Zoeken in deze blog

woensdag 9 maart 2011

Wisent en otter

Deel 3 van mijn belevenissen in het Bayerischer Wald staat in het teken van de wisent en de otter. Omdat ik van verschillende mensen te horen krijg dat mijn foto's zo klein zijn, zal ik ze een maatje groter plaatsen. Laat maar horen of dat groot genoeg is.

Op vrijdagochtend gingen we vol gezonde spanning op pad voor onze eerste kennismaking met het natuurpark. Het weer werkte niet echt mee, het was erg mistig. Maar dat kan ook wel weer mooie sfeerbeelden geven. Het viel niet mee om de dieren te ontdekken en scherp op de foto te krijgen.

Een groep wisenten,vage schimmen in de mist.Een kudde bizons bestaat uit 10 tot 30 dieren, aangevoerd door een oudere koe.

In de kudde loopt een jong van vorig jaar. De jongen worden geboren in mei/juni.

De wisent (Bison bonasus) is een stevig dier met een korte, brede kop en een hoge rug. Ruwe, warrige manen bedekken het voorste gedeelte van het lichaam, waardoor dit zwaarder lijkt. Vooral bij de stier is dit het geval. De vacht is donkerbruin van kleur. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben hoorns.

Het leefgebied van de wisenten. Een prachtig gebied met hoogte verschillen en grote naaldbomen.

En zo ziet hij eruit bij zonlicht. Een wisent wordt ook wel de Europese bizon genoemd en is nauw verwant aan de Amerikaanse bizon. Een mannetje kan 800 tot 900 kg worden en de vrouwtjes worden zo'n 500 tot 600 kg zwaar.
De bizon is daarmee het grootste zoogdier van Europa.De wisent is voornamelijk 's nachts actief, maar laat zich ook overdag zien. 's Middag rust hij.

Een ander zoogdier van een heel ander formaat is de otter. Niet alleen het formaat is anders, ook het gedrag. Een otter is zeer beweeglijk en actief.
De otter (Lutra lutra) wordt ook Europese otter of visotter genoemd en is een marterachtige.Een volwassen otter is 80 tot 140 cm lang, inclusief de staart van 30 tot 50 cm lengte. Het gewicht varieert tussen de 5 en 12 kg. Met zijn gestroomlijnde lichaam is het dier goed aangepast aan het leven in het water. De ogen en de kleine afsluitbare oren en neusgaten liggen op één lijn bovenop de platte kop, waardoor ze boven water blijven als het dier aan het wateroppervlak zwemt. De otter heeft zwemvliezen tussen de tenen van alle vier de korte krachtige poten.

In een voor ons leeg verblijf met water en sneeuw kan deze otter zich in z'n eentje prima vermaken. Hij blijft geen moment op een plek zitten. Hij duwt een sneeuwbal door de sneeuw...


...doet alsof het een schelp of oester is ...

... en duwt een een stukje hout heen en weer.

De vacht, die aan de buikzijde meestal lichter van kleur is, bestaat uit een waterdichte buitenste laag van dekharen en een luchthoudende binnenste laag van dicht opeengeplante donsharen, die onder water droog blijft. De dekharen drogen vrij snel en hechten uit het water aan elkaar.
De visotter duikt af en toe onder water om dan plotseling in een holte onder een rots op te duiken. Een soort kiekeboespelletje maakt hij ervan, zo van zijn jullie er nu nog? Ja hoor wij waren er nog. Wij bleven maar kijken, we hadden nog minder nodig dan hij, alleen onze ogen en een camera.

Even de tip van Steven toegepast, zie hier het resultaat:

13 opmerkingen:

 1. hallo Gonnie

  Volgens mij was het wel super om daarna toe te gaan, als ik zo je blog's bekijk.
  Zelf ben ik 2 weken geleden naar de duinen van zuid kennermerland geweest voor een wisenten wandeling. En dat was ook super om mee te maken.
  De wisenten worden hier in NH niet bijgevoerd.

  gr.Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hà Gonnie,
  Wat een mist bij de eerste foto`s, het is echt een zoekplaatje om de wisenten te zien.
  De otter is zò leuk en heeft mooie plaatjes opgeleverd.
  Leuk om met je mee te kijken, zal voor mij wel een "wens" blijven om daar een keer naartoe te gaan.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Gonnie,

  WAAR BLIJVEN DE WOLVEN NOU?????? ;-)
  Je houdt me wel in spanning zeg!

  Eeuwig zonde dat de eerste foto's zo mistig zijn. Het geeft wel een aparte en mysterieuze sfeer, maar je wilt ze toch het liefst lekker scherp en duidelijk op de foto hebben.
  Gelukkig voor jou, heb je een tweede kans gekregen en de wisenten staan er lekker op hoor!
  De foto's van de otters zijn helemaal top!
  Vooral de eerste 2 zijn fantastisch. Heerlijke platen, daar ben ik best jaloers op!
  De andere otterfoto's vind ik (buiten dat ze gewoon mooi zijn) vooral mooi door de speciale momenten.
  Heel goed gedaan.

  Maar waar blijven nou de wolven? O ja en de Lynxen!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hallo Gonnie,

  Wat zijn de otter opnames schitterend om te zien, dit is echt genieten. Fraai vastgelegd in hun natuurlijke omgeving. Goede belichting en prima van scherpte.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,

  Wat een heerlijke otter foto's! Vooral de vierde vind ik erg geslaagd, een beetje uit/bijsnijden zou hem nog sterker maken denk ik. Wat heb je een top tijd daar gehad!
  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het geeft inderdaad en sfeervol beeld, zijn nu schimmen in de mist geworden, heel apart. Maar gelukkig heb je een herkansing gehad. Wat een prachtig gebied is het. Veel verschillende soorten beesten en heel mooi op de foto weten te nemen. Complimenten heirvoor.

  En de foto's mogen van mij in extra groot, ik zie op een kleine laptop geen verschil...maar mooi zijn ze. Alleen ik moet ze aan klikken om ze in het groot te zien. Want dan zijn ze gewoon het mooist.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Gonnie,
  De wisenten in de mist vind ik toch wel wat hebben hoor, heel sfeervol.
  De foto's in hun leefomgeving zijn ook erg mooi, zowel de beelden als de omgeving ;-)
  Die otters zijn verrukkelijk om te zien, wat een ontzettend leuke dieren, en wat een superkwaliteit aan beelden!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. He Gonnie, lekker sfeertje hoor bij die wisenten. Zowel in de mist als in het bos zijn ze erg op hun "plek". Wisenten horen zo op de plaat!. Otters zijn ook gaaf geworden, ben jaloers op de portretten. Sneeuwballengevechten met een otter erbij, hoeveel doen ons dat na :-). De "kiekeboe" is ook een mooie plaat geworden, mooi laag standpunt en genoeg ruimte voor z'n huisje. En de berenfoto, de houding van het mannetje valt zo gelijk meer op.
  Groetjes, Steven

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zweer volle opnames van de Wisenten in de mist heb je gemaakt Gonnie.
  De otters zijn ook prachtig zo met die sneeuw.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie
  Wat is dit gaaf...En wat heb je weer prachtige foto's kunnen maken..De Wisenten in de mist zijn wel heel gaaf..Dat geeft de beleving zo mooi weer!
  Maar de Otter..en de Beren...Zijn ook Top.
  Wat heb jij daar kunnen genieten!
  Echt super!!!

  En die belg...ha..ha..Die heb ik ook gesproken bij de schuilhut..ik denk om een uurtje of vier..Toen waren er twee vossen..
  Jammer dat we elkaar misgelopen zijn..Ik had het wel heel leuk gevonden om elkaar weer eens te zien/spreken.
  Ik denk dat jij Drentse Heideschapen gezien hebt..Want die hebben lang haar..
  Moeflons zien er zo uit als op de foto (mijn site)..
  Gr Henk

  p.s. Wel heel leuk om een overnachting in Zandvoort te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,

  Wat gaaf die Otter en de beren. Zonde van die mist, maar zo te zien in deze nog aardig opgetrokken. Die Wisenten zijn ook machtige dieren.
  Leuk om even mee te kunnen kijken.
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,

  Nou, dat beloofd wat hoor, je hebt echt prachtige platen geschoten! Het is heel divers en alles heeft zijn eigen charme: de mistige sfeer, de detailbeelden en dan vooral diegenen die prachtig het gedrag in beeld brangen zoals bij de wolven en de beren. Goed gedaan hoor!\Groetjes,
  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou Gonnie, je blijft mij hier verrassen met de mooiste foto's. In deze serie vind ik de otterfoto's er echt mooi uitspringen, de uitsnede van de berenfoto is ook heel goed.

  en ik hoop dat de lynxen nog komen....
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen