Zoeken in deze blog

woensdag 1 juni 2011

In mei leggen alle vogels een ei ...

Vroeger leerde ik op school al het gezegde: In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet die leggen in de meimaand niet. Ik heb nooit geweten wat een griet is. Dat blijkt dus een grutto te wezen.

Ik kijk bij al jullie blogs toch wel een tikkeltje jaloers naar al die mooie foto's van water- en weidevogels. Maar die zie ik (hier) niet. Ik kreeg het nieuwe boekje van natuurmonumenten binnen, zocht een waterrijk gebied uit en trok erop uit. Zo kwam ik in de Maaij terecht. Een mooi natuurgebied met vijvers die vroeger werden gebruikt voor de kweek van karpers en waterlelies.

Helaas mocht je nergens van het pad en weerhielden dikke rietkragen het zicht op de plassen.
Net voor het pad begon, kon ik de rand van een watertje zien. Daar zwommen meerkoeten met jongen, die er snel vandoor gingen toen ze mij zagen.

Er was er eentje die wat achterbleef en daarna in z'n uppie de oversteek maakte.

Ook zwommen er 2 zwanen rond. Even dacht ik een jong tussen zijn vleugels te zien, maar het was een poot. Dat ziet er niet goed uit.

Ergens lukte het me om aan de rand van een vijver te gaan zitten. Er zwom een fuut rond, in zijn eentje. Graag wilde ik jonge fuutjes op de rug. Maar dat zat er niet in.

Hij kwam wel wat dichterbij en het lukte om er een paar betere foto's van te maken.

Hij verdween af en toe onder water maar een visvangst blijft ook op mijn verlanglijstje staan.

Het is een belangrijk gebied voor water- en moerasvogels zoals dodaars en blauwborst. Verder broeden hier ijsvogel, rietgors, kleine karekiet en waterral. Helaas heb ik die allemaal niet gezien. Ik heb wel een paar keer de roerdomp gehoord, een indrukwekkend geluid. Kon en mocht ik maar achter de rietkraag gaan zitten.
Op de fotoclub hoorde waar ik bij ons in de buurt de meeste kans maakte op weidevogels. Ik ging op pad en volgde gortdroge zandpaden. Het werkte wel, ik zag mijn eerste grutto's.


Wanneer grutto's in het voorjaar terugkomen van hun winterverblijf in Afrika, eten de mannetjes grote aantallen regenwormen. Deze wormen helpen de mannetjes om een diepe, roestrode kleur te krijgen.

Grutto's hebben een zeer lange, rechte snavel waarmee zij bij bodemdieren kunnen komen die voor andere vogels ontoegankelijk zijn.Volwassen grutto's eten emelten en regenwormen. Jonge vogels jagen in lang gras op insecten als langpootmuggen en andere insecten. In zijn overwinteringsgebied in Afrika (Guinee-Bissau) eet hij rijst op de plaatselijke rijstvelden.


Nesten worden vooral gemaakt op grasland, in een ondiep kuiltje. Als het gras lang genoeg is, buigt hij de halmen over het nest, dat daardoor moeilijk te zien is. Halflang gras biedt ook bescherming voor uitgekomen kuikens; in langer gras kunnen ze zich slecht voortbewegen.




In geschikte broedgebieden kunnen grutto's in grote aantallen voorkomen. Meestal broeden er ook andere weidevogels bij: tureluurs, watersnippen en kieviten bijvoorbeeld. Een door alle weidevogels gevreesde vijand is de wezel. Wordt er door één vogel een indringer opgemerkt, dan bundelen alle vogels de krachten en openen een felle tegenaanval, die meestal succes heeft. Bij deze grutto's nestelden ook kieviten.




Oorspronkelijk kwamen weidevogels zeer veel voor in Nederland. Door de intensievere manier van bewerken van het land, maar ook door de toename van roofdieren als vossen en marters, staan de aantallen weidevogels onder druk.90% van de grutto's in Noord-West Europa broedt in Nederland. Het aantal grutto's is sterk gedaald. Als Nederland er niet in slaagt de grutto te behouden, is de toekomst van deze vogelsoort zeer onzeker. Allerlei instanties en natuurorganisaties zetten zich in tot het behoud van deze weidevogel.Zo werden in dit weiland de gebieden van de nesten afgezet en niet gemaaid. Hopelijk blijken dit soort maatregels succesvol.

Maar om terug te komen op het gezegde, volgens de gegevens die ik lees legt de grutto tussen eind maart en juni haar eieren. Tja dus wel in mei.

11 opmerkingen:

  1. Gaaf die grutto's!!! Erg mooi!
    Jammer van dat natuurgebied waar je bijna niet bij de waterkant kon komen ...

    Groetjes en fijne avond
    Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Gonny
    dit is weer een geweldige serie.
    mooi die grutto's.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Gonnie,
    Al lezende dacht ik dat alles op je verlanglijstje moest blijven staan, maar het kwam gelukkig toch nog goed.
    De Griet, ja, ik zou nooit aan de grutto gedacht hebben, wat een leuk wetenswaardigheidje.
    Schitterende opnames van grutto in het gras, zulke foto's hoop ik nog steeds eens te maken.
    Ook in de vlucht zijn ze prachtig, maar wat een vreemde groene kleur in de vleugels?
    Ook nog buitelende kieviten, mooi hoor, en fijn dat je nu niet meer jaloers hoeft te zijn, je hebt ze zelf, die weidevogels, en nog mooi ook!
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Loes,
    Zou dat komen doordat ie boven het gras vliegt en dat dat voor een kleurzweem zorgt? Iets anders zou ik niet kunnen bedenken.
    Bedankt voor je reactie,
    Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De gezegde komt schiet bij ook elk voorjaar weer door mijn hoofd weet nu dus ook wat een griet is.
    Heb weer genoten van een prachtige serie foto's.
    Groet Arjen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hai Gonnie,

    Het groen viel mij ook direct op. Het is niet alleen bij de grutto, maar ook bij de kievit. De bovenkant is echter wel wit, dus moet het wel de weerkaatsing van het gras zijn.
    Je grutto foto's zijn prachtig geworden, vooral de laatste in het gras met zijn bek open. De vliegende kievitten gewoon uitstekend gedaan.
    Die zijn namelijk erg lastig om goed in de vlucht op de foto te krijgen.
    Je futenfoto's vind ik geweldig, vooral de laatste. Heel mooi moment en gewoon een prachtige foto.
    Misschien moet je bij de eerste 2 de hooglichten iets terugdraaien, zodat het wit beter tot zijn recht komt. Misschien dat je daarmee de overbelichting iets kan compenseren.

    Vwb gebieden in je buurt: Heb je wel eens op waarneming.nl gekeken? Ik zoek daar ook vaak naar geschikte gebieden vlakbij. Een gebied zoals Bokt bij Eindhoven schijnt erg mooi te zijn met o.a ijsvogels. Er zijn meestal meer mooie gebieden in de buurt dan je denkt.
    Of kijk eens bij www.vogelkijkhut.nl. Daar zag ik dat er ook een hut bij de Maaij staat.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Gonnie,

    Je hebt weer een mooie serie foto's geschoten.
    Altijd mooi die vogels en goed in vlucht vastgelegd!
    Groet,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nou deze Weidevogels heb je er veel beter en mooier op staan dan bij mij. Wat heb je die Griet schitterend vastgelegd, vooral die in vlucht is erg knap en mooi gelukt. Die Kievit in vluch trouwens ook.
    Maar de Grutto's in het gas blijft toch ook een heel mooi gezicht en een fraai contrast. De Futen opnames zijn ook leuk om naar te kijken.

    ps. ik heb toevallig ook dat boekje gehad van natuurmonumenten. Er staan zeker nog gebieden in waar ik een keer wil gaan kijken.

    Gr,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die weidevogels zijn mij ook vreemd. Ik heb wel eens een kievit gezien maar daar blijft het bij.
    Bedankt voor de tip, ga daar ook maar eens een keer kijken.
    Je foto's zijn weer prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je hebt toch een mooie water- en weidevogel serie neergezet. De Grutto foto's zijn goed gelukt, zeker de foto met geopende snavel.
    Je vorige blog met de spechten mag er ook wezen, vooral wanneer je drie spechten op één foto weet te krijgen, schitterend.

    Groet,
    Ron

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen