Zoeken in deze blog

vrijdag 25 maart 2011

Gekraakt?

's Morgens bij het uitlaten van de honden zien we geruzie tussen een grote bonte specht en twee boomklevers. De inzet van de strijd is een oud spechtennest in een afgekapte berkeboom. Vorig jaar heeft een specht daar haar kroost groot gebracht. Nu hebben de boomklevers hun oog er op laten vallen, maar de specht geeft zich niet zo maar gewonnen.
's Middags keer ik terug met camera, statief en camouflagekleed.Het kleine bosje waar de (halve)boom staat is deze week flink onderhande genomen door de gemeentewerkers en daardoor zeer open. Ik probeer zo dicht mogelijk het nest te benaderen. De boom staat pal naast het fietspad en de van school naar huis kerende jeugd laat steeds verrast merken dat ze me gezien hebben: He ik zie je wel, er zit een mens in, dat valt niet op hoor.
Maar ja ik gebruik het kleed voor de vogels, niet voor hen.

De situatie:

Bij het merken van de bomen heeft iemand duidelijk aangeven dat er een nest in de stam zit en dat deze niet gekapt mag worden. Een grote fel oranje pijl wijst de weg.

Gemakkelijk voor de boomklevers :)

De specht laat zich niet zien, een van de boomklevers wel(of beide maar dan om beurten). Het klevertje komt aanvliegen, neemt alles even in ogenschouw en stort zich in het gat, komt er weer uit, kop erin, helemaal erin en kop eruit. Druk bezig met het op maat metselen van de vliegopening.

Tussendoor ga ik even naar huis met een volle geheugenkaart en bekijk het resultaat. Op mijn computerscherm zie ik waarmee ze aan het metselen zijn: hondenpoep!

Het blijft zo lekker plakken aan de snavel

Even wat ander materiaal

Als ik de volgende dag het nest bezoek, is er niets meer van de bouwactiviteiten te zien. Waarschijnlijk toch het verkeerde soort cement gebruikt. De boomklevers lijken te zijn verdwenen. Maar na een paar dagen worden ze toch weer gesignaleerd. Ik blijf alert en wandel regelmatig richting kraakpand. Vanmorgen zat er een koolmeesje te zingen, het verdween tot 2 keer toe in de nestholte.
Dus ik snel terug met camera, maar geen koolmeesje meer te zien. Dan arriveert de oorspronkelijke bewoner. Rustig pikkend in de stam naast de nestingang.


Ik ben benieuwd wie er nu uiteindelijk zijn intrek in gaat nemen. Misschien is het toch wel te druk met al die fietsers en wandelaars. Maar als er genesteld gaat worden, dan ga ik het (heel voorzichtig) volgen. Dus wie weet, wordt dit blog misschien nog wel vervolgd.

12 opmerkingen:

 1. Hai Gonnie,

  Fantastische beelden. Mooi scherp en niet de beelden die we normaal zien.
  Dat gebeurt toch niet vaak, dat je zoiets zo kan vastleggen. Ik heb de foto's met grote interesse bekeken.
  Mijn complimenten voor de kwaliteit.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat je al niet kan beleven bij een gat in gedeeltelijk gekapte stam. De een na de ander probeert dit pand te kraken.
  Je hebt er een prachtige serie met mooie foto's van gemaakt.
  Er komnt vast nog wel een vervolg.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk verslag om te lezen en stuk voor stuk mooie foto's. Bij de laatste foto zou een staande uitsnede ook erg mooi zijn.
  Ik heb genoten van je blog.

  Groetjes Colinda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  Wat een top fotos hier kan ik echt van genieten.
  Heel mooi gedaan.
  Groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldig leuk verhaal en de foto's zijn zonder meer fantastisch. Wel dapper hoor in je camouflagekleed al die schooljeugd trotseren! ;)
  groetjes albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,
  Wat een ontzettende leuke serie, en wat een geweldige foto's laat je weer zien.
  En dat allemaal vanonder de camouflagekleedje :)
  Ik kan me heel goed voorstellen dat je nog heel vaak op dit plekje gaat kijken, want je wilt toch weten hoe het afloopt met de kraakbewegingen, ik zie uit naar het vervolg!
  Groet en een heerlijk weekend,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie, wat een schitterende foto`s!
  Gààf om dicht bij huis zoiets moois te zien.
  Hoe je vertelt over je camouflagekleed, sùper!
  Ja, je moet wat over hebben voor mooie plaatjes.
  Ik hoop dat dit blog een vervolg krijgt met kleine open snaveltjes uit het gat, spechten of boomklevers, mij maakt het niet uit!
  Fijn weekend, groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een prachtige scherpe serie Gonnie
  Krijg een beetje "beleef de lente" gevoel maar dan met foto's.
  Ik hoop dat het een vervolg krijgt.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat moet dit een leuke ervaring zijn om te volgen. En het zijn prachtige foto's geworden. Je zal wel de gekste uitdrukkingen te horen krijgen van de schoolkinderen. Niets van aantrekken en ik zie graag het vervolg te gemoet.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Gonnie,

  Wat een leuke blog is dit geworden, met leuk verhaal erachter. Je hebt mooi gebruik gemaakt van dit verschijnsel. Vooral de laatste foto van de Bonte Specht is echt super gelukt. Benieuwd hoe dit afloopt.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie
  Goed dat ze de boom zo gemerkt hebben..
  Maar het cement haal ik zelf liever bij de gamma :)..Maar ja..poep schijnt dus ook goed te wezen..
  Mooie serie Gonnie
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een leuke log. De foto's zijn prachtig maar ik heb ook genoten van de tekst die je erbij hebt gezet. metselen met hondenpoep, zij liever dan ik...
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen