. Maar de herfst duurt gelukkig nog langer en biedt zeker nog meer kansen.
 

9 opmerkingen:

 1. Nou dit is een goed begin van de herfst. Je eerste foto is meteen een echte binnenkomer! Ook de foto's van het Sparrenveertje vind ik heel gaaf. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het begin is gemaakt van het paddenstoelenseizoen en het porseleinzwammetje op foto zes is de mooiste.
  Hier is de bijna alles bepalende achtergrond het mooist !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hooi Gonnie
  War een mooie herfst blog .
  Groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gonnie je maakt er een waar feest van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De eerste zullen niet de laatste zijn!
  En om in stijl te blijven, de allereerste vind ik de allermooiste, de achtergrond is echt super.
  Van de porceleinzwammetjes ga ik ook voor de eerste, heel mooi met de zachte zwammetjes in de achtergrond, de tere kleuren passen er ook goed bij.
  Sparrenveertje is lastig om wat moois van te maken, maar het is je toch gelukt, en ook hier geef ik de voorkeur aan de eerste.

  Leuk trouwens dat we deze keer allebei met totaal andere foto's zijn thuisgekomen!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,
  Wat ontzettend mooi wat je hier laat zien.
  Prachtig. Vooral je eerste twee opnames met die lichtvlekken zijn heel bijzonder.
  Ook foto 6 vind ik erg mooi met die glimmende paddenstoelen. Grappig detail op deze foto vind ik dat kleine beestje dat op die rechter paddenstoel precies in de juiste richting wilde poseren. Super!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,
  Dat er meer foto's gaan komen lijkt mij wel zeker. De taailingen zijn heel mooi gelukt. Ik heb het zelf ook geprobeerd, maar ze zijn niet geworden wat ik wilde. Prullenbak dus. Met porseleinzwammetjes kan je je lekker uitleven in het westen, ze zijn er genoeg. De 2e en 3e vind ik de mooiste. Een insect op een paddenstoel geeft altijd wat extra's, zoals je ook laat zien. Ik denk dat je heel tevreden mag zijn met de eerste reeks van de herfst 2015.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou dat is een heel fraaie serie Gonnie, ik vind ze allemaal prachtig en ze zijn zo divers dat ik ook niet echt een favoriet heb. Een heerlijk en inspirerend blog dat uitnodigt om zelf ook nog maar eens weer plat te gaan voor deze mooie herstcadeautjes.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een goed begin Gonnie van deze "eerstelingen". Mooie soorten ook die ik hier nog niet gezien heb. De porseleinzwam blijft voor elke natuurfotograaf toch een hebbeding, bij foto nr. 6 komt hij het mooiste uit door de zichtbare lamellen. Het sparrenveertje en de kleine poederparasol, toe maar, het lijken wel sprookjesbossen daar.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen